Baltijos gimnazijoje - pagalba planuojant karjerą

Baltijos gimnazijoje - pagalba planuojant karjerą

Klaipėdos Baltijos gimnazijoje vykdomas projektas „Ugdymo karjerai ir stebėsenos modelių sukūrimas ir plėtra bendrajame lavinime ir profesiniame mokyme“, už kurį atsakingos projekto koordinatorės socialinė pedagogė Laurina Vaitkienė, psichologė Galina Antipova ir direktorės pavaduotoja ugdymui Neringa Kontrimienė. Be anksčiau vykusių renginių, susitikimų su įvairių profesijų žmonėmis, kurie pasakojo gimnazistams apie savo veiklos sritis ir galimybes planuojant karjerą bei siekiant jos aukštumų, mokiniai turėjo galimybę naudotis MUKIS (mokinių ugdymo karjerai informacinė svetainė) sistema. Maža to, šių metų kovo 14 d. antrųjų klasių gimnazistai turėjo puikią galimybę tiesiogiai pabendrauti su šio projekto konsultantais – Žana Dragunova - vyr. konsultantė, Egle Bučiene, Olegu Čipickijumi, Karoliu Varnu, Sandra Klioštoraitiene, Virginija Stoniene ir Edita Mačiulske.

Konsultantės Aušra Augaitienė ir Eglė Bučienė tą pačią dieną dalyvavo II gimnazijos klasių mokinių tėvų susirinkime, kuriame pristatė projektą, supažindino su karjeros koordinatoriais Baltijos gimnazijoje.

Antrokams vykusios „Ugdymo karjerai“ konsultacijos tikslas buvo padėti mokiniams suprasti, ko jie nori ir ko tikisi iš gyvenimo, ar teisingu keliu eina. Žavūs jauni žmonės – projekto konsultantai - iškėlė daugybę klausimų ir privertė susimąstyti bei pasvajoti apie būsimą savo karjerą, suprasti save, įvardinti savo stipriąsias ir silpnąsias savybes. Po to išdalino visiems karjeros konsultacijų lapus su klausimais. Tai buvo labai nedidelis ir abstraktus karjeros planas, kurį mokiniai turėjo užpildyti pagal esamą situaciją. Likimo valiai palikti tikrai nebuvo nė vienas – projekto konsultantės kiekvienas klausimas buvo aiškiai suformuluotas, todėl darbas ėjosi gana sklandžiai ir greitai. Anketoje buvo klausimai apie planuojamą profesiją, asmens gebėjimus ir charakterio privalumus bei sritis, kurias norėtų tobulinti, kaip tikslingai siekti norimos profesijos. Taip pat paprašyta nurodyti žingsnius, kuriuos mokinys žada žengti sėkmingos ateities link. Šie pradiniai karjeros planai bus saugomi pas projekto koordinatores gimnazijoje, jog galėtume savo karjeros planus kaupti ir tolesniais mokymosi metais, taip pat, kad matytume, kaip keičiasi arba nusistovi tvirta nuomonė apie vieną ar kitą profesiją. Specialistei pasiteiravus, ar kas nors norėtų ko paklausti, visi nutilo it netekę žado, todėl ji nusijuokusi papasakojo apie kitą etapą – individualias konsultacijas su karjeros konsultantais.

Iš pradžių norinčiųjų atsirado tik keletas. Kiekvienam mokiniui buvo skirta apie 15-20 minučių. Kiekvienas buvo maloniai sutiktas bei, asmeniškai susipažinus, buvo apžvelgtas jų užpildytas lapas ir aptarta esama situacija bei tolimesni karjeros planai. Įdomūs bei netikėti klausimai privertė atsiskleisti galbūt niekad garsiai neištartiems planams ir ateities vizijoms. Kiekvienas turėjo puikią progą užduoti ramybės dėl tolimesnės ateities neduodančius klausimus ir išgirsti specialistų nuomonę bei ne vieną vertingą patarimą. 

Nebuvo nė vieno, kuris, pasinaudojęs konsultacijos galimybe, gailėtųsi ar nerastų jokios pokalbio naudos. Mokiniai teigė, jog pokalbis tikrai labai patiko, sumažino įtampą, padėjo apsvarstyti ir skirti laiko rimčiau pagalvoti apie būsimą profesiją ir apie patį gyvenimą.

Gimnazistai didžiai dėkingi projekto „Ugdymo karjerai ir stebėsenos modelių sukūrimas ir plėtra bendrajame lavinime ir profesiniame mokyme“ organizatoriams bei konsultantams, išskirtinai Baltijos gimnazijos konsultantei Ulijanai Petraitienei, padėjusiai suburti konsultantų komandą.

Ernesta Milkerytė ir Monika Gudliauskaitė, Baltijos gimnazijos antrokės

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder