Vienas pasaulis, vieni namai, viena širdis

Vienas pasaulis, vieni namai, viena širdis

Pasaulinė sveikatos organizacija, Lietuvos širdies asociacija,  Klaipėdos jūrininkų ligoninė ir visi kardiologai kviečia prisidėti pažymint Širdies dieną - rugsėjo 29-ąją. Atrodo tiek daug kalbame apie širdies ir kraujagyslių ligas, gresiančius miokardo infarktus, insultus, didelius arterinius kraujospūdžius, tačiau jaunas žmogus pasakytų: tai ne man, tai pensininkams, senukams, tiems, kurie serga… Tačiau rūpintis savo sveikata reikia būtent dar jauniems ir sveikiems, kad išvengtume grėsmingų ligų ar atitolintume jas.

Šių metų Pasaulinės širdies dienos šūkis labai prasmingas - "Vienas pasaulis, vieni namai, viena širdis". Visame pasaulyje daugėja sergančiųjų širdies ir kraujagyslių ligomis, didėja mirštamumas nuo kardiovaskulinių ligų ir rizikos veiksniai, skatinantys šių ligų atsiradimą, visiems vienodi kad ir kuriame krašte begyventumėme - Lietuvoje ar Amerikoje.Vieni namai - tai viena šeima. Jau nuo vaikystės žmogui turi būti įskiepyta sveikai maitintis, nerūkyti, vengti stresų, sportuoti kartu su šeima. Tik taip mes išauginsime sveiką kartą ir mažiau Lietuvoje bus patyrusių skaudžias netektis labai artimų žmonių, mažiau bus neįgaliųjų ir džiaugsimės geresne gyvenimo kokybe. Dažnai kardiologai juokauja, kad su lietuviais nėra taip blogai, išskyrus keletą pastebėjimų: lietuviui balta mėsytė yra lašiniai, o už žentą sportuoja anyta. O jeigu rimtai, tai laukiame, kad Klaipėda taptų dviračių miestu, atsirastų jūrinių žuvų išskirtinis turgus mūsų mieste, o mes pamėgtume žuvį labiau nei mėsą ir dviratis būtų pagrindinė transporto priemonė.

Kai kalbame apie meilę - griebiamės už širdies, kai kalbame apie rūpestį - skauda širdį, kai kalbame apie džiaugsmą - taip pat iš visos širdies. Tai kiek jai, tokiai mažai, reikia atlaikyti? Juk tai tik maža viena širdis…Tačiau kiekvienas turime ja deramai pasirūpinti. Rūpinimąsi nereikėtų suprasti tik kaip vartojant maišelius vaistų ar maisto papildų. Ateina toks pilietis pas gydytojus ir sako: "Pažiūrėkit, kaip aš rūpinuosi, o kiek jau daktarų aplankiau." Nuo to sveikesni tikrai netapsime. Pirmiausia ligų profilaktika yra ne medikamentinė. Paklauskime savęs: ką dėl tos vienintelės savo širdies aš padariau? Ar mečiau rūkyti?Ar pradėjau sportuoti? Ar pradėjau sveikiau maitintis?

Tad visus Klaipėdos gyventojus kviečiame keisti savo gyvenseną ir taip prisidėti pažymint Pasaulinę širdies dieną. Būkime sveiki! Vienas pasaulis, vieni namai, viena širdis…

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder