Tuberkuliozė darosi vis atsparesnė

Tuberkuliozė darosi vis atsparesnė

Nors teigiama, kad susirgimų tuberkulioze skaičius pastaraisiais metais mūsų šalyje stabilizavosi, Lietuva pagal sergamumą šia liga vis dar smarkiai lenkia šalis kaimynes, o pagal mirštamumą pirmauja Europos Sąjungoje. Medikams didžiausią nerimą kelia tai, kad nepavyksta sutramdyti atsparios tuberkuliozės plitimo.

2011 m. Lietuvoje nustatyti 1347 nauji tuberkuliozės atvejai ir 209 atsinaujinę. Teigiama, kad kasmet šia liga suserga daugiau kaip 1500 žmonių, iš jų daugiau kaip 100 - vaikų. Apie 200 žmonių nuo šios ligos kasmet miršta. Pagal šios ligos paplitimą Lietuva pirmauja Europoje - iš ES šalių labiau tuberkuliozė paplitusi tik Rumunijoje.

Specialistai teigia, kad Lietuvoje nė viena kovos su tuberkuliose programa nebuvo reikiamai finansuojama. Dažnas atvejis, kai ligoniai išaiškinami su išplitusiomis, užleistomis ligos formomis ir atvežti į stacionarą miršta jame po paros ar pirmą savaitę. O kiek žmonių jie spėjo užkrėsti? Juk pagrindinis tuberkuliozės šaltinis - ja sergantis žmogus, kuris išskiria bakterijas kosėdamas, čiaudėdamas ar spjaudydamasis. Skaičiuojama, kad vienas atvira tuberkuliozės forma sergantis žmogus gali užkrėsti vidutiniškai 20-25 sveikuosius.

Tampa vis atsparesnė

Dauguma iš mūsų esame infekuoti tuberkuliozės mikobakterijomis. Kita vertus, tuberkulioze suserga tik 10 proc. užsikrėtusių žmonių. Tai priklauso nuo daugelio veiksnių: nevisavertės mitybos, poilsio stokos, stresų, ligų, kurios slopina imuninę sistemą.

Dėl to, kad plinta oro lašeliniu būdu, tuberkuliozės bakterijos yra ypač pavojingos kiekvienam nusilpusio imuniteto žmogui - ar tai būtų alkoholiu savo organizmą alinantis, ar tiesiog daug dirbantis, prastai miegantis ir nepakankamai besimaitinantis žmogus.

Atspari tuberkuliozė išsivysto tada, kai ligoniai, pasijutę gerai po gydymo stacionare, ambulatoriškai gydymo nebetęsia. Momentiniam pagerėjimui praėjus ir vėl atsidūrę gydymo įstaigoje ligoniai gydomi jau stipresniais vaistais. Kuo daugiau kartų gydymas nutraukiamas, tuo atsparesnė vaistams mikobakterija užauga. Atsparios tuberkuliozės gydymas valstybei kainuoja keliskart daugiau nei ką tik susirgusio paciento.

Tarp naujai išaiškintų atvejų vaistams atspari tuberkuliozė sudaro apie 9 proc., tarp visų grupių - net 52 proc.

Serga ne tik asocialūs

Visuomenėje gajus mitas, kad tuberkuliozė - tik tarp asocialių žmonių plintanti liga. Pasak Kauno klinikų Romainių tuberkuliozinės ligoninės direktoriaus Algimanto Tarūtos, tai - tik dalis tiesos.

„Nors oficialių skaičiavimų ir nėra, nenuslėpsi fakto, kad apie 40 proc. visų ligonių yra asocialūs asmenys, dar 20 proc. pavadinčiau ne tiek asocialiais, kiek mėgstančiais piktnaudžiauti alkoholiu. O kiti 40 proc. yra tikrai tvarkingi ir padorūs žmonės“, - teigia medikas.

Pasak A. Tarūtos, gydymo vengiantys žmonės, nesant efektyvios priverstinio gydymo sistemos, yra itin pavojingi visuomenei. Tad sergamumas tuberkulioze - ir visuomenės problema, nes besaikis alkoholio vartojimas turbūt svarbiau nei rūpinimasis savo sveikata. Kartais sunku ir sudėtinga užtikrinti kontroliuojamą vaistų naudojimą net stacionaro sąlygomis dėl ligonių girtavimo, įžūlumo.

„Žmogus, kuris vengia gydymo - tarsi uždelsto veikimo bomba. Toks žmogus atsparia tuberkuliozės forma gali užkrėsti niekuo dėtus žmonės. Daugelyje valstybių tokie žmonės laikomi pavojingais visuomenei ir priverstinai izoliuojami“.

Privalomas gydymas netobulas

Lietuvos įstatymai teismo sprendimu leidžia sergančiuosius tuberkulioze ir vengiančiuosius gydytis izoliuoti ir privalomai gydyti pusę metų. Šalyje tėra viena gydymo įstaiga - Alytaus tuberkuliozės ligoninė, kur ligoniai iš įvairių Lietuvos miestų gydomi privalomai, įkurdinti uždarame skyriuje.

Pasak Alytaus tuberkuliozės ligoninės direktoriaus pavaduotojo pulmonologo Antano Strazdo, šiuo metu privalomai yra gydoma apie 10 sergančiųjų tuberkulioze. Visi jie - vyrai, dauguma - darbingo amžiaus, tačiau nedirbantys ir piktnaudžiaujantys alkoholiu.

„Kol nebuvo imtasi griežtesnių kontrolės priemonių, palatose personalas dažnai aptikdavo apgirtusių ligonių. Šiuo metu situacija yra pasitaisiusi ir tik retsykiais randamas nebent vienas kitas girtas ligonis. Trūksta personalo viską tikrinti dar griežčiau“, - pasakoja A.Strazdas.

Medikai sutaria, kad privalomo gydymo sistema nėra tobula. Skirtingi miestai su piktybiškai tuberkuliozės nesigydančiais piliečiais kovoja su skirtingu uolumu. Daugelyje miestų dar neveikia komisijos prie savivaldybių, kurios turėtų nukreipti piktybiškai nesigydančiuosius privalomajam gydymui ir izoliacijai. Be to, privalomai gydyti galima tik pusę metų, tačiau, esant atsparios tuberkuliozės formai, gydymas tęsiasi gerokai ilgiau.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder