Svajonė turėti rankas – pildosi

Svajonė turėti rankas – pildosi

Sakoma, kad reikia tik labai labai norėti ir visos svajonės gali išsipildyti. 19- mečio Martyno Girulio, gyvenančio Mociškiuose (Mociškiai – kaimas Pagėgių savivaldybėje, Vilkyškių seniūnijoje, 3 km į pietryčius nuo Vilkyškių, kairiajame Jūros upės krante), pavyzdys visiems įrodė, kad šis posakis nėra tik paguoda, tai – tiesa. Iki šiol Martynas negalėjo valdyti rankų, tačiau netrukus turės bioninę ranką. Praėjusią savaitę Austrijoje vaikinui buvo atlikta parengiamoji bioninio rankos protezo transplantavimo operacija.

Kai Martynas gimė, jis buvo septintas vaikas Lietuvoje, sergantis artrogripoze. Liga, pažeidžiančia pečių, alkūnių, riešų, čiurnų raumenis. Ji labai panaši į cerebralinį paralyžių. Gydytojai nesuteikė daug vilčių, tačiau sulaukęs šešerių, po daugybės operacijų, vaikas pradėjo vaikščioti. Rankos, deja, liko bejėgės. Martynas negali atlikti net mažiausio darbelio, net pasirūpinti savimi. Negalėdamas nieko padaryti savomis rankomis jis baigė 10 klasių, išmoko kojomis naudotis kompiuteriu. Ėmęs naršyti internete atrado savo tikrąją svajonę – bioninę ranką: ypatingą protezą, leidžiantį atlikti net smulkiausius ir kruopštumo reikalaujančius darbus.

Spalio 25 dieną Austrijos sostinėje Vienoje Martynui buvo atlikta unikali operacija, po 6-9 mėnesių leisianti turėti tvirtą ir paklusnią dešiniąją ranką. Atlikta operacija unikali tuo, kad robotizuotas rankos protezas bus tvirtinamas prie rankos, kuri anksčiau buvo beveik nevaldoma, neturi nei reikiamų raumenų, nei nervų. Toks atvejis pasaulio medicinos praktikoje bus trečias.

Ligos pažeistų Martyno rankų raumenys yra labai silpni, todėl operacijos metu jam buvo persodinti raumenys nuo kojos. Po pusmečio kompiuteriniu simuliatoriumi bus tikrinama, kaip Martynui sekasi valdyti bioninę ranką. Vėliau jam bus atliekama galutinė transplantacija, po kurios Martynas galės gyventi pats pasirūpindamas savimi, o gal net ir dirbti nesudėtingus darbus. Jeigu nervai ir raumenys gerai funkcionuos, po pusmečio ar devynių mėnesių Martyno lauks kita operacija, per kurią jam bus iki alkūnės amputuota nesveika dešinioji ranka ir pritaisyta naujoji robotizuota.

Sunkiausia buvo surinkti operacijai reikalingą pinigų sumą. Protezas kainuoja 50 tūkst. eurų (apie 173 tūkst. litų). Martyno tėvai, siekdami padėti sūnui, pardavė savo ūkį, tačiau lėšų operacijai nepakako, todėl buvo įkurtas paramos fondas. Martynas, prašydamas paramos, kreipėsi į visus geros valios žmones, prašydamas paramos. Į Martyno pagalbos prašymą atsiliepė šimtai geros valios žmonių Lietuvoje, du labdaros fondai, esantys Lietuvoje ir Švedijoje. Grupės „Dar“ nariai Grūdas ir Vudis patys susirado Martyną ir pasisiūlė surengti labdaros koncertus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder