Egzamine prašyta samprotauti apie meilę

Egzamine prašyta samprotauti apie meilę

Pirmadienį šalies abiturientai laikė vienintelį privalomą lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą. Pabrėžiama, kad egzaminas uostamiestyje vyko sklandžiai, nusiskundimų nesulaukta, tačiau vienam kauniečiui egzaminas baigėsi dėl įsinešto mobiliojo telefono.

Šalyje egzaminą laikė beveik 40 tūkstančių abiturientų, Klaipėdoje - 2 396. Pasak savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Virginijos Kazakauskienės, valstybiniam ir mokykliniam egzaminams mieste registravosi panašus skaičius abiturientų: 1 206 ir 1 190. Vis dėlto laikyti egzaminą atvyko ne visi.

"Valstybinio egzamino laikyti neatvyko 12 moksleivių, apie 6 iš jų buvo žinoma iš anksto, nes jie turėjo neigiamus metinius pažymius ir nebuvo prileisti prie egzamino, dar du išvykę į sportines varžybas, keturi neatvyko dėl nežinomų priežasčių", - informavo V. Kazakauskienė.

Pasak jos, egzaminą be pateisinamos priežasties (ligos) praleidusiems abiturientams teks laukti kitų metų. Ar į mokyklinį egzaminą atvyko visi jį pasirinkę, pokalbininkė negalėjo pasakyti - neturėjo duomenų, tačiau pabrėžė, kad nepaisant nepasirodžiusių moksleivių, viskas vyko sklandžiai.

"Jokių pažeidimų, nusiskundimų nebuvo, ramu kaip niekad. Gal todėl, kad nekaršta, ir alpimų nebuvo", - svarstė V. Kazakauskienė.

Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorė Saulė Vingelienė BNS teigė, kad Kaune buvo užfiksuotas vienas incidentas.

"Bendrai egzaminas vyko sklandžiai, bet išvarytą kaip ir iš anglų kalbos, taip ir iš lietuvių (kalbos egzamino), turime vieną, kuris nesusitvarkė su mobiliuoju telefonu", - sakė S. Vingelienė.

NEC neturi informacijos, kad būtų užfiksuota daugiau pažeidimų. Nenustatyta ir bandymų iš anksto parduoti egzaminų temas ar atskleisti konkrečius autorius, kuriais remdamiesi dvyliktokai turėjo kurti rašinius.

Tiek valstybiniame, tiek mokykliniame egzamine kandidatai turėjo atlikti vieną užduotį - parašyti rašinį. Pateikta po dvi samprotavimo ir literatūrinio rašinio temas: apie meilę kasdienybėje, žmogaus atmintį, asmenybės laisvės temą XX a. lietuvių prozoje arba tėvynės vaizdinį romantinėje Lietuvos literatūroje. Prie kiekvienos užduoties nurodyti trys autoriai, kuriais galima remtis, iš jų taip pat reikėjo pasirinkti vienintelį.

Pasibaigus egzaminui kalbintų moksleivių nuomonės išsiskyrė - vieniems temos pasirodė sunkios, kitiems egzaminas buvo tarsi atokvėpis po sudėtingo anglų kalbos egzamino. Dauguma teigė besitikintys, jog egzaminą išlaikys, tačiau spėti, kiek balų galėtų surinkti, nesiryžo.

Klaipėdos turizmo mokyklos moksleivei Raimondai šis egzaminas buvo pirmasis ir pasirodė sunkus, tačiau jos bendramokslis Rokas tvirtino, kad tikėjosi sunkesnių užduočių.

"Daug ruošiausi, daug skaičiau, bet egzaminas buvo daug lengvesnis nei tikėjausi. Temos - ne tokios sudėtingos, kaip buvo bandomajame egzamine. Aišku, negalima iškart daryti išvadų, bet įspūdžiai geri. Maksimalus taškų skaičius, kurį galima surinkti - 50, aš taikausi į 40", - įspūdžiais dalijosi Klaipėdos turizmo mokyklos abiturientas.

Pasak Hermano Zudermano gimnazijos abiturientės Modestos, keturių egzaminui skirtų valandų užteko parašyti rašinį ir pasitikrinti, ar nepaliko klaidų.

Kitas šios gimnazijos dvyliktokas Rokas tikino, kad jam laiko pakako net kelis kartus perskaityti savo darbą.

"Parašiau daugiau žodžių negu reikia, bet temos pasirodė keistos. Tikėjomės, kad bus kažkas, susijęs su darbu, gamta, tėvyne, ko ilgai nebuvo. Bet buvo meilė. Ir, ko gero, ši tema buvo priimtiniausia", - sakė vaikinas.

Jis palygino anglų ir lietuvių kalbų egzaminus. Dalis pirmojo Rokui buvo sudėtinga, tačiau atmosfera egzamino metu - lengva, priešingai nei vakar: "Buvo jaučiama įtampa, visi raudoni, įsitempę."

Vieniems temos pasirodė sunkios, kitiems egzaminas buvo tarsi atokvėpis po sudėtingo anglų kalbos egzamino.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder