Ar sniegas užvertė ir širdis?

Ar sniegas užvertė ir širdis?

Priešais Šiaulių universitetą nuo sniego susiaurėjusia P. Višinskio gatve vaikinas plikomis rankomis suka vežimėlio ratus. Slidu. Sniegas kyla purvinomis čiurkšlėmis. Iš paskos supypsi automobilis. Trauktis nėra kur. Toks studento Gintaro kelias į paskaitas - pavojingas, bet vienintelis.

Išbandymai sniegu ir kitų abejingumu

Sausis neakivaizdiniu būdu socialinę pedagogiką studijuojančiam joniškiečiui Gintarui Balčiūnui - sesijos metas. Neįgalus vaikinas kas dieną savo automobiliu važinėja į paskaitas ir egzaminus.

Rytais, važiuojant į Šiaulius, Gintarui rūpi ne tiktai įskaitos ar egzaminai. Ne mažiau svarbu, ar ras vietos automobiliui, mat aikštelėje prie Šiaulių universiteto neįgaliųjų vietos nėra pažymėtos.

"Neretai mašiną tenka palikti gatvės gale arba ieškotis vietos kitur", - trindamas sušalusias rankas nuo vežimėlio stūmimio sako vaikinas. Sukdamas ratus, jis nemūvi pirštinių, nes jos, nors ir odinės, kiaurai peršlampa.

"Tikrai, ketvirti metai mokomės, o vietų neįgaliesiems nėra. Sveikieji mašinas pasistato prie pat universiteto durų", - studijų draugui pritaria Robertas Ašmanavičius. Jis irgi sėdi ratukuose, į studijas važinėja iš Pakruojo.

Neįgalūs studentai, įpratę prie išbandymų, nė nesiskundė, prabilo tiktai paklausti, kodėl yrėsi pavojinga gatve?

Jie sakė, kad vasarą apsieina ir be tų specialiai pažymėtų vietų, gali ratukais atvažiuoti ir kilometrą, ir du, - jokių problemų. Blogiau žiemą, ypač tokią, kaip ši.

"Pas mus, Pakruojyje, sniegą išvežė, gatvės ir šaligatviai švarūs, o Šiauliuose - tragiška," - palygino Robertas. Šįryt, atvykęs prie universiteto, jis, sėdėdamas ratukuose, pats darbavosi kastuvu, kad galėtų išlipti iš automobilio ir išvažiuoti iš aikštelės. Pirmiausia atsikasė aikštelę vežimui išsikelti, paskui - taką išvažiuoti.

Kita problema: valydamas gatves, traktorius užstumdo šaligatvius. Sveikas žmogus sniego krūvą perkops, o ratukams tai tampa neįveikiama kliūtimi.

"Taip buvo ir šį rytą, žmonės padėjo... Arba pats bandai prasikrapšyti: varai vis į priekį - atgal, į priekį - atgal ir prasikapanoji," - pasakoja vaikinai.

Draugai pažįsta likimo brolių, kuriuos sniegas ir ledas visiškai uždarė namuose. Žiemą labiau nei vasarą dalis durų jiems uždarytos. Gintarui, pavyzdžiui, reikės dėl mokslo reikalų patekti į Ch. Frenkelio vilą, bet abejoja, ar pavyks.

Universitetas galėtų pasirūpinti

Šiaulių universiteto Studentų reikalų tarnyboje yra užsiregistravę 65 įvairią negalę turintys studentai. 55 studentų neįgalumo lygis yra iki 45 procentų arba turi I, II grupės negalę. Apie 10 studentų juda vežimėliuose.

"Pirmųjų universiteto rūmų kiemelyje yra vietų darbuotojams, bet ir neįgalieji ten gali statyti savo automobilius", - paklaustas, ar mokamoje aikštelėje priešais universitetą negalėtų atsirasti vietos ir neįgaliesiems, "Šiaulių kraštui" sakė Šiaulių universiteto infrastruktūros prorektorius Donatas Jurgaitis.

Prorektorius pripažino, kad įvažiavimas į kiemelį yra su leidimais. Aikštelė - išnuomota privatininkams.

Prorektorius teigė negavęs neįgaliųjų studentų prašymų važiuoti į kiemelį. Bet jeigu neįgalieji raštu kreiptųsi, leidimai, tikino, būtų išduoti.

Jis pripažino, kad neįgaliųjų vietų nėra ir prie kitų universiteto pastatų. Darbuotojai savo mašinas statosi vidiniuose kiemeliuose, studentai, tarp jų ir neįgalieji, ieško kas kur.

Kęstučio Dičiaus, Šiaulių apskrities VPK kelių policijos biuro viršininko, nuomone, universitetas galėtų parodyti iniciatyvą dėl neįgaliųjų vietų.

"Jeigu universietas būtų kreipęsis, netikiu, kad nebūtų duotas Savivaldybės leidimas įrengti neįgaliųjų stovėjimo vietas", - "Šiaulių kraštui" sakė pareigūnas.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder