Viceministras: dauguma mirusiųjų nuo gripo galėjo būti paskiepyti

Viceministras: dauguma mirusiųjų nuo gripo galėjo būti paskiepyti

Šiemet pandeminis gripas jau nusinešė 19 žmonių gyvybes. Sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis teigia, kad dauguma jų buvo tokio amžiaus, kad galėjo būti paskiepyti.

"Dėl kokių priežasčių jie nebuvo vakcinuojami, yra sunku pasakyti, galbūt, tai buvo neigiamos informacijos įtaka, kad iš tikrųjų vakcinacijos nereikia", - sakė A. Klišonis Eltos konferencijų salėje vykusios diskusijos metu.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinikos vedėjas profesorius Vytautas Usonis teigė, kad jei mirė bent vienas žmogus, kurį buvo galima išgelbėti, vadinasi, viena mirtimi yra per daug.

"Pagal Pasaulio sveikatos organizaciją, išskyrus geriamojo vandens kokybės nustatymą, skiepijimas yra veiksmingiausia priemonė, kurią žmonija kada nors turėjo", - turėdamas mintyje ne tik gripą sakė V. Usonis.

Viceministras sutiko, kad pernai vakcina pirkta "ne pačiu geriausiu būdu".

"Suklysti yra galimybė, tačiau mes turime žiūrėti, kokiu atveju turėsime žymiai didesnę naudą", - teigė A. Klišonis.

Vilniaus universiteto Pediatrijos centro docentas Vaidotas Urbonas dėstė, kad bet kokiu atveju geriau yra sureaguoti perdėtai nei per menkai.

"Kai atsiranda naujas daiktas, net jeigu tai yra "Formulės 1" bolidas, kurį sukuria, idealiai padaro brėžinius, išbando, bet niekas nežino, kaip sezono metu važiuos. Kai gimsta naujas virusas, niekas pasaulyje nežino, kaip jis elgsis. Yra tūkstantį kartų geriau persidrausti ir išgąsdinti nei paskui sakyti, kodėl niekas nieko nesakė", - teigė V. Urbonas.

Docento įsitikinimu, jei kas ir pasipelnė iš nerimo dėl naujojo viruso, tai maisto papildų, o ne vakcinų gamintojai.

Profesorius V. Usonis dėstė, kad virusas plito panašiai, kaip skaudžias pasekmes sukėlęs 1918-1919 metais epidemiją sukėlęs "ispaniškasis gripas", tik buvo ne toks agresyvus.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pareigūnai praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje paskelbė, kad vadinamojo kiaulių gripo (A/H1N1) pandemija baigėsi.

"Vadinamasis kiaulių gripas jau padarė savo", - tuomet teigė PSO vadovė Margaret Čan (Margaret Chan) ir pridūrė, kad gripas vis dėlto yra neprognozuojamas.

PSO vadovė paragino viso pasaulio pareigūnus išlikti budrius gripo atžvilgiu ir užtikrinti, kad žmonės būtų skiepijami nuo gripo.

A/H1N1 gripo virusas paplito daugiau nei 200 šalių. Vadinamojo kiaulių gripo pandemiją PSO paskelbė 2009 metų birželį. Tai buvo pirmoji oficiali gripo pandemija nuo 1968 metų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder