Kandidatams į rektorius rūpi ir studentai, ir plėtra

Kandidatams į rektorius rūpi ir studentai, ir plėtra

Visi vakar atvirame Klaipėdos universiteto (KU) Tarybos posėdyje universiteto bendruomenei prisistatę kandidatai į aukštosios mokyklos rektoriaus postą akcentavo, jog reikia gerinti įstaigos įvaizdį bei ieškoti būdų pritraukti ne tik daugiau studentų, bet ir investicijų.

Taryba kandidatais patvirtino keturis visus reikalingus dokumentus konkursui pateikusius asmenis - vadovauti KU pretenduoja Raimondas Baltrušaitis, Antanas Bučinskas, Eimutis Juzeliūnas ir Giedrius Varoneckas.

[CITATA]

A. Bučinskas yra KU Socialinių mokslų fakulteto dekanas, Tarybos ir Senato narys, o G. Varoneckas - KU Mechatronikos mokslo instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas, taip pat Klaipėdos universitetinės ligoninės Miego medicinos centro vadovas. E. Juzeliūnas yra Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Fizinių ir technologijos mokslų centro vyriausiasis mokslo darbuotojas, pastaruosius 5 metus dirbęs Kembridžo universitete. R. Baltrušaitis - ISM konsultantas, prieš tai dirbęs kompanijoje "Kraft Foods" ir Kauno technologijos universitete.

Dėmesys studentams

Techninių mokslų daktaro laipsnį turintis R. Baltrušaitis KU bendruomenei teigė žinąs būdą į universitetą pritraukti žymiai daugiau gabių studentų. Pasak jo, tai padėtų padaryti leidimas universitete mokytis vienuoliktokams - olimpiadų dalyviams bei prizininkams, kitiems gabiems moksleiviams.

"Pakaktų dviejų dokumentų: mokyklos rekomendacijos ir paties mokinio motyvacinio laiško. Gal atrodytų, kad mano pasiūlymas nerimtas, bet tai - proveržio elementas, tik taip galima judėti į priekį. Po kelių metų ši praktika gali tapti įprasta - jei būsime pirmieji, galėsime daug pasiekti", - kalbėjo kaunietis R. Baltrušaitis.

A. Bučinskas savo kalboje pabrėžė, jog reikia liautis save plakus - esą tik kalbama, koks universitetas blogas, ir nepastebima gerų dalykų. Pasak jo, universitetui reikia modernizuoti biblioteką, aktyviau dalyvauti miesto, visuomenės veikloje, bendradarbiauti su Žemaitijos miestų savivaldybėmis, ieškoti kelių pritraukti verslo investicijas.

Jis teigė, jog būtų verta organizuoti studijų programas rusų bei anglų kalbomis ir taip sudaryti galimybę Klaipėdoje studijuoti Baltarusijos, Kazachstano, Indijos, Kinijos piliečiams.

Taip pat A. Bučinskas pateikė idėją liberalizuoti mokymosi trukmę - neapibrėžti studijų, pavyzdžiui, ketverių metų laikotarpiu, - leisti studentui susidėlioti studijas patogiu grafiku.

Skatinti mokslinius tyrimus

E. Juzeliūnas savo kalboje pabrėžė, jog uostamiesčio universitetas neišnaudoja savo potencialo mokslinių tyrimų srityje.

"Čia dirba 250 daktaro laipsnį turinčių žmonių, o mokslinė produkcija - kaip nedidelio tyrimų instituto", - skaičiais rėmėsi E. Juzeliūnas.

Jo nuomone, gerinti KU įvaizdį Lietuvoje ir pasaulyje padėtų plėtra šioje srityje. Kandidatas kaip vieną iš būdų konkuruoti su Vilniaus ir Kauno aukštosiomis mokyklomis mato filialų, pavyzdžiui, fizikos-chemijos tyrimų laboratorijos, įkūrimą.

"Įeiname į konkurentų zoną ir juos nukonkuruojame", - šmaikštavo E. Juzeliūnas.

Pasak jo, universitetui reikėtų išnaudoti ir verslo potencialą - uostą, laivybą, geoterminę energiją, ieškoti savarankiškumo finansiniu aspektu.

Apie mokslinių tyrimų ir inovacijų srities stiprinimą kalbėjo ir ketvirtasis kandidatas G. Varoneckas. Jo nuomone, reikėtų plėsti doktorantūros studijų sritį - kad universiteto kolektyvas pasipildytų jaunais mokslininkais, organizuoti stažuotes užsienyje, organizuoti studijas užsienio kalbomis.

Pedagoginio, vadybinio bei klinikinio darbo patirties turintis G. Varoneckas sakė, jog vertėtų apsvarstyti ir KU klinikos įkūrimą. Pasak jo, reikia plėsti universiteto biblioteką, universiteto miestelį, laboratorijas, atnaujinti Botanikos sodą, bendrabučius.

Pasak G. Varonecko, pakelti universiteto prestižą padėtų ir skaityti paskaitų kviečiami žinomi ir gerbiami mokslininkai, menininkai, kultūros, politikos atstovai.

Pasak posėdžiui vadovavusio KU Tarybos pirmininko Arnoldo Šileikos, universiteto Tarybos bei Senato nariai laiko apsvarstyti kandidatūras turi nedaug. Jau šį trečiadienį vyks posėdis, kuriame ir bus išrinktas naujasis uostamiesčio alma mater vadovas.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder