100 eurų norėtų ir auklėms

100 eurų norėtų ir auklėms

Nors kai kurie politikai siūlymą palengvinti privačius darželius lankančių vaikų tėvams finansinę naštą vadina elementaria parama turtingiesiems, visgi iš esmės tokiai naujovei nesipriešinama.

Nuo šių metų rugsėjo dalį Klaipėdos privačiuose darželiuose taikomo mokesčio - 100 eurų - planuojama kompensuoti Savivaldybės biudžeto lėšomis. Tikimasi, kad tai paskatins nevalstybinių darželių tinklo plėtrą bei sumažins ikimokyklinio ugdymo įstaigas lankyti norinčių vaikų eiles mieste.

Tokią kompensavimo tvarką reglamentuojantis sprendimas jau teikiamas svarstyti miesto Tarybos komitetams.

"Tai daroma ir siekiant socialinio teisingumo, nes vieno vaiko priežiūrai Savivaldybės darželiuose iš miesto biudžeto per mėnesį taip pat vidutiniškai skiriama apie 100 eurų", - ketvirtadienį vykusio miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu akcentavo Savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė.

"O ką daryti tiems, kurie nepatenka iš viso į jokį darželį? Koks čia socialinis teisingumas?" - replikavo šio komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičius, bet iš esmės tokiai naujovei pritarė.

Panaši diskusija užvirė ir socialiniuose tinkluose. Vieni tėvai džiaugėsi tokiu valdžios geranoriškumu, o kiti irgi purkštavo, jog tai diskriminuojantis sprendimas į jokį darželį netilpusių vaikų atžvilgiu.

"Manau, turėtų būti skiriama ir atitinkama suma tėvams, vaikus auginantiems namuose, jei įrodoma, kad jiems neliko vietos. Tokia kompensacija leistų bent iš dalies kompensuoti auklės samdymo išlaidas arba vieno iš tėvų dėl vaiko priežiūros apribotą darbingumą", - samprotavo vienas tėvelis.

N. Laužikienė sutinka, kad vietų stygiaus darželiuose problema Klaipėdoje itin opi. Šiuo metu eilėse laukia 600 vaikų.

"Tačiau yra rengiamas darželių pertvarkos planas, kurį politikams ketiname pristatyti iš karto po Velykų", - minėjo N. Laužikienė.

Pasak jos, jei biudžete būtų pakankamai lėšų, pagal minėtą planą, kurio dar nenorima detalizuoti, vietų darželiuose stygiaus problemą būtų galima išspręsti per metus.

"Analizavome situaciją, tad galiu pasakyti, kad į privačius darželius savo vaikus veda toli gražu ne tik turtingos šeimos. Tiesiog kitiems tai išsigelbėjimo ratas, jei nėra kur kitur vaiko padėti", - kai kurių politikų replikas, esą naujoji lengvata aktuali tik turčiams, stengėsi paneigti Savivaldybės atstovė.

Pasak jos, planuojama, kad su privačiais darželiais sutartys būtų pasirašomos vieneriems metams, o darželiai savo ruožtu turės įsipareigoti per tuos metus nedidinti tėvams nustatyto mokesčio.

Šiandien uostamiestyje oficialiai veikia 8 privačios ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigos, kurias lanko apie 250 mažųjų klaipėdiečių. Skaičiuojama, kad papildomai į jas dar galėtų būti priimta beveik 130 vaikų.

Naujai kompensavimo tvarkai įgyvendinti šiemet iš miesto biudžeto reikėtų skirti apie 152 tūkst. eurų, 2016 m. - apie 457 tūkst. eurų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder