Vaistininkai bruka net vitaminų prenumeratą

Vaistininkai bruka net vitaminų prenumeratą

Europoje kasmet daugėja žmonių, apsinuodijusių maisto papildais, nes dažnai žmonėms atrodo, kad papildų naudingas poveikis tiesiogiai priklauso nuo suvartoto kiekio. Specialistams nerimą kelia ir agresyvi šių produktų reklama bei pardavinėjimas.

Vilniečiai maloniai ar nemaloniai nustebinti, radę savo pašto dėžutėse UAB „Litfarma“ vokus su jos gaminamų vitaminų reklama ir pačių vitaminų plokštele su 20 tablečių. Turintiems namie mažų vaikų toks siurprizas pasirodė net ir pavojingas. Nežinia, kuo baigtųsi, jei tėvams nespėjus susipažinti su voko turiniu jį atplėštų mažylis ir suvalgytų visas 20 tablečių, kurios skirtos vartoti po vieną per dieną.

Kaip rašoma reklaminiame lapelyje, užpildžius anketą pagal atsakymus bendrovės specialistai kiekvienam individualiai parinks vitaminų pasiūlymą visiems metams. Pirmiems 5 tūkst. žmonių, užsisakiusių vitaminų prenumeratą metams, žadama suteikti „50 proc. nuolaidą.Taip „Litfarma“ sugalvojo pareklamuoti šios bendrovės vaistininkų sukurtą maisto papildų liniją.

Maisto papildų ir vitaminų platinimą kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Kaip „Respublikai“ teigė šios tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė, minėta reklaminė akcija tarnybai jau žinoma ir šis atvejis tiriamas.

VMVT specialistams jau dabar aišku, kad kompanija pažeidė maisto papildų platinimui keliamus reikalavimus, įdėdama į voką papildų, tačiau neįdėdama jokios privalomos informacijos apie juos: kas tai per papildai, kokios jų sudėtinės dalys, kaip jie turi būti vartojami, kokia gali būti rizika, koks jų galiojimo laikas ir pan. Ant papildų lapelių galima rasti tik minimalią informaciją ir ta pati - anglų kalba.

„Iš esmės įmonė pagal maisto teisės įstatymus siūlo parduoti maisto papildus ir kartu juos reklamuoja, kitaip sakant - tiekia produktą į rinką, tad jiems taikomi visi tie patys reikalavimai kaip ir maisto produktui, - sakė A. Išarienė. - Visa informacija apie siūlomą produktą klientui privalo būti pateikiama. Tiesą sakant, pirmą kartą susiduriame, kai taip neatsakingai platinami maisto papildai“.

Jei bus nuspręsta, kad galiojantys įstatymai pažeisti, „Litfarmai“ bus skirta piniginė bauda, o reklaminę kampaniją teks pergalvoti.

Maisto papildus atskiroms žmonių grupėms naudoti tikslinga ir netgi būtina, nes vitaminai dalyvauja reguliuojant daugelį organizme vykstančių biocheminių procesų. Tačiau perdozavus jie gali tapti nuodais. Todėl vitaminai turi būti naudojami tik rekomenduojamomis dozėmis, kurias viršyti yra pavojinga. Europoje kasmet daugėja žmonių, apsinuodijusių šiais produktais, nes daugumai žmonių atrodo, kad papildų naudingas poveikis tiesiogiai priklauso nuo jų suvartoto kiekio.

Vaidas SLIESORAITIS, UAB „Litfarma“ direktorius:

Jeigu netyčia mūsų atsiųstas vitaminų pavyzdys pakliūtų vaikui ir jis suvartotų visas tabletes, greičiausiai tektų praplauti skrandį ir būtų tvarka. Lygiai taip pat vaikai gali suvalgyti ir močiutės ant stalo pamirštus vaistus. O mūsų platinami papildai prilyginami maisto produktams ir parduodami prekybos centruose.

VMVT neinformavo, kad turėtume stabdyti reklamos kampaniją. Bet, matyt, jeigu yra tokių atsiliepimų, ne viską gerai apgalvojome, pritrūko išsamaus pasikonsultavimo su advokatais. Kai VMVT priims sprendimą, mes pakoreguosime kampaniją. Bet esamus užsakymus vykdysime, nes nenorime nieko pykdyti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder