Valdžia medikams receptų nepateikė

Valdžia medikams receptų nepateikė

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė, penktadienį viešėjusi uostamiestyje, nuramino klaipėdiečius pasakiusi, jog kol kas Seime nesvarstomi sveikatos priežiūros įstaigų pavaldumo keitimo klausimai.

Žinia, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis yra siūlęs visas pirminės sveikatos priežiūros įstaigas palikti savivaldybių žinioje, o ligonines padaryti pavaldžias ministerijai.

Klaipėdos meras Vytrautas Grubliauskas ir susitikime su minėto komiteto nariais dalyvavęs Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas prof. Vinsas Janušonis klausė parlamentarų bei su jais atvykusių Valstybinės ligonių kasos ir Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų, kaip išgyventi sveikatos priežiūros įstaigoms, kai nuolat ženkliai mažinamas finansavimas.

"Pernai mūsų ligoninei sumažintas finansavimas 11 procentų. Politikai turėtų kelti klausimą dėl priemokų, nors tai yra nepopuliaru arba nekalbėti, kad sveikatos priežiūros paslaugos yra nemokamos. Kai mažėja lėšos, ar galima reikalauti tų pačių paslaugų?", - klausė prof. V. Janušonis.

Tačiau į šį klausimą ligoninės vadovas konkretaus atsakymo neišgirdo nei iš Ligonių kasos, nei iš Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų. Buvo atsakyta, jog visi turi laikytis finansinės drausmės, o finansavimas šiemet tikrai nedidės - paslaugų balo (šiuo metu - 0,89 Lt) vertė esą nesikeis.

V. Grubliauskas savo ruožtu nelinksmai pajuokavo, kad "Hipokrato priesaiką keičia priesaika laikytis finansinės drausmės".

Tiesa, D. Mikutienė neslėpė pasipiktinimo, jog biudžeto rezerve yra laikoma apie 300 mln. litų, tačiau sveikatos priežiūros įstaigoms, kurios vos suduria galą su galu, šios lėšos kažkodėl nepaskirstomos.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai penktadienį dar dalyvavo Klaipėdoje vykusioje mokslinėje konferencijoje, svečiavosi Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje.

D. Mikutienė tvirtino, jog uostamiestis yra vienas lyderiaujančių miestų sveikatinimo srityje.

"Kol kiti tik kalba apie Sveikatingumo metus, Klaipėda jau žengia šiuo keliu. Kitur tie metai taip ir liks "popieriniai", o uostamiestis atlieka konkrečius darbus, garsėja išskirtiniais projektais", - sakė D. Mikutienė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder