Sveikai gyventi nėra...laiko

Sveikai gyventi nėra...laiko

Klaipėdiečiai po darbo mieliau renkasi sofą ir televizorių, o ne sportą - parodė Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro specialistų atlikta uostamiesčio gyventojų apklausa. Ši apklausa paneigė ir kai kuriuos mitus apie mūsų gyvenseną. Pavyzdžiui, patys klaipėdiečiai nesijaučia tokie ligoti, kaip kartais teigia medikai. Ir to streso, pasirodo, mūsų gyvenime nėra tiek daug.

Tačiau visuomenės sveikatos specialistai tikina, jog sveikos gyvensenos įpročių miestelėnams dar teks ilgai mokytis, nes statistika rodo, jog vaikų ir suaugusiųjų sergamumas nemažėja.

Gyvensenos tyrimo "Klaipėdos miesto žmonių gyvensenos ypatumai bei požiūris į sveikatą bei jos priežiūrą" metu buvo apklausta per 1000 klaipėdiečių, vyresnių nei 18 metų.

"Miestelėnams buvo pateikta pačių įvairiausių klausimų, pradedant sveikatos problemomis, požiūriu į gydymo įstaigas, mitybos kultūrą, žalingus įpročius, triukšmo, nemalonių kvapų įtaką miestiečių gyvenimui, baigiant jų požiūriu į atšvaitus, saugos diržus, naudojimąsi viešuoju transportu.

Tyrimas pateikė išties įdomios informacijos, kurią mes tikimės panaudoti planuodami sveikos gyvensenos ugdymo veiklas", - sakė Dainora Bielskytė, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistė.

Anot jos, apklausa parodė, jog trečdalis klaipėdiečių rūko, daugiau kaip 40 proc. jų bent kartą bandė mesti šį žalingą įprotį. Nemalonius kvapus jaučia bemaž kas antras klaipėdietis, o triukšmas naktimis kamuoja ketvirtadalį gyventojų.

"Visiškai nesimankština beveik penkiasdešimt procentų miesto gyventojų, net trečdalis jų nurodė nesportuojantys tiesiog dėl laiko stokos", - teigė D. Bielskytė.

Streso nepatiria

Esame įpratę skųstis, jog patiriame daug streso, o nuo nervų esą kyla ir visos ligos. Tačiau atlikta apklausa parodė, jog klaipėdiečiai nerimauti nelinkę.

Pavyzdžiui, paklausti, ar per praėjusį mėnesį patyrė stresą, net 56,3 proc. apklaustųjų teigė jokio streso neturėję, stresinę įtampą patiriantys gerokai rečiau tvirtino 13,5 proc. žmonių, kelias dienas per mėnesį stipriai nerimaujantys prisipažino 10,1 proc., o beveik kiekvieną dieną stresą patiriantys teigė 4,7 proc. apklaustųjų.

Įdomu tai, kad klaipėdiečiai savęs nelaiko ligotais. Savo sveikatą gera laiko dauguma apklaustųjų - 37 proc., vidutiniška - 28,6 proc. ir tik 3,5 proc. apklaustųjų skundėsi bloga sveikata.

Labiausiai pastaruoju metu varginantys negalavimai - tai galvos skausmai, prislėgta nuotaika, juosmens, sprando, peties skausmai, nemiga, kojų tinimas, vidurių užkietėjimas, dantų skausmas, venų išsiplėtimas.

Dar vienas iškalbingas faktas, parodantis klaipėdiečių požiūrį į savo sveikatą, yra žmonių atsakymai į klausimą, ar seniai matavosi arterinį kraujo spaudimą (AKS), kuris yra pagrindinis rodiklis, kontroliuojant širdies ir kraujagyslių ligas.

Net 19,2 proc. apklaustųjų atsakė, kad nežino, kada tiksliai matavosi, o 5,5 proc. prisipažino niekada to nedarę. Palyginti neseniai - prieš savaitę ar mėnesį AKS matavosi atitinkamai 21,7 proc. ir 14,8 proc. apklaustųjų.

Klaipėdiečiai - ne abstinentai

Uostamiesčio gyventojai vartoja nemažai alkoholinių gėrimų ir mėgsta patraukti stiprų dūmą. Trečdalis apklaustųjų neslėpė, jog rūko. Iš to trečdalio rūko 45 proc. vyrų ir 20 proc. moterų. Daugiau kaip pusė jų teigė surūkantys iki pakelio per dieną - po 11-20 cigarečių per dieną. Svaigalus vartoja 90,2 proc. apklaustų vyrų, 9,8 proc. vyrų tikino negeriantys alkoholio visai. Išgerti mėgsta, nors ir kelis kartus per metus, ir didžioji dalis apklaustų moterų - 82,2 proc., o visai negeria - 17,8 proc. moterų.

Visuomenės sveikatos specialistus nustebino, kad klaipėdiečiai tiek mažai skiria laiko sportui. Pas mus dar nėra "mados" kaip užsienio šalyse po darbo eiti pabėgioti, pasportuoti į lauką, su bendraminčiais paspardyti kamuolį stadione. Daugelis po darbo labiau mėgsta padrybsoti prie televizoriaus.

Apklausa parodė, kad visai nesimankština net 45,5 proc. klaipėdiečių. Daugelis sakė, kad tam trūksta laiko, per brangu ar tiesiog negalėjo atsakyti, kodėl gi nesportuoja. Gal tokie gyvensenos ypatumai lemia ir kitą apklausos nustatytą faktą - antsvorio turėjo 33 proc. apklausoje dalyvavusių klaipėdiečių, o 13,3 proc. - jau nutukę.

Skundžiasi kvapais

Specialistų atlikta apklausa parodė ir tai, jog Klaipėdos gyventojai daugiau ar mažiau kenčia nuo triukšmo ir pašalinio kvapo savo gyvenamojoje aplinkoje.

Pavyzdžiui, pašalinį kvapą užuodžia beveik pusė apklausoje dalyvavusių klaipėdiečių - 48,9 proc.

Tačiau dauguma jų, anot visuomenės sveikatos specialistų, negalėjo atsakyti, kokiu paros metu ar savaitės dieną jaučiami tie erzinantys kvapai.

Nuo triukšmo dažnai kenčiantys teigė 11,7 proc. apklaustųjų. Dažniausiai triukšmas girdimas vakare, naktį ir net visą parą. Triukšmo šaltinis - kaimynai, transportas, uostas. Tačiau dauguma apklausoje dalyvavusių žmonių triukšmo negirdi arba tai jiems netrukdo.

Visus norinčius numesti per žiemą priaugtus kilogramus ir pagerinti savo sveikatą visuomenės sveikatos specialistai kviečia į nemokamas treniruotes:
Kovo 13- 29 dienomis Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biure vyks kalanetikos treniruotės.
Kovo 13, 20, 27 dienomis vaikų darželyje "Žemuogėlė" - mankštos nėščioms moterims.
Kovo 13, 27, 23 dienomis - šiaurietiško ėjimo treniruotės ir žygiai prie jūros ir parkuose.
Registracija tel. (8 46) 234796.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder