Gimnazijai - priešmokyklinukų tėvų priekaištai

Gimnazijai - priešmokyklinukų tėvų priekaištai

Švietimo įstaigose trūkstant vietų ne tik darželinukams, bet ir priešmokyklinukams, jų grupės jau glaudžiasi ir bendrojo ugdymo mokyklose.

Priekulės I. Simonaitytės gimnazijoje pirmoji priešmokyklinė grupė pradėjo veikti praėjusiais metais, o nuo rugsėjo jai teko priglausti ir antrąją. Tačiau kai kurių vaikų, lankančių priešmokyklinę grupę šioje gimnazijoje, tėvai yra pasipiktinę tuo, kokiomis sąlygomis čia ugdomi jų vaikai.

Vieno iš vaikų mama kreipėsi į "Vakarų ekspresą" nurodydama, kad gimnazija neatsižvelgia į priešmokyklinukų interesus - esą vaikams nesudarytos sąlygos žaisti lauke, net nėra kamuolių. Jos manymu, aplinka turėtų būti pritaikyta.

Taip pat mama piktinosi, kad tėvai rinko pinigų vaikų sąlygoms gerinti - po 30 litų, tačiau esą už juos buvo nupirktas spausdintuvas, nors toks bendro naudojimo įrenginys yra mokyklos bibliotekoje.

Aplinka - nepritaikyta?

I. Simonaitytės gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymo reikalams Loreta Kaltauskienė teigė, kad problema dėl aplinkos nėra paslaptis - ugdymo įstaiga pritaikyta vyresniems mokiniams, o ne priešmokyklinukams, tad ir nėra žaidimo aikštelių ar pavėsinių mažiausiems mokyklos lankytojams.

Norint turėti tokią aikštelę mokyklai esą reikėtų rengti projektą, sąmatas, surasti lėšų. Akcentuojama, kad dabar visi mokiniai, taip pat ir priešmokyklinukai, gali naudotis mokyklos stadionu bei sporto salės inventoriumi. Taip pat esą yra pakankamai ir įvairių ugdomųjų priemonių grupių patalpose.

"Yra sporto salėje kamuolių, jie, esant poreikiui, gali būti išnešami į lauką. Tai daugiau tėvų nežinojimas - juk visko grupės patalpose nesutalpinsi", - kalbėjo pedagogė.

Tiesa, L. Kaltauskienė neatmetė galimybės įrengti specialią aikštelę ikimokyklinukams - ji galėtų atsirasti mokyklos vidiniame kieme, tačiau tai būtų negreitai.

Rinkliavos neorganizavo?

Mamos priekaištus dėl pinigų rinkliavos L. Kaltauskienė atmetė - jos tvirtinimu, tai buvo pačių tėvų iniciatyva.

"Tai buvo ne mokyklos ar auklėtojų noras. Tėveliai patys klausė, kuo galėtų padėti. Viena auklėtoja užsiminė, jog būtų patogu turėti atskirą spausdintuvą ar kopijuoklį, kad nereikėtų eiti į biblioteką ir palikti priešmokyklinės grupės vaikų vienų. Tėvams ta mintis labai patiko, sakė, kad gali tai suorganizuoti. Ir lėšas rinko patys tėvai, auklėtoja nesikišo. Jau po dviejų dienų aparatas atsirado, mes buvom nustebę. Mama, kuri jį atvežė, sakė, kad nuo vaiko reikėjo tik 6 litų", - spausdintuvo atsiradimo istoriją prisiminė direktoriaus pavaduotoja.

L. Kaltauskienė mano, kad dalis tėvų yra nepatenkinti dėl to, kad jų vaikų nepriėmė į Priekulės lopšelį-darželį - ten nebebuvo vietų, todėl jie esą ir skundžiasi. Nors, kaip tikino direktoriaus pavaduotoja, gimnazija stengėsi sudaryti kuo artimesnes darželiui sąlygas.

"Įrengtos rūbinės, atskiras tualetas, sudarytas meniu, yra net lovos miegui, kurių neturi nemažai mokyklų, taip pat turinčių priešmokyklines grupes. Ir mums, mokyklos vadovams, buvo daug neaiškumų, kaip prisitaikyti prie priešmokyklinukų, bet stengiamės", - dėstė L. Kaltauskienė.

Šiuo metu I. Simonaitytės gimnazijoje 2 priešmokyklinukų grupes lanko 47 vaikai.

"Priešmokyklinukai mokyklose nėra blogai"

Laima JANKAUSKIENĖ, Švietimo ir mokslo ministerijos Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vyriausioji specialistė

Tendencija, kai mokyklose kuriamos priešmokyklinės grupės, pastebima visoje Lietuvoje - ir didžiuosiuose miestuose, ir kaimuose. Didžiuosiuose miestuose trūksta vietų darželiuose, kaimuose jie tiesiog išnyksta, o mokyklose mažėja mokinių skaičius. Nemanau, kad tai yra blogai. Jei aplinka yra pritaikyta priešmokyklinukams, nėra jokios problemos. Manau, kad vaikams, kurie lanko priešmokyklinę grupę mokykloje, būna lengviau pereiti į pirmą klasę toje pačioje įstaigoje. Jei viskas tinkamai daroma, tai tik į naudą.
Žinoma, mokyklos turi būti pritaikytos priešmokyklinių grupių vaikams: įrengiamos patalpos, žaidimų aikštelės. Tam privaloma skirti lėšų. Yra Lietuvoje puikių pavyzdžių, kai mokyklose, žinant, kad ateis priešmokyklinukai, net visas mokyklos korpusas buvo pritaikytas mažiukams. Lėšų klausimą sprendžia savivaldybės - jos numato, kuriose mokyklose bus sudaromos priešmokyklinės grupės, jos ir turi finansuoti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder