"Aukuro" gimnazistai dalyvavo tarptautiniame projekte

"Aukuro" gimnazistai dalyvavo tarptautiniame projekte

Neseniai Lenkijoje vykęs Comenius daugiašalės partnerystės projektas antrąkart (pirmąkart lankėmės Vokietijoje) subūrė penkių šalių mokinius iš Vokietijos, Lenkijos, Suomijos, Vengrijos ir Lietuvos diskutuoti tema „Vandens transportas“.

Aštuoni Klaipėdos „Aukuro“ gimnazijos mokiniai ir trys mokytojai lankėmės Lenkijoje, Vroclavo mieste esančioje mokykloje. Ją galima būtų pavadinti trimis mokyklomis po vienu stogu, nes viename pastate įsikūrusios profesinė, sporto mokykla ir gimnazija. Tai senas, didelis, netgi penkių aukštų statinys, kuriame Antrojo pasaulinio karo metu buvo ligoninė. Mokykloje tris dienas bendravome su kitų šalių mokiniais ne tik kūrybinėse dirbtuvėse, bet ir laisvalaikiu, žaisdami rankinį, stalo tenisą, krepšinį. Dirbdami daugiatautėse grupėse sprendėme įvairius probleminius klausimus, žaidėme susipažinimo žaidimus, diskutavome vandens tema. Vaikščiojome ir po patį Vroclavo miestą: aplankėme kelis muziejus, grožėjomės išskirtine senamiesčio architektūra. Susipažinome ir su lenkų buitimi - gyvenome šeimose.

Vėliau vykome į Krzyzovą, kur mus organizatoriai apgyvendino svečių namuose. Jie įsikūrę sename dvare, kuriame pastatai renovuoti, pritaikyti poilsiui ir aktyviam kūrybiniam darbui. Užsiėmimų metu buvome supažindinti su Žemutinės Silezijos regiono istorija. Gautas žinias taikėme praktiškai ieškodami konkrečių vietų ir pastatų. Krzyzove atlikome ir paskutinę šio projekto užduotį - kūrėme iš antrinių žaliavų namą ant vandens, kuris puikiai pabrėžė viso projekto temą.

Per septynias dienas Lenkijoje mes aplankėme daugybę vietų, patyrėme daug neišdildomų įspūdžių. Pati įsimintiniausia ekskursija buvo į Osovkos miestelyje esančius bunkerius. Jie buvo pradėti statyti nacių Antrojo pasaulinio karo metu. Kadangi pradėti statyti tik karo pabaigoje, yra nebaigti, tačiau pribloškiantys savo dydžiu: juose gali važinėti tankai, buvo numatyta ventiliavimo sistema, vandentiekis, elektra. Statantys juos belaisviai ten išdirbdavo tik kelis mėnesius, nes darbas buvo alinantis, reikėjo dirbti su labai kieta uoliena, praktiškai be maisto ir saulės šviesos. Požeminiame mieste-urve matėme autentiškus ginklus, valtimi plaukėme iš vienos bunkerio dalies į kitą. Ši ekskursija mums leido persikelti į karo metus ir pajausti to laikotarpio dvasią. Sužavėjo ekskursija Vroclave į pirmąjį namą ant vandens, kurio pavyzdys parodė, kaip išradingai vanduo gali būti panaudojamas norint gyventi neįprastoje aplinkoje – gamtos apsuptyje – tiesiog plūduriuojant upėje. Tai novatoriškas sprendimas, susilaukęs viso pasaulio dėmesio. Todėl neatsitiktinai ir mes patys kūrėme būtent namo ant vandens maketą.

Kitas Comenius projekto susitikimas, pavadintas „Vanduo ir muzika“, vyks Klaipėdoje, „Aukuro“ gimnazijoje. Iš visų jėgų stengsimės dalyviams sukurti gerą atmosferą, kad ir kitų šalių mokiniai patirtų tiek pat daug įspūdžių, kiek patyrėme mes Lenkijoje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder