Skiepytis nuo gripo dar neskubama

Skiepytis nuo gripo dar neskubama

Skiepytis nuo gripo žmonės dar neskuba, teigia medikai. Anot jų, Klaipėdos krašte paprastai gripas "vėluoja" - sergamumas padidėja vasario - kovo mėnesiais. Tačiau specialistai pataria, kad gripo piko laukti nereikėtų, pats metas pasiskiepyti jau dabar.

Aplinkoje visus metus cirkuliuojantis gripo virusas suaktyvėja šaltuoju metų laiku. Anot medikų, gripas yra liga, kuriai reikia skirti ypatingą dėmesį - tinkamai pasirengti virusų atakai. Gripo vakcina - vienintelė specifinė priemonė, galinti apsaugoti nuo šios sunkios ligos ir jos komplikacijų.

Vakciną perka nedaugelis

"Gripo vakciną gavome dar spalio mėnesį. Didelio antplūdžio gyventojų, norinčių skiepytis nėra, bet eina palengva žmonės. Kelios įmonės iš anksto sudarė sutartis dėl savo darbuotojų paskiepijimo nuo gripo. Visi mūsų įstaigos medikai skiepijasi, nes prasidėjus gripo sezonui, teks kasdien teikti pagalbą sergantiesiems ir galima lengvai užsikrėsti virusu patiems", - sakė Loreta Venckienė, Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja. Ji akcentavo, kad skiepytis nuo gripo turėtų vyresni žmonės, kamuojami širdies, kvėpavimo sistemos ligų, kad išvengtų gripo sukeltų sunkių komplikacijų. Apie galimybę pasiskiepyti savo pacientams nuolat primena šeimos gydytojai. Beje, visi vyresni kaip 65 metų žmonės nuo gripo skiepijami nemokamai. Anot L. Venckienės, gripas į Klaipėdą dažnai atkeliauja "pavėlavęs" - vasario ar kovo mėnesį, galbūt dėl to žmonės dar neskuba skiepytis.


Daug norinčių skiepytis nesulaukia ir mažesnių miestų ar kaimų medikai. Gargždų pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausias gydytojas Petras Serapinas sako kol kas nepastebėjęs didelio žmonių susidomėjimo skiepais nei mieste, nei kaimo ambulatorijose bei medicinos punktuose. "Metai po metų daugiausiai skiepijasi beveik tie patys žmonės - ypač tie, kuriems suteikta galimybė pasiskiepyti nemokamai. O perka vakciną tik nedaugelis. Pastebėjome, kad skiepytis žmonės dažniau ateina lapkričio pabaigoje - gruodžio pradžioje, o sausį, vasarį - jau mažai kam skiepų beprireikia. Jei nekyla gripo epidemijos, žmonės skiepais mažiau ir domisi", - teigė P. Serapinas.

Pataria skiepytis dabar

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, praėjusio gripo sezono metu pasiskiepijo 5,8 proc. Lietuvos gyventojų. "Šį gripo sezoną Valstybinė ligonių kasa nupirko 100 tūkst. dozių gripo vakcinos iš Prancūzijos, skirtos skiepyti rizikos grupių asmenis. Nemokama gripo vakcina jau yra pasiekusi asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Visi norintieji pasiskiepyti turėtų kreiptis į šeimos gydytoją", - sakė ULAC visuomenės sveikatos specialistė Eglė Paužaitė. Pasak specialistės, skiepų reikšmė yra itin didelė. "Gripo vakcina apsaugo nuo gripo viruso, taip pat nuo jo sukeliamų komplikacijų. Siekiant apsisaugoti nuo gripo rekomenduojama pasiskiepyti dar prieš prasidedant gripo epidemijai, kada sergamumo gripu lygis būna pasiekęs piką. Didžiausias antikūnų skaičius organizme susiformuoja per 14 dienų", - teigė E. Paužaitė. Nemokamai nuo gripo skiepijami asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose, 65 metų amžiaus ir vyresni, sergantieji lėtinėmis ligomis, sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, nėščios moterys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder