Dainius Pavalkis: sovietinių laikų požiūris į profesines mokyklas vis dar gajus

Dainius Pavalkis: sovietinių laikų požiūris į profesines mokyklas vis dar gajus

Švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio teigimu, nors pastebimos teigiamos tendencijos, tačiau švietimo sistema vis dar funkcionuoja kaip "apversta piramidė", kuomet didžioji dalis abiturientų stoja į universitetus, o profesinis išsilavinimas išlieka mažai populiarus.

"Visi įvardijame, kad turime "apverstąją piramidę", kai didžioji dauguma abiturientų nueina mokytis į universitetus, tuo tarpu mažesnioji dalis nueina ruoštis profesijai. Tuo tarpu normaliame pasaulyje, į kurį mes norime lygiuotis - Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Skandinavijoje apie 70-80 proc. ir net daugiau jaunimo baigia bendrą išsilavinimą kartu įgydami profesinį diplomą", - sako ministras.

Pasak jo, nors pastebimos teigiamos tendencijos, apversti šią piramidę atskirai nėra pajėgi nei Švietimo ir mokslo ministerija, nei Seimas ar verslo atstovai - būtini visų bendri veiksmai.

"Kasmet didėja priėmimas į profesines mokyklas maždaug 10 proc., nepaisant to, kad mokinių skaičius, kurie baigia bendrąją lavinimą, mažėja 7 proc. Tikiu, kad pabaigus sektorinius mokymo centrus didesnė dalis ir tėvų, ir jaunuolių, negražu taip sakyti, bet nebijos eiti į profesinę mokyklą įsigyti kažkokios profesijos, nes tas pėdsakas, likęs nuo tarybinių laikų "profkės" vis dar gajus, tuo tarpu tikrai visus skatinu pasižiūrėti į profesines mokyklas, jos atrodo kitaip negu buvo tada", - ragina D. Pavalkis.

Seime trečiadienį rengiama tarptautinė konferencija "Lietuvos švietimo sistema: ar pateisinami visuomenės ir verslo lūkesčiai?", kurią organizuoja Švietimo ir mokslo ministerija, Seimo švietimo, mokslo ir kultūras komitetas, Lietuvos pramonininkų konfederacija. Konferencijoje analizuojama Lietuvos švietimo sistema, šalies verslo lūkesčiai, dalijamasi Estijos švietimo sistemos patirtimi.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder