Sekmadienį bus minima mirusių nuo AIDS diena

Sekmadienį bus minima mirusių nuo AIDS diena

Kiekvienais metais trečią gegužės sekmadienį visas pasaulis mini mirusiųjų nuo AIDS atminimo dieną. Per visą ŽIV infekcijos registravimo laikotarpį iki 2012 metų sausio 1 d. Lietuvoje užregistruoti 1900 ŽIV atvejai (šaltinis: ULAC), iš kurių dauguma (1573) vyrai ir 327 – moteris.

Daugiausiai ŽIV atvejų nustatyta 25-34 metų amžiaus grupėje. Daugiausiai užsikrėtusiųjų yra švirkščiamųjų narkotikų vartotojai, tarp kurių dauguma yra iš Klaipėdos apskrities. Tam nemažai įtakos turi padidinta migracija, nes Klaipėdos regionas yra kurortinė ir jūros uosto zona. Vis dėl to, informacinėms ir prevencinėms priemonėms Lietuvos valdžia skiria nepakankamai dėmesio ir tik dėka NVO pastangų ŽIV profilaktika, nors ir nepakankamai, bet yra vykdoma.

2012 m. gegužės 20 dieną, asociacijos „Pozityvus gyvenimas“ nariai kartu su partneriais Klaipėdos priklausomybės ligų centru ir socialinės reabilitacijos centru „Gabrielius“ Klaipėdoje paminės Pasaulinę Mirusiųjų nuo AIDS dieną. Prie akcijos kviečiami prisijungti ir Klaipėdos Universiteto studentai. Klaipėdos Atgimimo aikštėje nuo 12 val. stovės mobilus konsultacinis kabinetas, kuriame visi norintys galės nemokomai atlikti greitąjį ŽIV testą ir gauti apsaugos priemonių. Vėliau akcijos dalyviai uždegs simbolinį kaspiną iš žvakučių, taip paminėdami visus mirusius nuo AIDS.

Artėjant Pasaulinei mirusiųjų nuo AIDS dienai, asociacija „Pozityvus gyvenimas“ kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimo narę Mariją Aušrinę Pavilionienę ir įteikė seimo narei peticiją, kurioje asociacijos nariai išreiškė savo nerimą ir nuogąstavimą dėl situacijos, kuri susiklostė vykdant ŽIV profilaktiką, gydymą ir priežiūrą Lietuvoje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder