Siekiama griežčiau reglamentuoti priedų, dedamų į maistą, kontrolę

Siekiama griežčiau reglamentuoti priedų, dedamų į maistą, kontrolę

Seimo nariai Gediminas Navaitis, Dailis Alfonsas Barakauskas, Kęstutis Daukšys, Vida Marija Čigriejienė ir Gintaras Songaila įregistravo Maisto įstatymo pataisą, kuria siekiama kuo griežčiau reglamentuoti priedų, dedamų į maistą, kontrolę bei sudaryti galimybę vartotojams gauti aiškią, tyrimais ir ekspertizėmis pagrįstą informaciją apie priedų ir genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) buvimą maisto produktuose.

Pasak parlamentarų, vartotojams turėtų būti sudarytos realios galimybės pasirinkti natūralesnius maisto produktus, o skatinant gamintojus nenaudoti įvairių priedų ir GMO – gali būti net teikiamos mokestinės lengvatos.

"Mūsų manymu, tam, kad gamintojai būtų kuo labiau suinteresuoti gaminti sveikus maisto produktus, Vyriausybė turėtų priimti Sveiko maisto programą, kurios vienas iš aspektų galėtų būti ir mokesčių mažinimas tokių produktų gamintojams. Šiuo metu apie 95 proc. Lietuvoje pagamintų maisto produktų galima aptikti nuo kelių iki keliolikos priedų, o ypatingą pavojų kelia tai, kad kol kas visiškai nereglamentuota maisto produktų vaikams, išskyrus kūdikių maistą, gamyba. Vaikai maitinami produktais, kuriuose esančių konservantų ir cheminių priedų kiekiai apskaičiuoti pagal suaugusio žmogaus svorį", – siūlymą komentuoja vienas iš projekto iniciatorių G. Navaitis.

Pagal šiuo metu galiojančias įstatymo nuostatas, gamintojai, maisto produktų gamybai naudojantys priedus, jų vartojimą turi derinti tik tuomet, kai to reikalauja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir tik tuomet, kai įmonių patikrinimo metu nustatomi maisto priedų vartojimo pažeidimai. Tai reiškia, kad visi priedų naudojimo pažeidimai nustatomi po to, kai jau būna padaryti, o maisto produktai, pagaminti padarant šiuos pažeidimus – išleisti į rinką.

"Lieka taip ir neaišku, kokios kokybės maistą suvartojo žmonės ir kaip toks maistas atsilieps jų sveikatai", – sako G. Navaitis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder