Rūkalių tyko mirtis

Rūkalių tyko mirtis

Rūkymas gali būti ne tik lėtos mirties priežastis, kaip skelbiama ant cigarečių pakelių. Rūkalių tyko ir greita mirtis - neatsargiai rūkantys žmonės sudaro beveik trečdalį kasmet žūvančiųjų gaisruose.

Šią liūdną statistiką papildė praėjusį savaitgalį Šiaulių rajone kilę 2 gaisrai, kurie pasiglemžė 3 žmonių gyvybes. Pirminiais duomenimis, abiejų tragiškai pasibaigusių gaisrų priežastis greičiausiai buvo neatsargus rūkymas.

Pražudyta pora

Net 2 žmonių gyvybes pasiglemžė gaisras, šeštadienį po pusiaunakčio kilęs šalia uždaryto Kairių sąvartyno. Čia degė miškelyje tarp medžių nelegaliai iš įvairių statybinių medžiagų ir daiktų suręsta pašiūrė.

Gaisrą pastebėjo ir ugniagesiams gelbėtojams apie nelaimę pranešė pro šalį važiavęs vairuotojas. Ugnis nelegalų statinį, suręstą iš lentų, atraižų, kai kuriose vietose apkaltų odos ir ruberoido gabalais, sunaikino visiškai.

Apmalšinę liepsnas ugniagesiai gelbėtojai gaisravietėje aptiko 2 nenustatytos tapatybės asmenų apdegusius kūnus. Įtariama, kad gaisravietėje rasti 40-45 metų moters ir vyro palaikai.

Pasak netoliese esančios įmonės sargo, pora šioje pašiūrėje glaudėsi jau kelerius metus. Kas rytą, traukdami karučius, vyras ir moteris išeidavo prie šiukšlių konteinerių ieškoti gyventojų išmestų daiktų, kuriuos galima parduoti ar naudoti patiems.

Aplinkinių teigimu, pašiūrės gyventojai neretai į savo būstą grįždavo taksi automobiliu, pasipuošę odinėmis striukėmis. Po pelningos dienos čia neretai būdavo švenčiama.

Gaisro aplinkybes tiriantys pareigūnai įtaria, kad nelaimę galėjo prišaukti neatsargus rūkymas, tačiau neatmeta ir to, kad ugnis čia galėjo įsiplieksti ir nuo atviros laužavietės.

Neįgaliojo žūtis

Tą pačią naktį Kuršėnuose apleistame ūkiniame pastate kilęs gaisras pražudė čia besiglaudusį neįgalų 56-erių vyrą.

Į nelaimės vietą Durpynų gatvėje atskubėjus ugniagesiams gelbėtojams iš mūrinio pastato rūko dūmai.

Apdegusį nelaimingojo kūną pastato viduje gelbėtojai rado apie 0.20 val. Per gaisrą sudegė gulimoji sofa, stalas ir fotelis.

Ikiteisminį tyrimą žuvusiojo mirties aplinkybėms nustatyti pradėję teisėsaugininkai ant vyro kūno smurto žymių neaptiko.

Policijos pareigūnų duomenimis, šiame pastate nebuvo nei elektros instaliacijos, nei šildymo įrenginių.

Tikėtina, kad vyras, kurio kojos buvo amputuotos, neatsargiai rūkė lovoje ir greičiausiai pats sukėlė gaisrą.

Įtakos turi išmokos

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Vygandas Kurkulis „Respublikai“ sakė, kad neatsargaus rūkymo aukų kraujyje dažnai aptinkama alkoholio pėdsakų.

„Dažniausiai žmonės atsargumą rūkant pamiršta būdami neblaivūs, - teigė V.Kurkulis. - Nemažą dalį tokių tragedijų lemia ir nukentėjusiųjų asocialus gyvenimo būdas“.

Pasak V.Kurkulio, sudarytas potencialios neatsargaus rūkymo aukos portretas liudija, kad neatsargiai rūkydami prisišaukti tragediją labiausiai rizikuoja asocialų gyvenimo būdą gyvenantys ir nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys asmenys bei įvairiausių socialinių pašalpų ir išmokų gavėjai.

„Kitas gaisrų priežastis lemia metų laikai - pavyzdžiui, šaltuoju metų laiku pagausėja gaisrų, kylančių dėl krosnių ir kaminų eksploatavimo pažeidimų, - sakė V. Kurkulis. - O gaisrų dėl neatsargaus rūkymo paprastai pagausėja dienomis, kai žmonėms išmokamos socialinės pašalpos“.

2013 m. per du pirmuosius mėnesius šalyje kilo 1186 gaisrai. Juose žuvo 38 žmonės. Iš jų 12 žmonių žūties priežastimi tapo neatsargus rūkymas. Neatsargus rūkymas per pirmuosius 2 šių metų mėnesius tapo 47 gaisrų priežastimi, o tai sudaro 4 proc. visų šiemet kilusių gaisrų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder