Vitaminas A pašaruose

Vitaminas A pašaruose

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai informuoja vartotojus apie Europos maisto saugos tarnybos (EMST) nuomonę dėl vitamino A (retinilo acetatas, retinilo palmitatas ir retinilo propionatas) kaip pašarų priedo, skirto visoms gyvūnų rūšims ir kategorijoms, saugumą ir veiksmingumą

Vitaminas A

Vitaminas A - grupė riebaluose tirpstančių panašios cheminės struktūros medžiagų, iš kurių svarbiausia - retinolis.

Vitamino A provitaminas - beta karotinas, iš kurio kepenyse gaminamas vitaminas A. Vitaminą A, priklausomai nuo jo cheminės struktūros, vadina retinoliu, retinaliu arba retinoidu. Vitaminas A būtinas ląstelėms augti ir daugintis. Jis užtikrina normalią odos ir gleivinių būklę.

Vitamino A trūkumas ir perdozavimas

Trūkstant vitamino A, oda ir gleivinė sausėja, odoje atsiranda įtrūkimų, labai sumažėja atsparumas infekcijoms. Įsisavintas vitaminas A ar karotinai audiniuose paverčiami retinoliu, kuris vėliau verčiamas retinaliu arba retinolio rūgštimi.

Retinalis yra svarbus regos funkcijai, retinolio rūgštis reikalinga tarpląsteliniams retinolio rūgšties receptoriams. Tiek vitamino trūkumas, tiek ir perdozavimas gali būti labai žalingas ar netgi mirtinas.

Trūkstant vitamino suprastėja rega tamsoje, išblykšta ir sausėja oda. Vitamino A gali pritrūkti dėl nesveikos, nevisavertės mitybos arba sutrikus žarnyno įsiurbimo (rezorbcijos) funkcijai.

Vitamino A didelis kiekis sukelia virškinimo sutrikimus, pykinimą, vėmimą, regos sutrikimus, svaigulio priepuolius, nekoordinuotus judesius. Vitamino A perdozavus skauda sąnarius ir kaulus, padidėja kepenys.

Europos maisto saugos tarnybos (EMST) mokslinė nuomonė apie vitaminą A

Svarbu tai, kaip pažymi Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai, kad Europos komisijos prašymu Europos maisto saugos tarnyba (EMST) pateikė mokslinę nuomonę apie vitamino A (retinilo acetatas, retinilo palmitatas ir retinilo propionatas) saugumą ir veiksmingumą, kaip pašarų priedo, skirto visoms gyvūnų rūšims ir kategorijoms.

Gyvūnų, šeriamų pašarais, kurių sudėtyje yra didelis kiekis vitamino A, audiniuose ir organuose gali susikaupti didelis kiekis vitamino A . Vitamino A naudojimas gyvūnams yra ribojamas. Atlikti visi poveikio vartotojui skaičiavimai parodė, kad iš gyvūninės kilmės maisto produktų tik maistui vartojamos gyvūnų kepenys gali kaupti tokį vitamino kiekį, kuris gali kelti riziką suaugusio vartotojo sveikatai.

Ši rizika gali būti žymiai sumažinta, jei pašaruose neviršijami didžiausi leistini vitamino A kiekiai.

EMST siūlo tokius didžiausius leidžiamus vitamino A kiekius pašaruose

Siekiant apsaugoti vartotojus nuo galimo neigiamo vitamino A poveikio sveikatai vartojant maisto produktus EMST siūlo tokius didžiausius leidžiamus jo kiekius pašaruose:

- Kiaulės: Paršeliai (atjunkyti ar žindomi): 16000 TV/kg visaverčio pašaro,

- penimos kiaulės: 6500 TV/kg visaverčio pašaro ir paršavedės: 12000 TV/kg visaverčio pašaro.

- Naminiai paukščiai: viščiukai iki 14 dienų amžiaus ir kalakutai iki 28 dienų amžiaus: 20000 TV/kg visaverčio pašaro, vyresni paukščiai (penimi, dedekliai, veisliniai) - 10000 TV visaverčio pašaro.

- Pieno pakaitaluose, skirtiems visoms žinduolių rūšims: 25000 TV/kg pieno pakaitalo

- . Auginami veršeliai iki 4 mėnesių amžiaus, ėriukai ir ožiukai iki 2 mėnesių amžiaus: 16000 TV/kg visaverčio pašaro.

- Penimi galvijai, avys ir ožkos: 10000 TV/kg visaverčio pašaro.

- Melžiamos karvės: 200000 TV vitamino A/karvei per dieną.

- Kitoms gyvūnų rūšims (triušiai, arkliai, naminiai augintiniai) vitamino A didžiausias kiekis nesiūlomas.

- Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistų nuomone, retinilo acetatas, retinilo palmitatas ir retinilo propionatas yra laikomi kaip efektyvūs vitamino A šaltiniai.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder