Valgymo sutrikimai trukdo džiaugtis gyvenimu

Valgymo sutrikimai trukdo džiaugtis gyvenimu

Nervinė anoreksija, nervinė bulimija ir nuolatinis persivalgymas gali suluošinti jaunų žmonių gyvenimus, atimti grožį ir gyvenimo džiaugsmus. Valgymo sutrikimų gydymas yra ilgas ir ne visuomet sėkmingas.

Kodėl jaunos, gražios, protingos moterys ir mergaitės atsiduria ligos gniaužtuose ir kaip joms padėti pasveikti, konsultuoja Valgymo sutrikimų gydymo ir informacijos centro direktorė gydytoja psichiatrė, psichoterapeutė Brigita Baks.

- Kodėl gražios, sveikos panelės ir moterys nustoja valgyti, suserga anoreksija ar bulimija?

- Priežasčių yra daugybė. Ligą gali lemti sveikos mitybos principų nesilaikymas, genetiniai veiksniai, nepasitikėjimas savimi, emocinis nestabilumas, seksualinis išnaudojimas, patyčios mokykloje, artimųjų netektys, stresai ar kiti skaudūs išgyvenimai. Jeigu šių veiksnių paveiktas žmogus paleidžia ligos mechanizmą, tai yra pradeda laikytis dietų, o svorio metimas tampa svarbiausiu gyvenimo tikslu, suserga nervine anoreksija arba nervine bulimija, gali kentėti dėl kitų valgymo sutrikimų.

Didelę įtaką daro socialiniai veiksniai, klaidinga nuostata, esą gražūs ir liekni žmonės turi didesnes galimybes įsitvirtinti gyvenime, siekti karjeros. Ankstyvoje paauglystėje būdingas nepasitikėjimas savimi, todėl vaikams didžiulę įtaką daro garsūs žmonės, jaunimo dievaičiai. Paaugliai trokšta sėk­mės, lygina save su jais ir ima vartoti net narkotikus svoriui numesti. Peržengiamos visos ribos, atsiranda gyvybei pavojingos būsenos. Dėl tyčinio vėmimo, nuolatinio laisvinamųjų ir kitų draudžiamų preparatų vartojimo organizme sutrinka elektrolitų balansas.

Kuo ilgiau žmogus serga, tuo sunkiau jam padėti. Statistiniai duomenys skelbia, kad 5-20 proc. sergančiųjų anoreksija miršta. Ket­virtadalis iš jų nusižudo, kiti miršta dėl komplikacijų, kurios atsiranda dėl organizmą paveikusio mitybos nepakankamumo.

Jeigu susirgęs žmogus nesigydo ir dėl valgymo sutrikimų kenčia daug metų, jis suluošina sau gyvenimą. Greitai 40 metų, o vis dar gyvena su tėvais, nesukūręs savo šeimos, skurdūs socialiniai santykiai. Sergantieji anoreksija ir bulimija dažnai būna vieniši, nutraukę ryšius su draugais ir gimine, be sveikatos. Vos 36-eri, o jau nė vieno savo danties. Moterims nebūna menstruacijų, todėl nėra galimybės susilaukti vaikų.

Tokių žmonių dvasinė būsena sunki. Jie jaučiasi prislėgti, užsidaro savyje, tampa emociškai šalti. Vienintelė jiems įdomi tema apie maistą, tik apie jį kalbant įsižiebia ugnelės akyse. Tokio žmogaus gyvenimas tampa skurdus. Jis nebeina į draugų rengiamus vakarėlius, nes bijo, kad reikės valgyti, o arti nebus tualeto išsivemti ar nesugebės laisvai bendrauti, nes galvoje nuolat sukasi mintys apie maistą. Daugelis sergančiųjų bulimija to gėdijasi ir slepia ligą, todėl su niekuo nebegali būti emociškai intymūs. Įsitikinimas, kad jie patys kontroliuoja savo gyvenimą, tėra iliuzija.

- Ar galima vien savo valios pastangomis, be gydytojų pagalbos sugrįžti į normalią būseną?

- Jeigu palaiko artimieji ir draugai, jeigu sergama ne ilgiau kaip pusę metų, jeigu tik ligos pradžia, galima. Tačiau jeigu liga pažengusi, reikalinga specialistų pagalba. Sergantieji bulimija slepiasi, o anoreksija matosi fiziškai. Pacientės pas gydytojus ateina, kai išnyksta menstruacijos, kai kasdien vemia, kai valgymas labai kontroliuojamas. Jos nuolat jaučia alkį, o maitinasi keliais obuoliais. Būna, kad visos dienos maistas tėra į trupinėlius sulaužyta viena šokolado plytelė. Arba moteris šeimai ruošia normalų maistą, o pati nedrįsta paimti nė kąsnelio ir didžiuojasi tokia savo valia, kad gali ištverti nuolatinį alkį.

- Kodėl taip sunku vėl pradėti valgyti?

- Baisu priaugti svorio. Juk įdėta tiek pastangų jį metant, sugaišta tiek laiko dietoms. Kai žmogus ima valgyti, iš tiesų svorio priauga, todėl būna ligos atkryčiai. Dėl badavimo būna atsiradę fiziologinių pakitimų, pradėjus valgyti sunku toleruoti maisto nevirškinimą, pilvo pūtimą.

- Ką daryti tėvams ir artimiesiems, jeigu vaikas ar kitas brangus žmogus pateko į bėdą?

- Vertėtų pasikalbėti, bet nepasmerkti, tik parodyti savo nerimą. Negalima daryti spaudimo, reikalinga erdvė. Per keletą pokalbių gali pavykti įkalbėti nueiti pas specialistą. Tėvai ar draugai gali palydėti iki gydymo įstaigos, kad ligoniui būtų drąsiau.

- Gydytoja, ar sveikas raudonskruostis žmogus iš tiesų turi mažiau galimybių siekti karjeros?

- Ne storumas ar lieknumas nulemia grožį, o asmenybės harmoningumas, akių spindesys, humoro jausmo turėjimas. Gražus yra sveikas, lankstus žmogus. Apmaudu, kad dėl valgymo sutrikimų iš gražaus žmogaus lieka tik šešėlis.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Būkime sveiki!"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder