Visos kaltės cholesteroliui suversti negalime

Visos kaltės cholesteroliui suversti negalime

Širdies ligas lemia ne tik „blogieji“ kraujo riebalai, bet ir lė­ti­nis kraujagyslių už­de­gi­mas. Todėl rizikos grupės žmonėms rekomenduojama reguliariai atlikti lipidogramą bei jautrųjį C-reaktyvinio baltymo tyrimą.

Akivaizdu, kad „blogojo“ (mažo tankio) cholesterolio ir trigliceridų san­kau­pos ant vi­di­nių krau­ja­gys­lių sie­ne­lių tampa in­sul­to ar in­fark­to prie­žas­timi. „Blogųjų“ kraujo riebalų, „gerojo“ (didelio tankio) ir bendrojo cholesterolio kiekį kontroliuoti padeda lipidograma.

Tačiau mokslininkai pastebėjo, kad širdies ir kraujagyslių ligos pakerta žmones, kurių cho­les­te­ro­lio kie­kis nie­ka­da ne­bu­vo per di­de­lis. Pasitaiko ir tokių pacientų, ku­riems diag­no­zuo­ja­mas krau­jo rie­ba­lų per­tek­lius, bet jie šio­mis li­go­mis ne­su­ser­ga.

Paaiškėjo, kad didžiausios kaltės dėl infarkto ar insulto tik „blogajam“ cholesteroliui suversti negalima. Dabar specialistai siūlo kartu įvertinti ir uždegimo ryšį su kraujotakos ligomis. Laiku pastebėti prasidėjusį uždegiminį procesą leidžia jautriojo C - reaktyvinio baltymo (hs - CRB) tyrimas.

Kuo kraujyje daugiau C - reak­ty­vinio bal­ty­mo, tuo di­des­nė ri­zi­ka su­sirg­ti šir­dies ir krau­ja­gys­lių li­go­mis. Net tuo at­ve­ju, jei li­pi­dog­ra­ma nor­ma­li. Šis modernus tyrimas ga­li par­ody­ti la­bai ma­žą organizmo reakciją į infekciją, įver­tin­ti lė­ti­nį kraujagyslių mi­krouž­de­gi­mą.

Jautrųjį CRB re­ko­men­duo­ja­ma atlikti ne tik ne­ri­mau­jantiems dėl li­pi­dog­ra­mos re­zul­ta­tų, bet ir tiems, kuriuos vargina di­des­nis krau­jos­pū­dis, ser­gan­tiems dia­be­tu, lė­ti­nėmis in­fek­ci­jo­mis, reu­ma­toi­di­niu ar­tri­tu, nutukusiems žmo­nėms ir k­t.

Akcija „Apsaugok širdį nuo blogojo cholesterolio!”- dabar lipidogramą bei didelio jautrumo CRB atliksite su didele nuolaida Medicina practica laboratorijoje Šilutės pl. 38, Klaipėda tel. 8 46 230048. Prieš tyrimą būtina bent 12 val. nevalgyti. Iš anksto registruotis nereikia. Interneto svetainė: www.medicinapractica.lt

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder