Tabletės maisto nepakeičia

Tabletės maisto nepakeičia

Kartais sveikos mitybos aksiomos iš tiesų būna tik klaidinga nuomonė, rimtai gadinanti mums sveikatą. Šiandien dauguma moterų nerimauja dėl kalcio trūkumo, dėl kurio gresia kaulų lūžiai ir genda dantys. Todėl kalcio preparatus gražiosios lyties atstovės geria saujomis. Tačiau dideliais kiekiais vartojamas kalcis kaupiasi organuose ir audiniuose. Tas organizmui gali baigtis dideliais nemalonumais.

Be kalcio tikrai neįmanoma apsieiti. Šis elementas ne tik yra kaulų ir dantų pagrindas - jo trūkumas gali sukelti kitas rimtas ligas. Jis reguliuoja širdies susitraukimų dažnį, lėtina pulsą, dalyvauja kraujo krešėjimo procese. Kalcis yra susijęs ir su psichine sveikata - mažina nervų sistemos dirglumą ir padeda atlaikyti stresą. Kalcis nėra deficitinė mineralinė medžiaga, jo yra daugybėje įvairiausių produktų. Problema yra ta, kad kalcis yra sunkiai pasisavinamas. Todėl jo trūksta dažniau negu kitų mineralinių medžiagų. Kad organizmas „priimtų“ kalcį, jis į organizmą turi patekti su tinkama „palyda“. Už kalcio pasisavinimą atsako fosforas, magnis, stroncis ir vitaminas D (kuris į organizmą patenka ne tik su maistu, bet ir gaminasi veikiant saulės spinduliams). Tai, kad pavasarį dažniau negu kitu metų laiku „byra dantys“, didele dalimi paaiškinama tuo, kad tamsiu žiemos metu mes negauname vitamino D, o kartu - kalcio. Beje, yra produktų, kuriuose, be kalcio, yra ir jam pasisavinti būtinų medžiagų - pienas ir pieno produktai, žuvis, riešutai.

Kompensuoti kalcio trūkumo organizme geriant tabletes - neįmanoma. Jos gali tik pagerinti kalcio pasisavinimą. Be to, jo perteklių, gaunamą su tabletėmis, sunku pavadinti nauda organizmui. Pirma, kalcio perteklius apsunkina inkstų darbą. Antra, esama duomenų, kad perteklinis kalcis gali nusėsti ant kraujagyslių sienelių, apsunkindamas kraujotaką, ir audiniuose, sudarydamas mikrokalcinatus. Šiaip ar taip, prieš vartojant kalcio preparatus geriau išsitirti ir sužinoti, ar tikrai reikia jo papildomos dozės. Norint tai nustatyti, atliekami kraujo serumo ir šlapimo tyrimai, ieškant tam tikrų medžiagų - žymenų, rodančių šio makroelemento trūkumą. Taip pat naudojant tam tikrus metodus galima nustatyti kalcio kiekį plaukuose, nes plaukai ir nagai taip pat yra kalcio sandėlis organizme. Vienu klausimu gydytojai sutaria - reikia gauti natūralaus kalcio. Geriausia kalcis pasisavinamas iš jo pagrindinių šaltinių - pieno ir rauginto pieno produktų, bet kokios upių ar jūrų žuvies. Gerai perdirbamas, gautas iš pupelių, žirnių, lęšių, prieskoninių augalų (petražolių, krapų, bazilikų), svogūnų, kopūstų, moliūgų ir erškėtuogių, visų rūšių riešutų. Reikia nepamiršti, kad vienas iš svarbių šio makroelemento šaltinių yra geriamasis vanduo, su kuriuo į organizmą patenka iki 30 proc. tirpių kalcio druskų. Jeigu tyrimai rodytų, kad jums vis dėlto reikia vartoti kalcio preparatų, turėkite omeny, kad organizmas geriausiai priima kalcio gliukonatą ir laktatą.

Produktai rekordininkai pagal kalcio kiekį (mg/100 g produkto)

Parmezanas 1300

Kietieji sūriai 1000

Sezamas 780

Atlanto sardinės 380

Bazilikai 370

Migdolai 250

Petražolės 245

Sojos pupelės / pieniškas šokoladas 240

Kopūstai 210

Pupelės 194

Pipirnės 180

Krapai 125

Liesas pienas 125

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder