Slaugytojų profesionalumas lemia gydymo sėkmę

Slaugytojų profesionalumas lemia gydymo sėkmę

Klaipėdos universitetinė ligoninė yra daugiaprofilinė, todėl jauniems medikams yra sudarytos visos sąlygos semtis praktinių žinių, gilintis į atskiras medicinos sritis, tobulinti įgūdžius. Ligoninėje dirba per 700 slaugos specialistų, o kartu su padėjėjais šioje srityje dirba daugiau kaip 1000 darbuotojų.

Slaugos specialybės praktiką Klaipėdos universitetinėje ligoninėje atlieka studentai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio šalių. 2012 metais slaugos specialybės praktiką atliko per 300 studentų, atvykusių iš Klaipėdos valstybinės, Utenos, Kauno, Šiaulių, Vilniaus kolegijų, Klaipėdos universiteto.

Pagal tarptautinę studentų mainų programą "Erasmus" praktiką ligoninėje atliko būsimieji slaugos specialistai iš Lenkijos ir Ispanijos. [CITATA]

Praktinių įgūdžių ligoninėje sėmėsi ir Klaipėdos universiteto visuomenės sveikatos studentai bei medicinos technologai.

Kelia kvalifikaciją

"Jaunieji slaugos specialistai Klaipėdos universitetinę ligoninę pasirenka jau nemažai žinodami apie ligoninę iš artimųjų, pacientų atsiliepimų, susitikimų praktikoje ir savo kolegų, dirbančių ligoninėje. Beje, jaunųjų slaugytojų teigimu, pagrindinės aplinkybės, lėmusios jų pasirinkimą dirbti mūsų ligoninėje, tai galimybės kelti kvalifikaciją tarptautinėse konferencijose Lietuvoje ir užsienyje, dalyvauti slaugos mokslų tiriamajame darbe", - sakė vyriausioji slaugos administratorė Jurgita Vaitiekienė, laikinai vykdanti vyriausiojo gydytojo pavaduotojos slaugai funkcijas.

Klaipėdos universitetinė ligoninė turi bendradarbiavimo sutartis su Klaipėdos valstybine kolegija, Klaipėdos ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetais, Vilniaus universiteto Medicinos fakultetu ir kitomis mokymo įstaigomis.

Pasak J. Vaitiekienės, ligoninėje sukurtoje profesinėje slaugos mokymo bazėje slaugos specialybės studentai gali gilintis į įvairių sričių slaugos praktiką - nuo gimdymų priėmimų ir palaikomojo gydymo iki reanimacijos ir intensyviosios terapijos.

Norinčiųjų dirbti daug

Per pastaruosius trejus metus ligoninę tolimesnei darbinei veiklai pasirinko 70 jaunų slaugos specialistų. "Daugelis iš jų slaugos praktiką atliko ligoninėje arba dirbo slaugytojų padėjėjomis. Tačiau norinčių dirbti ligoninėje slaugytojų per tą laiką buvo kelis kartus daugiau negu buvo darbo vietų", - sakė J. Vaitiekienė.


Šiandien slaugytojų pareiga nėra tik kasdieninių paciento poreikių tenkinimas. Šis darbas savo prigimtimi yra kryptingas ir nuoseklus, daromas su aiškiu tikslu, naudojant tinkamiausius veiklos metodus. Pasak J. Vaitiekienės, dabar slaugytojams yra keliami dideli reikalavimai.

Šį sunkų ir atsakingą darbą paprastai dirba moterys. Ir jos turi būti ne tik slaugytojos, kurios tik slaugo sergantį žmogų ir vykdo gydytojo nurodymus.

Tai gerokai platesnio profilio specialistė, turinti klinikinės slaugos, psichologijos, vadybos, socialinių bei pedagogikos žinių, be to, pašaukimą padėti, užjausti.

Lygiavertės gydytojų partnerės

"Daugelis sunkiausiuose baruose dirbančių gydytojų pripažįsta, kad nuo slaugytojų kompetencijos ir nuoširdumo labai priklauso gydymo sėkmė ir rezultatas.

Mat pacientai su slaugytojomis atviriau dalijasi mintimis, todėl būtent jos padeda rasti atsakymą į sunkiausius klausimus. Tarkime, kodėl žmogus, nors ir tinkamai gydomas, sveiksta lėtai ir nenoriai? Kartais dėl to būna kaltos psichologinės problemos, šeimos rūpesčiai.

Apie tai ligoniai atviriau išsipasakoja slaugytojoms, nes su jomis bendrauja keletą kartų per dieną. Šios medikės mato sergančių pacientų nerimą, baimę ir pirmos gali padrąsinti, suteikti jiems optimizmo",- akcentavo J. Vaitiekienė.

Skaito paskaitas

Slauga, kaip mokslas ir specialybė bei darbo organizavimas ligoninėje, sudaro visas prielaidas savarankiškam slaugytojų darbui tiriant ir gydant pacientus.

Gimdyves slaugo ir naujagimius priima kvalifikuotos, aukštąjį išsilavinimą turinčios akušerės. Gydytojo pagalbos prireikia tik atsiradus nenumatytų sunkumų. Gydytojo padėjėjai, prižiūrimi gydytojo, gali savarankiškai išrašyti vaistus, nustatyti diagnozę, kontroliuoti gydymą po standartinių operacijų ir pan.

Slaugytojos užsiima ir švietėjiška veikla

"Ligoninėje akušerės skaito paskaitas būsimoms mamoms ir tėveliams, kurie džiaugiasi gavę žinių tiesiogiai iš pačių medikų. Slaugytoja diabetologė atlieka gydomąjį pedikiūrą, moko pacientus, sergančius cukriniu diabetu, diabetinės pėdos priežiūros įgūdžių, pataria, kokius maisto produktus rinktis.

Ne tik pats pacientas, bet ir jo artimieji turi žinoti, ką daryti staiga pablogėjus sergančiojo sveikatai, pavyzdžiui, smarkiai sumažėjus ar padidėjus cukraus kiekiui kraujyje.

Slaugytojų profesionalumas ir atidumas sergančiam žmogui labai lemia gydymo sėkmę ir kokybę", - sakė J. Vaitiekienė.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje sudaromos geros darbo sąlygos ir mokami didesni atlyginimai nei daugumoje kitų gydymo įstaigų. Slaugytojos yra lygiavertės gydytojų partnerės. Labai daug kas priklauso nuo įstaigos vadovo požiūrio į slaugą.

Pasak J. Vaitiekienės, pirmiausia slaugytojos vertinamos už profesionalumą. Ligoninėje - labai maža slaugos personalo kaita, slaugytojos gauna vienus didžiausių atlyginimų Lietuvoje. Daugelis slaugytojų ligoninėje dirba jau ne vieną dešimtmetį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder