Siūloma tobulinti širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programą

Siūloma tobulinti širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programą

Pagal mirštamumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuva užima vieną pirmaujančių vietų Europos Sąjungoje, kurioje šios ligos lemia net 42 proc. visų mirčių atvejų. Tad mūsų šalies mastu nuo 2006 metų vykdoma Asmenų, priskirtinų širdies ir kraujagyslių ligų didelės rizikos grupei, atrankos ir prevencijos priemonių finansavimo programa (jos paslaugas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų apmoka ligonių kasos) yra labai svarbi, būtina.

Nors ir sunkmetis, bet šiemet širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programai skiriama šiek tiek daugiau lėšų – 7,7 mln. Lt – nei pernai (7,3 mln. Lt). Pirmąjį šių metų pusmetį pagal programą buvo patikrinta 67,8 tūkst. Lietuvos žmonių (pernai per tą patį laikotarpį – 64,4 tūkst. asmenų), panaudota 3,1 mln. litų.

Remdamiesi kelerių metų programos įgyvendinimo patirtimi širdies ir kraujagyslių ligų specialistai šiemet siūlo ją tobulinti, tikslinti pagal programą atliekamus tyrimus. Priminsime, kad ši prevencinė programa skirta vyrams nuo 40 iki 55 metų ir moterims nuo 50 iki 60 metų. Norintiesiems pasitikrinti poliklinikose nemokamai nustatoma gliukozės, cholesterolio, trigliceridų koncentracija kraujyje, atliekama elektrokardiograma ir kiti tyrimai. Jei jie parodo, kad žmogus priskirtinas didelės rizikos grupei, šeimos gydytojas siunčia pacientą atlikti išsamesnius tyrimus į specializuotus širdies ligų prevencijos padalinius.

Širdies ir kraujagyslių ligų specialistai siūlo, kad pirminėje grandyje, t. y. poliklinikoje, būtų imamas ne kapiliarinis, bet venininis kraujas gliukozės kiekiui nustatyti. Tai užtikrintų tikslesnius tyrimo rezultatus, o už tyrimą iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo būtų sumokama tiek pat ar net kiek mažiau nei dabar. Gliukozės tolerancijos mėginį, kuris šiuo metu atliekamas specializuotuose padaliniuose, siūloma perkelti į pirminę grandį. Šis tyrimas būtų atliekamas ne kiekvienam patikroje dalyvaujančiam asmeniui, o tiems, kuriems jis būtinas.

Specialistai siūlo mažinti iš pirminės į specializuotą grandį siunčiamų pacientų srautą: siųsti tik tuos pacientus, kuriems įtariamas ar nustatytas metabolinis sindromas – padidėjęs organizmo atsparumas insulinui, hiperinsulinemija (padidėjęs insulino kiekis kraujo plazmoje), tolerancijos gliukozei sutrikimai. Į specializuotus centrus siunčiant tik sunkiausius ligonius, specialistų nuomone, būtų galima sumažinti išlaidas, o sutaupytas lėšas ateityje skirti naujiems, programoje dar nenumatytiems tyrimams apmokėti.

Dabar širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programą įgyvendina kur kas daugiau specializuotų širdies ligų prevencijos padalinių. Ją pradėjus tai darė tik du specializuoti padaliniai – Vilniaus universiteto ligoninė Santariškių klinikos ir Kauno medicinos universiteto klinikos, o dabar prie šių gydymo įstaigų prisidėjo Vilniaus universitetinė Antakalnio ligoninė, Kauno Dainavos poliklinika, Kauno Kalniečių poliklinika, Alytaus apskrities St. Kudirkos ligoninė, Šiaulių klinika "Pirmoji viltis", Tauragės Medea klinika, Utenos ir Ignalinos ligoninės, Klaipėdos sveikatos centras "Šviesmeda" bei Klaipėdos šeimos klinika "Kraujažolė".

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder