Vaisingumo specialisto konsultacijos - ir gydytojams, ir pacientams

Vaisingumo specialisto konsultacijos - ir gydytojams, ir pacientams

Neseniai Lietuvoje lankėsi žymus pasaulyje pagalbinio apvaisinimo specialistas Dov Feldberg. Kokiomis žiniomis lietuvius praturtino šis vizitas, paklausinėjau akušerės-ginekologės Odetos Drūlytės.

Kokie ryšiai sieja Tel Avivo universiteto Medicinos mokyklos profesorių, Rabino medicinos centro akušerijos-ginekologijos ir apvaisinimo mėgintuvėlyje departamento vadovą su Lietuva?

Šis medikas gimė ir vaikystę praleido Lietuvoje. Jis jau dešimtą kartą atvyko į Vaisingumo kliniką konsultuoti nevaisingų šeimų, aptarti naujų nevaisingumo gydymo perspektyvų, pagelbėti žiniomis medikams, dirbantiems šioje srityje. Šis vizitas buvo jubiliejinis - juk šiemet Vaisingumo klinika švenčia savo įkūrimo dešimtmetį, o profesorius buvo vienas iš jos kūrimo iniciatorių.

Įdomu, kiek kūdikių išvydo pasaulį dirbtinio apvaisinimo būdu per tą dešimtmetį?

Per, atrodo, nedidelį laiko tarpą šioje gydymo įstaigoje buvo atlikta per 2 tūkst. dirbtinio apvaisinimo procedūrų, po kurių gimė 591 kūdikis.

Pasaulyje nuo 1991 metu po dirbtinio apvaisinimo gimė kiek daugiau nei 4 mln. vaikų - t.y. per visą mūsų nepriklausomybės laikotarpį gimė daugiau nei dar viena mūsų Lietuva.

Šie skaičiai gal ir nėra labai įspūdingi, tačiau, vertinant pasiektus rezultatus, jie atitinka ir net pralenkia pasaulinius - po pagalbinių apvaisinimo būdų pastojo per 35 proc. porų.

Svečias iš Izraelio konsultavo ir negalinčias pastoti poras. Dėl kokių priežasčių šios poros negali pastoti?

Profesorius Klaipėdoje konsultavo negalinčias pastoti poras esant sunkiems vyrų nevaisingumo atvejams, po kelių nepavykusių dirbtinio apvaisinimo procedūrų, moteris, kurioms diagnozuotas policystinių kiaušidžių sindromas, nepavykus stimuliuoti ovuliacijos įprastinėmis vaistų dozėmis ar buvus kiaušidžių hiperstimuliacijai, sergančias sunkiomis endometriozės formomis, taip pat patyrusias persileidimus ar nesivystančius nėštumus įtariant trombofilijų - krešumo sistemos sutrikimų riziką.

Mums, klinikos gydytojams, tai buvo labai informatyvi patirtis, nes per trumpą laiką sužinojome apie naujausias pasaulyje patirtis nevaisingumo gydymo srityje. Daugelį rūpimų su pacientais susijusių klausimų aptarėme tiesiog pertraukėlėse tarp pacientų vizitų.

Profesoriaus konsultacijose dalyvavote nebe pirmą kartą. Ar konsultuojamų atvejų sudėtingumas per dešimtmetį kito?

Pirmaisiais metais aiškinomės paprasčiausias ovuliacijos stimuliacijos schemas, o šios konsultacijos metu aptarėme nevaisingumo gydymo metodus esant sunkioms ekstragenitalinėms patologijoms, moterims po chemoterapijos procedūrų, problemas esant nepakankamam kiaušidžių atsakui.

Vizito pabaigoje dalyvavote Vilniuje vykusioje konferencijoje "Reprodukcinės medicinos naujosios technologijos ir onkologinių ligonių vaisingumo išsaugojimas". Ką naudinga sužinojote iš jos pranešėjų?

Gydytojai susipažino su reprodukcinio amžiaus onkologinėmis ligomis sergančių ligonių vaisingumo išsaugojimu, embriologai iš Vokietijos pasakojo apie kiaušidžių audinio užšaldymo metodiką, paimant ją iš moterų, kurioms dėl tam tikrų ligų planuojamas spindulinis ar chemoterapinis gydymas, o po sėkmingo gydymo šis išsaugotas audinys vėl persodinamas pacientei, taip suteikiant jai galimybę susilaukti savo biologinių vaikų. Šie gydymo metodai pasaulyje dar tik vystosi, tai naujiena ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulinėje medicinos praktikoje.

Taip pat gana išsamiai nagrinėtas IMSI metodas, taikomas dirbtinio apvaisinimo srityje. IMSI - tai morfologiškai atrinkto spermatozoido patalpinimas į kiaušialąstę. Jis taikomas esant ryškiems spermos pokyčiams, poroms po kelių nepavykusių dirbtinio apvaisinimo procedūrų - embriologai, padidinę vyrišką lytinę ląstelę iki 7200 kartų, įvertina jos branduolio struktūrą ir tik tuomet nusprendžia, kurią parinkti "susitikimui" su kiaušialąste. Beje, šis metodas jau daugiau nei pusmetį taikomas ir Vaisingumo klinikoje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder