Šaltis baudžia lengvabūdžius

Šaltis baudžia lengvabūdžius

Šiomis dienomis speigas skaudžiai nubaudė pernelyg atsipalaidavusius klaipėdiečius, kurie dėl įvairaus laipsnio kūno nušalimų pateko į uostamiesčio ligonines. Nuo šalčio per dvi savaitgalio dienas smarkiai nukentėjo ne tik keliolika suaugusiųjų, bet ir vaikų.

Pasak uostamiesčio medikų, pastaruoju metu gydymo įstaigose padaugėjo ir nušalusių, ir įvairias traumas patyrusių žmonių.

Daugelio nušalimų ir traumų, anot medikų, buvo galima išvengti labiau saugant save esant tokiam šaltam orui: nevartoti svaigalų, šilčiau apsirengti, atsargiau elgtis, geriau prižiūrėti vaikus.

Braidė jūroje

Nuo praėjusio penktadienio iki vakar dienos į Klaipėdos universitetinę ligoninę (KUL) buvo atgabenti net 9 įvairaus laipsnio nušalimus patyrę asmenys.

"Daugelis pas mus patekusiųjų sušalo būdami neblaivūs. Penktadienį ir šeštadienį atgabenti du vyriškiai nušalusiomis plaštakomis, nes vaikščiojo be pirštinių, sekmadienį atvežtas neblaivus vyras, kuris nušalo kojų pėdas braidydamas po jūrą. Visiems pacientams nustatytas pirmojo ir antrojo laipsnio nušalimas, jie gydosi ambulatoriškai", - pasakojo KUL vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Gintautas Virketis.

Daug sunkesnės būklės sekmadienį į ligoninę pateko benamis, jo paties žodžiais, per šalčius glaudęsis apleistame name. Pasak G. Virkečio, į ligoninę atvežto vyriškio kūno temperatūra tesiekė 27 laipsnius, jam nustatytas antrojo trečiojo laipsnio kojų nušalimas. Jo būklė tebėra sunki. Pirmadienio naktį į ligoninę pateko dar penki neblaivūs sušalę asmenys, tarp jų - du benamiai.

"Šaltis yra labai pavojingas tuo, kad ne iš karto pasijaučia, kada nušąla kojos ar rankos, o ypač, kai žmogus neblaivus. Bet dažnai žmonės neįvertina rizikos, nesisaugo ir, manau, sušalusių ir nušalusių pacientų artimiausiomis dienomis mes dar sulauksime", - sakė G. Virketis.

Padaugėjo traumų

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Priėmimo skyriaus gydytojas Rimantas Stripinis informavo, jog savaitgalį į ligoninę buvo atvežti 7 nuo šalčio nukentėję žmonės: vyrai ir moterys.

"Nušąla ne vien benamiai. Dažniausiai nušalimų patiriama apsvaigus nuo alkoholio. Visi savaitgalį pas mus atgabenti sušalę žmonės gydosi ambulatoriškai, dėl nušalimų guldyti į ligoninę neprireikė nė vieno", - sakė gydytojas R. Stripinis. Anot gydytojo, nemažai klaipėdiečių, ypač pagyvenusių, šiomis dienomis patiria traumų dėl slidžios gatvės dangos.


"Lūžta rankos, kojos, žmonėms tenka gydytis stacionare. Tokia žiemos kasdienybė", - sakė gydytojas R. Stripinis. Šiomis dienomis medikams tenka gelbėti ir sunkias traumas patyrusius žmones.

Pasak KUL vyriausiojo gydytojo pavaduotojo medicinai G. Virkečio, šiuo metu ligoninėje gydomas vyriškis, kuris, važinėdamas keturračiu Kairių poligone, apsivertė ir smarkiai susižalojo. Politraumą patyręs vyriškis gydomas reanimacijos skyriuje. Taip pat iš Tauragės rajono KUL medikai atsigabeno sunkią galvos traumą patyrusį, sušalusį vyriškį, kuriam reikalinga skubi neurochirurgų pagalba.

Prišalo liežuvį

Anot medikų, didelis šaltis ypač pavojingas vaikams. Šiomis dienomis į Klaipėdos vaikų ligoninę pateko 4 vaikai, dėl šalčio patyrę įvairių nušalimų ir traumų.

Iš Klaipėdos rajono atvežtas devynerių metų berniukas patyrė itin skaudžią traumą - plėštines liežuvio žaizdas, nes lauke laižė metalą ir liežuvis prilipo. Kitas berniukas nušalo plaštakas, nes važinėjo keturračiu be šiltų pirštinių.

"Tėvai turėtų labiau domėtis, ką lauke veikia jų vaikai, ar žaisdami nenumetė į šalį kepurių, pirštinių. Ir išvis, jei per šalčius neleidžiame vaikų į mokyklą, tai gal ribokime ir jų buvimo lauke laiką, kad nesušaltų taip, jog reikėtų medikų pagalbos", - sakė Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė.

Informacija

Medikai skiria keturis nušalimo laipsnius. Pirmojo laipsnio nušalimas yra tada, kai nušalusi vieta pabalusi, nejautri, o sušildyta pasidaro melsva su tamsiai raudonu atspalviu, patinsta, niežti.
Antrojo laipsnio nušalimas pasireiškia paviršinių odos sluoksnių žūtimi. Nušalus ant odos atsiranda gelsvo arba balto skysčio kupinos pūslės. Nukentėjusiajam pakyla temperatūra, krečia šaltis, atsiranda skausmas. Trečiojo laipsnio nušalimas - tai visų odos sluoksnių nekrozė. Susidaro tamsiai rudos, raudono skysčio pūslės. Labai skauda. Pažeidimo gylis išryškėja ne iš karto, o po kelių dienų. Atsiranda šlapiuojanti gangrena ir atsiskiria negyvi audiniai.
Ketvirtojo laipsnio, didžiausias nušalimas diagnozuojamas, kai žūsta kaulai ir minkštieji audiniai. Nušalusios kūno dalies atšildyti nepavyksta, ji lieka nejautri. Gresia nušalusių kūno dalių amputacija.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder