"Širdukų" sąskrydžiai tampa tradiciniais

"Širdukų" sąskrydžiai tampa tradiciniais

Vaiko Širdies Asociacija (VŠA) vieną birželio savaitgalį pakvietė kartu pabūti šeimas, auginančias vaikus, sergančius širdies ligomis. Smagi šventė, kurioje dalyvavo apie 160 žmonių, vyko kaimo turizmo sodyboje Kretingos rajone.

Kasmet Lietuvoje gimsta apie 300 kūdikių su sunkesnėmis ar lengvesnėmis širdies ydomis. Daugelis jų sėkmingai operuojami ir gyvena visavertį gyvenimą.

"Lankydamasi Europos įgimtų širdies ydų organizacijų konferencijose Berlyne, Barselonoje, Londone supratau, kad Lietuvoje labai mažai informacijos šeimoms, kurios susiduria su šia problema ir augina vaiką su įgimta širdies yda. Mes stipriai atsiliekame šioje srityje", - sako Daiva Jonauskienė, VŠA įkūrėja. Daiva tvirtino, jog jauniausios dukros liga ir žūtbūtinė kova už gyvenimą ją paskatino suvienyti visos Lietuvos panašaus likimo šeimas. Tai ne pelno siekianti organizacija, kurios vizija - tapti didele, pajėgia ir įtakinga užuovėja tiems, kuriems siunčiami didžiuliai likimo išbandymai. Kasmet Lietuvoje atliekama 250-300 širdies operacijų vaikams, apie 50 iš jų - kūdikiams. Šiuo metu, VŠA duomenimis, 2 vaikai laukia širdies donoro, 4 vaikai gyvena po širdies transplantacijos.

Pasak D. Jonauskienės, VŠA stengiasi tėvams suteikti kuo daugiau informacijos apie įgimtas širdies ligas. Sąskrydžio metu vaikai ir jų tėveliai sulaukė ne tik daug pramogų, dovanų ir siurprizų, bet gavo naudingų žinių apie vaikų gyvenimą, jų priežiūrą. Sąskrydžio dalyviai žiūrėjo VŠA filmą "Vaiko širdis" (rež. D. Kanclerytė), kuriame atskleidžiami tėvų išgyvenimai, asociacijos "Gyvastis" atstovė Aušra Degutytė skaitė paskaitą "Mitai ir faktai apie organų donorystę", vilnietė R. M. Galkytė, užaugusi su įgimta širdies yda ir išgyvenusi keletą širdies operacijų, pasidalino savo patirtimi ir išgyvenimais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder