Abiturientai skaičiuoja paskutines dienas

Abiturientai skaičiuoja paskutines dienas

Klaipėdos mokyklos rengiasi atsisveikinti su dvyliktokais - apie artėjančius abitūros egzaminus primins tradicinis šimtadienis.

Kaip ir ankstesniais metais, šimtadienio šventės organizavimas patikėtas vienuoliktokams - kai kurie planuoti renginį pradėjo dar rudenį. Šiais metais dauguma miesto mokyklų šimtadienį švęs vasario 21 arba 28 dienomis, tačiau yra ir pasirinkusių kitą datą - vasario 14 ar 20 d.

Vyrauja temos

Pakalbinus miesto gimnazijų atstovus, visi vieningai tvirtino, jog šimtadienio šventė mokyklose yra tapusi tradicine bei jau įprasti kiekvienai mokyklai būdingi švenčių elementai.

[CITATA]

Pasak pedagogų, šimtadienis tampa galimybe pasireikšti vienuoliktokų fantazijai - sugalvoti renginio temą, sukurti dekoracijas, parengti programą, paruošti užduotis mokyklą paliksiantiems abiturientams.

Mokytojų pasakojimai liudija - išradingumo moksleiviams netrūksta. Klaipėdiečiai šimtadienį yra šventę ir improvizuotame laive, kazino, televizijos studijoje, teisme, kalėjime, SPA centre, naktiniame klube, viešėję Havajuose, Holivude, tapę knygos "Haris Poteris" veikėjais.

Nors daugumoje mokyklų šimtadienio temos laikomos paslaptyje iki pat renginio pradžios, nes norima nustebinti dvyliktokus, kai kuriose abiturientai informuojami iš anksto - jog spėtų pasiruošti.

Šventės temą šiemet iš anksto jau žino "Aitvaro" gimnazistai - šventę jie švęs vasario 14-ąją, tad pagal šią datą buvo parinkta ir tema - meilė. Vytauto Didžiojo gimnazijos (VDG) abiturientai taps televizijos žvaigždėmis - apie juos bus kuriamos laidos, parodomas jų veidas.

FANTAZIJA. Kasmet klaipėdiečiai šimtadieniui sugalvoja temą - praėjusiais metais Baltijos gimnazijos abiturientai buvo "plukdomi" laivu. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Žaliakalnio" gimnazija šiemet prisijungia prie tarptautinės sporto karštligės - šimtadienis virsta olimpiada, kurios metu dvyliktokams, norintiems gauti "taurę" - pusatestatį, reikės pristatyti savo "sportinės" veiklos rezultatus.

Grįžta į vaikystę

Pasak "Aukuro" gimnazijos atstovų, šventės dieną dvyliktokai mokykloje dažniausiai pasirodo apsirengę kaip vaikai, jiems būna parengtos įvairios užduotys, o pietums tradiciškai patiekiama manų košė.

"Suvaikėja" ir Baltijos gimnazijos abiturientai - pasak direktoriaus pavaduotojos ugdymui Jurgitos Račkauskienės, dvyliktokai grįžta net ne į pradines klases, o tiesiai į darželį.

"Ketvirtokai ne tik apsirengia vaikais, bet ir elgiasi, kalba kaip vaikai. Smagiausia, kad tuomet ir mokytojai su jais bendrauja lygiai taip pat - kaip su mažais vaikais", - juokėsi J. Račkauskienė.

Net ir paprasti miestiečiai gali kasmet gatvėse pastebėti būrius moksleivių, įsispyrusių į spalvingas šlepetes, nešinų didžiuliais saldainiais, pliušiniais žaislais, lėlėmis, plaukus papuošusių kaspinais ar spalvingais segtukais. Pedagogų teigimu, apsirengdami vaikiškai, abiturientai tarsi ir atsisveikina su vaikyste, bet kartu ir parodo, jog širdyse jie vis dar vaikai.

Salio Šemerio suaugusiųjų gimnazijos abiturientai, pasak direktoriaus pavaduotojos Živilės Kiškionytės, palyginus su kitomis miesto mokyklomis, švenčia gana santūriai - šventė rengiama kukli, tačiau įsimintina, laikomasi nusistovėjusių tradicijų.

Gali išnykti?

VDG teatro mokytoja Vida Pakalniškienė, atsakinga už šimtadienio organizavimą, "Vakarų ekspresui" teigė, jog nors šimtadienis ir vadinamas tradicine švente, jis tapęs tik simboliu.

"Visos šventės darosi šiuolaikiškesnės. Kaži, ar tokia šventė išvis išliks - skaičius 100 yra tik simbolinis, nebesilaikoma tradicijos švęsti tuomet, kai ir lieka tik 100 dienų. Ir apskritai švęsti mes dar mokomės", - kalbėjo V. Pakalniškienė.

Naujakiemio suaugusiųjų gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Dalia Kasteckienė pritarė, jog nebeatitinka dienų skaičius, nes nuolat keičiamos brandos egzaminų datos, tačiau pati šventė neturėtų išnykti. "Tokios šventės yra reikalingos, nes mokiniai gali pabendrauti, parodyti savo gabumus - būna, kad pirmą kartą mokinys per šimtadienį gauna pasireikšti. Tai jiems - nauja patirtis", - kalbėjo D. Kasteckienė.

J. Račkauskienės manymu, šimtadienis - tradicija, o ne aklas 100 dienų termino vaikymasis. "Jei abiturientai neneigs tokios tradicijos, ji neturėtų nunykti", - svarstė pedagogė.

"Žaliakalnio" gimnazijos direktoriaus pavaduotojos ugdymui Jelenos Lukjanovos nuomone, šimtadienis mokyklos bendruomenei yra ženklas, kad prasidės ruošimasis egzaminams, o abiturientams tai - tarsi išleistuvių repeticija, bet kartu ir įspėjimas, jog reikia baigti linksmintis ir pradėti mokytis. "Jie gali pabendrauti, papramogauti, bet kartu tai - ir rimto darbo pradžia", - sakė J. Lukjanova.

Pasak "Vėtrungės" gimnazijos direktoriaus pavaduotojos neformaliajam ugdymui Jurgitos Šimeliūnienės, mokyklos kolektyvas kaip tik neseniai diskutavo apie šimtadienio tradicijas ir šventimą - buvo svarstyta atsisakyti kai kurių šventės elementų, bet paskui persigalvota, nes be jų nebelieka ir pačios šventės.

"Nors šventės remiasi į finansus, yra tradicijos, kurių nereikia atsisakyti, jos turi išlikti, nes mokiniams jų reikia. Vienuoliktokai kasmet stengiasi paruošti kuo geresnį renginį, o kitais metais patys tokio laukia", - sakė J. Šimeliūnienė.

Pasak kalbintų mokyklų atstovų, pagrindiniai šimtadienio renginiai vyks iškart po pamokų arba vakare pačioje mokykloje. Vis dėlto abiturientai vėliau dar individualiai renkasi, kur ir kaip atšvęsti - iš anksto nuomojasi sodybas, kavines, pirtis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder