Vokietijos ekspertai įspėja dėl žolelių arbatos rizikos sveikatai

Vokietijos ekspertai įspėja dėl žolelių arbatos rizikos sveikatai

Vokietijos rizikos vertinimo tarnyba įspėja dėl žolelių arbatos pavojaus sveikatai, praneša agentūra AFP.

Arbatoje gali būti didelės dozės vadinamųjų antrinių augalinių medžiagų, kurias tam tikros augalų rūšys visiškai natūraliai išskiria, kad apsisaugotų nuo kenkėjų, teigia tarnyba. Nors vadinamieji pirolizidino alkaloidai nesukels ūmaus sveikatos sutrikimo, tačiau ilgai didelėmis dozėmis vartojant atitinkamus produktus kyla rizika pirmiausiai veikų, nėščiųjų ar kūdikius krūtimi maitinančių motinų sveikatai.

Ekspertai ištyrė daugiau kaip 220 prekyboje sutinkamų žolelių ir kitokios arbatos, taip pat džiovintų gydomųjų augalų mėginių. Tarp jų buvo pankoklių arbata kūdikiams, ramunėlių, dilgėlių ir pipirmėčių arbatos. Atskirais atvejais jose rastas "netikėtai didelis kiekis" antrinių augalinių medžiagų, sakė Rizikos vertinimo tarnybos vadovas Andrėjas Henzelis (Andreas Hensel). Kai kurios šių medžiagų per bandymus su gyvūnais pasirodė esančios kancerogeninės.

Tarnyba pabrėžia, kad ko kas neįmanoma tvirtai pasakyti, kad reguliariai vartojant tokią arbatą galima rizika sveikatai. Tyrimas esą nėra reprezentatyvus. Tačiau tėvams rekomenduojama neduoti vaikams vien tik žolelių ir kitokios arbatos. Žolelių ir kitokias arbatas kitais gėrimais kartais pakeisti turėtų ir nėščiosios bei žindančios moterys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder