Šveicarai skyrė 120 mln. litų mamų ir kūdikių sveikatos priežiūrai

Šveicarai skyrė 120 mln. litų mamų ir kūdikių sveikatos priežiūrai

Mamų ir kūdikių sveikatos priežiūrai šveicarai skiria 120 mln. litų. Tai numatyta antradienį Finansų ministerijos pasirašytame paramos susitarime su Šveicarijos plėtros ir bendradarbiavimo agentūra ir Ekonomikos reikalų valstybės sekretoriatu dėl lėšų skyrimo nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimui 2012-2016 metais.

Susitarime taip pat įsipareigota Lietuvos ligoninėse, teikiančiose paslaugas būsimoms mamoms ir kūdikių susilaukusioms gimdyvėms, įvesti energiją tausojančias technologijas. Bendras programų biudžetas siekia apie 120 mln. litų. Dar 21 mln. litų sudaro Lietuvos bendrasis finansavimas.

Finansų ministerijos išplatinto pranešimo duomenimis, įgyvendinant programas planuojama per 20 ligoninių aprūpinti kokybiškų sveikatos priežiūros paslaugų teikimui būtina modernia medicinine įranga. Trys sveikatos priežiūros įstaigos bus aprūpintos automobiliais su specialia įranga saugiam naujagimių pervežimui. Taip pat ketinama suremontuoti per 10 sveikatos priežiūros įstaigų patalpų, sukurti apie 70 moksliškai pagrįstų akušerinės ir neonatologinės diagnostikos bei gydymo metodinių rekomendacijų. Susitarimų galiojimo laikotarpiu per 1,3 tūkst. sveikatos priežiūros specialistų, pasinaudodami šveicarų finansinės paramos mechanizmu, pakels kvalifikaciją. Gauta parama leis sukurti kompiuterinę nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos duomenų bazę.

Vykdant energiją tausojančių technologijų diegimo programą planuojama pagerinti ligoninių pastatų šiluminę izoliaciją - šiltinti stogus, išorės sienas, keisti langus ir išorės duris. Planuojama modernizuoti šilumos punktų, karšto vandens tiekimo, vidinių šildymo ir elektros tiekimo sistemas bei įrengti patalpų vėdinimo ir kondicionavimo sistemas. Baigiant projektą bus atnaujinta ir medicininių dujų tiekimo sistema.

Pasirašiusi šiuos paramos susitarimus, Lietuva pusmečiu anksčiau nei planuota baigė Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos įgyvendinimo etapą.

Bendras Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos biudžetas sudaro apie 180 mln. litų. Įgyvendinant pagal šią programą finansuojamus projektus prisideda ir Lietuva papildomai skirdama 15 proc. bendrojo finansavimo. Skirtos lėšos turės būti panaudotos iki 2017 m. birželio 14 d. Iki šių metų gruodžio vidurio projektų vykdytojams buvo išmokėta beveik 1,3 mln. litų.

Lietuvos Vyriausybė ir Šveicarijos Konfederacijos Federacinė Taryba Pagrindų susitarimą dėl Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos Konfederacijos bendradarbiavimo programos, kuria siekiama mažinti ekonominius ir socialinius skirtumus išsiplėtusioje Europos Sąjungoje, įgyvendinimo pasirašė 2007 m. gruodžio 20 d.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder