Sveikatos  ministras: toks balaganas negali tęstis

Sveikatos ministras: toks balaganas negali tęstis

Penktadienį susitikęs su Klaipėdos vadovais ir medikų bendruomene, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis nevyniojo žodžių į vatą ir nežarstė pažadų. Štai į atsargų uostamiesčio medikų klausimą dėl sveikatos priežiūros įstaigų vadovų rotacijos, gal ji nebūtina, ministras atrėžė: "Tai neišvengiama. Geriausia rotacija - ministro kėdėje. Per 20 metų aš jau esu 17 - asis ministras". Anot V. P. Andriukaičio, balaganas sveikatos apsaugos sistemoje ilgiau negali tęstis ir jau pavasarį numatoma imtis pokyčių.

Ministro ir Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko susitikime gvildentos uostamiesčio, vienintelio šalyje Sveikų miestų pasaulinio tinklo nario, sveikatos priežiūros esama padėtis ir perspektyvos.

Meras V. Grubliauskas teigė, jog visos sveikatos priežiūros įstaigos savivaldybės požiūriu dirba gerai, o vadovų kompetencija esą nekelianti abejonių. Komentuodamas galimus įstaigų pavaldumo pasikeitimus, meras pažymėjo, jog eiliniam žmogui, kuris gulasi gydytis į ligoninę, visai nerūpi, kam ši ligoninė pavaldi - ministerijai ar savivaldybei.

Sveikatos priežiūros įstaigos vadovai į darbą bus priimami viešojo konkurso būdu penkeriems metams. Daugiau nei dešimt metų dirbę vadovai ilgiausiai gali dirbti iki šių metų liepos 1 dienos.

Sveikatos apsaugos ministras V. P. Andriukaitis jau ne kartą buvo viešai užsiminęs, jog pirminės sveikatos priežiūros grandį vertėtų palikti pavaldžią savivaldybėms, o visas ligonines perduoti ministerijos žinion. Tą ministras tarsi patvirtino ir susitikime su uostamiesčio meru.

"Be sisteminio ligoninių valdymo pažanga nebeįmanoma", - teigė V. P. Andriukaitis.

Šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžios yra Respublikinė Klaipėdos ligoninė ir Jūrininkų ligoninė, o Klaipėdos universitetinė ligoninė ir Vaikų ligoninė - miesto savivaldybei pavaldžios įstaigos.

Ligoninės - po ministerijos sparnu?

Klaipėda - neišpasakytai svarbus segmentas visoje sveikatos apsaugos sistemoje. Džiugu, kad mieste itin sparčiai vystosi specializuota medicininė pagalba", - pagyrimų uostamiesčiui negailėjo V. P. Andriukaitis.

Kalbėdamas apie numatomus pokyčius sveikatos sektoriuje, jis teigė, jog bus bandoma kurti savotiškus "klasterius" (tarpusavyje ekonomiškai susijusių ir viena kitą palaikančių įmonių visuma) penkiuose didžiuosiuose Lietuvos mietuose, tarp jų ir Klaipėdoje.

Jau dabar esą pradėtas Santariškių klinikų ir Druskininkų projektas, kurio esmė ta, jog didžioji ligoninė bendradarbiauja su mažąja, siunčia mobiliąsias gydytojų brigadas, kad operacinės nestovėtų tuščios. Sveikatos ministras akcentavo, kad būtina kontroliuoti ir naujų technologijų bei tyrimų panaudojimą, ir gydytojų "migravimą" iš vienos gydymo įstaigos į kitą, dirbtinai sudaromas pacientų eiles, pažaboti privačių medicinos įstaigų galimą savavaliavimą.

Ministro manymu, būtina grįžti prie sisteminio patologijų, pacientų srautų valdymo visos šalies mastu. Ligoninės turi gydyti, o ministerija, savivaldybių sveikatos skyriai turi metodiškai valdyti, reguliuoti pacientų srautų judėjimą.

Todėl, pasak ministro, būtina peržiūrėti, koncentruoti vienose rankose ligoninių pavaldumą.

"Toks balaganas, koks yra dabar, toliau nebegali tęstis. Važinėjame po Lietuvą, aiškinamės situaciją, o kovo mėnesį pateiksime apibendrintą analizę. O tada jau imsimės pokyčių", - sakė ministras.

"Karštas" taškas

Ministras V. P. Andriukaitis buvo informuotas apie susidariusią situaciją Klaipėdos priklausomybės ligų centre. Centras gali netekti veiklos licencijos, jeigu iki šio mėnesio pabaigos nesusitvarkys antisanitarinių patalpų. Tačiau tam nėra lėšų.

kPasak savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Janinos Asadauskienės, šiuo metu remontas vyksta skolon. Tačiau centras turi ir kitų rimtų problemų.

"Taip yra dėl to, kad centras - biudžetinė įstaiga. Negalėdama prisikvieti specialistų, nes jiems negali pasiūlyti didesnių atlyginimų, įstaiga greitai išis gali be jų likti. Dabar dirbančių psichiatrų amžiaus vidurkis - per 70 metų", - sakė J. Asadauskienė.

Tačiau V. P. Andriukaitis teigė, jog centras turi likti biudžetine įstaiga, esą siekiant be paslaugų nepalikti nedraustų asmenų, nors tokių centre yra tik maža dalis. Ministras pažymėjo, jog ir sostinės priklausomybės ligų centras susiduria su panašiomis problemomis, todėl esą jas reikia spręsti kompleksiškai - tam sudaryta darbo grupė.

Planuoti - sveiko proto ribose

Visas keturias Klaipėdos ligonines aplankęs V. P. Andriukaitis teigė, jog bendras įspūdis yra geras, tarpusavyje konkuruojančios gydymo įstaigos yra daug pasiekusios. Tačiau ministras pažymėjo, kad trijų suaugusiųjų ligoninių veiklos planavimas turėtų būti sveiko proto ribose:"Yra Vienoje yra stiprus kardiochirurgijos centras, kitoje - onkologinis gydymas. Šias sritis reikėtų ir toliau plėtoti, stiprinti, o ne ir kitoms įstaigoms bandyti plėtoti šias veiklas", - teigė ministras.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje apsilankęs ministras pritarė tam, jog ligoninėje reikia užbaigti operacinių remontą, kuriam trūksta apie 2 mln. litų. taip pat buvo atkreiptas dėmesys, jog ligoninei būtinas antras linijinis greitintuvas onkologiniams ligoniams gydyti.

POREIKIS. Klaipėdai trūksta antro linijinio greitintuvo, kuriuo atliekama spindulinė terapija onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms.

Pacientai atvažiuoja čia gydytis iš viso Klaipėdos krašto, todėl įrenginys dirba be sustojimo po keliolika valandų. Jeigu jis sugestų, žmonės liktų be pagalbos. Greitintuvo kaina siekia 10-14 mln. litų.

Klaipėdoje ministras išgirdo ir apie kitas sveikatos priežiūros problemas: skųstasi finansavimo trūkumu dėl padidėjusio minimalaus atlyginimo, gydytojų specialistų, pavyzdžiui, pediatrų stoka, ir kita.

Su privatininkais nekalbėjo

Bendrame susitikime su Klaipėdos medikų bendruomene, vykusiame Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje, V. P. Andriukaitis negailėjo karčių žodžių privačiai medicinai.

Nors jos atstovų salėje beveik nebuvo - privačių miesto klinikų medikai į susitikimą su ministru neatėjo. Tačiau ministrui, regis, tai nerūpėjo. "Mane dabar nori sutrypti. Puola tie, kurie nori turėti dvigubą "navarą". Kodėl privačiai dirbantiems odontologams viskas aišku? Kodėl jie nešaukia, kad Andriukaitis juos nori išnaikinti? Užtat kad jie nelenda į valstybės kišenę ir užsidirba patys.

Privačiai dirbantiems šeimos gydytojams jokių pretenzijų neturiu, jų trūksta, tegu tik kuriasi ir dirba. Kalbu apie įstaigas, kurios nori teikti antrinio bei tretinio lygio sveikatos priežiūros paslaugas. Nusipirks jie 100 kompiuterinių tomografų ir mes visi už tuos tyrimus mokėsime?

Reikia racionaliai sutvarkyti viešąjį sektorių, o komerciniais pagrindais dirbančios klinikos tegu gydo nors Ugnies žemės piliečius, tačiau be papildomų lėšų. Visiems sąlygos turi būti vienodos", - griežtai Klaipėdoje kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder