Visuomenės sveikatos priežiūra bus finansuojama iš kelių šaltinių

Visuomenės sveikatos priežiūra bus finansuojama iš kelių šaltinių

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad visuomenės sveikatos priežiūra būtų valstybinė, valstybės perduota savivaldybėms, ir būtų finansuojama iš kelių šaltinių. Iki šiol visuomenės sveikatos priežiūra buvo savarankiška savivaldybių funkcija ir pagrindinis šios veiklos finansavimas buvo numatomas iš savivaldybių biudžetų.

Taip siekiama užtikrinti tinkamą visuomenės sveikatos priežiūros, kuri apima visuomenės sveikatos stiprinimą, visuomenės sveikatos stebėseną ir sveikatos priežiūrą mokyklose, paslaugų teikimą visų šalies savivaldybių gyventojams. Kadangi ne visose savivaldybėse prioritetas buvo teikiamas gyventojų sveikatos priežiūrai, dažniausiai šiai veiklai iš savivaldybės biudžeto lėšos iš viso nebuvo skiriamos arba jų buvo skiriama nepakankamai. Tai neigiamai atsiliepė visuomenės sveikatos politikai bendruomenėje, gyventojų, šeimų, mokinių sveikatos priežiūrai.

Dabar visos savivaldybės gaus visuomenės sveikatos priežiūrai numatytą finansavimą iš kelių šaltinių: savivaldybių biudžetų, Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto bei valstybės biudžeto asignavimų. Numatyta, kad valstybines visuomenės sveikatos priežiūros funkcijas vykdys ir savivaldybių visuomenės sveikatos biurai. Tikimasi, kad savivaldybėse įsteigtų visuomenės sveikatos biurų finansavimo būdo keitimas, jų vykdomas funkcijas finansuojant kaip valstybines (valstybės perduotas savivaldybėms) funkcijas, leis gerinti valstybės biudžeto lėšų, skirtų visuomenės sveikatos priežiūrai savivaldybėse, panaudojimo kontrolę.

Sėkminga savivaldybių, joms priklausančių visuomenės sveikatos biurų veikla itin svarbi ir reikalinga tobulinant šalies sveikatos sistemą, formuojant teigiamas bendruomenės sveiko gyvenimo nuostatas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder