Vieni gyvenantys žmonės rizikuoja susirgti depresija

Vieni gyvenantys žmonės rizikuoja susirgti depresija

Vieni gyvenantys darbingo amžiaus žmonės 80 proc. labiau rizikuoja susirgti depresija, palyginti su tais, kurie gyvena su šeima, rašo BBC.

Tyrimo autoriai pabrėžia, kad Vakarų šalyse vienų gyvenančių asmenų skaičius per 30 metų išaugo. JAV ir Jungtinėje Karalystėje kas trečias žmogus gyvena vienas.

Suomijoje atlikto tyrimo duomenimis, pagrindinė vienų gyvenančių moterų depresijos priežastis yra prastos gyvenimo sąlygos, o vyrų - socialinės paramos stoka. Ir vyrų, ir moterų tikimybė susirgti depresija yra vienoda. Tyrėjai stebėjo depresantų vartojimą.

Tyrime dalyvavo 1 695 darbingo amžiaus vyrai ir 1 776 moterys. Jų amžiaus vidurkis - 44,6 metų. 2000 metais dalyviai buvo paklausti, ar gyvena vieni, ar su šeima. Jie taip pat atsakė į klausimus apie tai, kiek gauna socialinės paramos, koks klimatas jų darbe, koks išsilavinimas, pajamos ir gyvenimo sąlygos. Apklaustieji taip pat atsakė, ar rūko, kiek vartoja alkoholio ir kiek juda.

Mokslininkai išsiaiškino, kad nuo 2000 iki 2008 metų vieni gyvenantys asmenys nupirko 80 proc. daugiau antidepresantų. Tyrėjai pabrėžia, kad depresija sergančių žmonių tikriausiai yra dar daugiau, nes tyrimas neatskleidė negydomų ligos atvejų.

Anot mokslininkų, gyvendami su kitais žmonėmis gauname emocinę paramą, socialinės integracijos jausmą ir kitus faktorius, kurie saugo nuo psichinės sveikatos sutrikimų. Tuo tarpu vieni gyvenantys žmonės gali jaustis izoliuoti, jiems trūksta integracijos ir pasitikėjimo, o tai yra psichinės sveikatos rizikos faktoriai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder