Darželių lankymas laisvu grafiku sukėlė sumaištį

Darželių lankymas laisvu grafiku sukėlė sumaištį

Naujoji tvarka, kai tėvai savo nuožiūra gali nevesti vaikų į darželį ir net už keletą praleistų savaičių neprivalo pateikti darželiams pažymų iš gydytojų, jau ima kelti kai kurių uostamiesčio darželių vadovų nepasitenkinimą. Kita bėda - kad pasikeitus mokesčiams už vaiko maitinimą ir ugdymą, darželiams jau neužtenka pinigų virėjų algoms.

Žinia, praėjusį pavasarį Klaipėdos miesto taryba pritarė Švietimo skyriaus pasiūlymams palengvinti darbą darželiams ir suteikti galimybę tėvams mokėti mažesnius mokesčius už vaiko maitinimą ir ugdymą. Vietoje skaičiuojamų mėnesinių mokesčių buvo patvirtinti dienos įkainiai už vaiko maitinimą ir ugdymą ikimokyklinėje įstaigoje.

Įvedus vienos dienos maitinimo, ugdymo paslaugų kainas tėvai dabar moka tik už tas dienas, kurias vaikas įstaigą lankė. Už maisto gamybą už kiekvieną lankytą dieną vaikui priskaičiuojama po 1,60 Lt.

Be abejo, darželinukų tėvelius tokia tvarka pradžiugino: jie sutaupo pinigų ir laiko (nereikia rūpintis pažymomis iš gydytojų). Tokia tvarka taupo ir medikų darbo laiką, ir sutrumpina eiles prie jų kabinetų.

Nukenčia vaikų ugdymas

Kai kurių darželių vadovybė sako, jog naujoji tvarka ydinga. "Dabar, kai yra moksleivių atostogos, būna, kad iš 100 darželinukų ateina pusė, kitą dieną - 68. Akivaizdu, kad pinigų surinksime mažiau", - sakė darželio "Kregždutė" direktorė Liudmila Danielevičienė.

Jai antrino darželio "Dobiliukas" direktorės pavaduotoja Vida Janušauskienė: jų darželyje ir rugsėjį, ir spalį pritrūko lėšų virėjų algoms išmokėti.

Pinigų virėjų algoms nebesurinko ir kitas nedidelis darželis - "Putinėlis". Pasak šio darželio direktorės Polinos Šišorkinos, jau teko ieškoti lėšų iš kitų darželio resursų.

"Informavome Švietimo skyrių apie tokią situaciją, bet mums patarė pakentėti iki lapkričio mėnesio - esą tuomet darys trijų mėnesių analizę ir spręs šią problemą", - sakė P. Šišorkina.

Be to, kai kurių darželių vadovės pastebėjo, jog dabar sunkiau planuoti maisto produktų pirkimą, kai realiai nežinai, kiek vaikų susirinks vieną ar kitą dieną.

"Šiandien susirinko 100 vaikų, o rytoj gal ateis 30-ia mažiau. Produktai superkami iš anksto. Planuoti nelengva", - apie naujos tvarkos trūkumą sakė darželio "Alksniukas" direktorė Tatjana Žukauskienė.

"Tikrai yra tokių tėvų, kurie veda vaikus į darželį tik kas antrą, ar kas trečią dieną. Ši tvarka įnešė šiokios tokios sumaišties", - sakė V. Janušauskienė.

Negana to, esą nukenčia ir pačių vaikų ugdymas: lankantieji darželį periodiškai atsilieka nuo savo grupės draugų.

"Už lankytiną dieną už kiekvieną vaiką skaičiuojamas 0,5 cento mokestis ugdymo ir higienos priemonėms įsigyti. Tad jei grupėje susirenka tik 5-6 vaikai - per mėnesį šioms reikmėms galima skirti vos 20-30 litų. Ne kaži ką už tiek ir nupirksi", - pasakojo Vida Janušauskienė.

Tėvai piktnaudžiauja

Kai kurie tėvai naudojasi esama tvarka ir pažymų iš medikų nebeneša net jei vaikas sirgo. Dažnas vaiką atveda net nepasveikusį.

"Blogai, kad dabar patys tėvai vertina, ar jų vaikas sveikas, ar ne. Kartais auklėtoja iškviečia tėvus, nes vaikui pakilo temperatūra, o po dienos jie atžalą vėl atveda lyg niekur nieko, be jokios gydytojo pažymos, kad jis sveikas", - pasakojo Liudmila Danielevičienė.


Dabar auklėtojos turi dar atidžiau stebėti, ar vaikai ryte atėjo į darželį sveiki, o vyresniųjų tėvai net nelydi iki durų arba palydėję pabėga net nepasisveikinę su auklėtojomis.

"Kita vertus, net ir tuomet, kai reikėdavo pristatyti pažymą iš medikų, daugelis tėvų vaikų pas gydytojos net nevesdavo. Susitardavo telefonu ir gaudavo tą pažymą, vaiko net neparodę. Kaip ir tada, taip ir dabar - viskas priklauso tik nuo tėvų sąžinės", - reziumavo darželio darbuotojos.

Ugdymo įstaigų vadovai tėvams primena, kad vaikai negali ilgą laiką šiaip sau nelankyti darželio: užėmus vietą ateiti tik kartais - paprasčiausiai negražu turint galvoje tuos, kurie galbūt nepateko į šią įstaigą.

"Sutartyje aiškiai parašyta, kad vaikas privalo darželį lankyti reguliariai. Tai ir primename tėvams", - sakė darželio "Berželis" direktorė Birutė Maknavičienė.

Kai kur palikta drausminė priemonė: vaiko į darželį neatvedus ilgiau nei 3-5 dienas prašoma medikų pažymos. Tačiau darželių vadovai supranta, kad tai nėra teisėtas reikalavimas.

Analizė - metų pabaigoje

Savivaldybės Švietimo skyriaus Švietimo įstaigų administravimo poskyrio vedėja Jolanta Ceplienė sakė girdėjusi įvairių naujosios tvarkos vertinimų, tačiau konkrečių skundų nesulaukė.

"Ši sistema yra kur kas lankstesnė ir patogesnė tėvams, tačiau daryti galutines išvadas per anksti. Tai padarysime šių metų pabaigoje išanalizavę situaciją. Manau, kad šiek tiek problemų gali kilti nebent mažiesiems darželiams, nes didieji tikrai turi perteklinių lėšų, kurias gali skirti virėjų atlyginimams", - sakė J. Ceplienė.

Jei paaiškėtų, kad ne visiems darželiams ši tvarka tinkama, esą būtų galima siūlyti diferencijuoti mokestį už darželį priklausomai nuo jo dydžio. Tačiau iš anksto aišku, kad toks sprendimas būtų nepopuliarus.

"Kitas pasiūlymas - mažesniuose darželiuose mažinti virėjų etatų skaičių", - apie dar paprastesnę išeitį samprotavo Švietimo skyriaus atstovė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder