Ribinės asmenybės: be stabdžių ir orientacijos

Ribinės asmenybės: be stabdžių ir orientacijos

"Jeigu asmenybės sutrikimas laiku pastebimas, galima užkirsti kelią nepataisomiems įvykiams ir iš iškreiptų veidrodžių karalystės sugrąžinti žmogų į tikrovę, sugrąžinti jo identitetą", - sakė Klaipėdos Jūrininkų ligoninės Psichiatrijos departamento gydytojas psichiatras Naugirdas Keblys.

Haliucinacijų karuselėje

Į Mišrių būklių skyrių patenka turintys ribinės asmenybės sutrikimą, tai yra žmonės, kankinami nemigos, nuotaikų kaitos, nerimo, prastos savivertės, pykčio priepuolių, nesugebantys palaikyti ryšio su kitais žmonėmis. Kartais jie žaloja savo kūną, turi mąstymo sutrikimų, minčių nusižudyti, kartais - ir haliucinacijų. Tai yra peržengę ribą, kai nebegali prisitaikyti ir savarankiškai gyventi.

"Kartais reikia tokius pacientus stabdyti, sulaikyti nuo neadekvačių poelgių, imtis atsargumo priemonių, kad jie nesusižalotų ar nesužeistų kitų. Labai dažnai tokia būsena susijusi su priklausomybe nuo svaigalų. Jie sukelia delirium tremens, arba baltąją karštligę: sutrinka aplinkos suvokimas, gali nepažinti savo artimųjų arba matyti juose priešus, kyla neįprasti vaizdiniai, girdimi balsai", - sakė gydytojas.

Balti arkliai - tik žodžių žaismas; ligonis gali matyti įvairiausias fantastines būtybes, kurias sukuria pasąmonė, tai gali būti kažkada matyti, patirti reiškiniai, ir visa tai suformuoja iškreiptą aplinkos pojūtį. Žmogus nebeskiria, kur tikrovė, kur jo fantazijos.

Paprastai alkoholinės psichozės būsena netrunka ilgai: apie tris keturias paras, retai - savaitę. Po detoksikacijos pasiekus stabilią būseną pagerėja miegas.

"Turinčiam ilgą piktnaudžiavimo svaigalais stažą gali visam laikui likti smegenų pažeidimų, tuomet žmogus nebesiorientuoja aplinkoje, laike ir savyje. Jis gali ir nebegrįžti į normalią būseną; priklauso nuo to, kaip dažnai svaiginosi, kokiais kiekiais ir gėrimų nuo kokybės. Surogatai ypač kenksmingi", - sakė pokalbininkas. Ir nedidelė dozė svaigalų žmogų vėl įtraukia į užburtą psichozių karuselę, jis nesugeba sustoti, laukia neišvengiama asmenybės degradacija.

Peržengę ribą

"Ribinė asmenybė gali formuotis nuo vaikystės, priklausomai nuo aplinkybių šeimoje, bendravimo ir žmogaus kūno konstitucijos, kurią lemia genai ir išoriniai dirgikliai, įgyta gyvenimo patirtis", - sakė psichiatras.

Neretai ribinės asmenybės aktyvios, prisitaiko visuomenėje, siekia karjeros, sukurti šeimą, tačiau jie viso to siekia kompensuodami savo asmenybės trūkumus bei ydas. Šiems žmonėms būdingas padidintas dirglumas, juos lengva išprovokuoti konfliktams. Kartais tam tikram laikui ribinėms asmenybėms reikia atskirties ir psichiatro pagalbos.

"Kai dvasinės jėgos išsenka, sutrinka vertybių sistema, tokių pacientų elgesys tampa nenuspėjamas, jie nebekontroliuoja savęs, pasiduoda impulsams ir žaloja savo kūną. Kartais tai daro kitiems matant, manipuliuoja kitų jausmais, tyčia sukeldami kitiems žmonėms didelį nerimą, provokuoja. Jie siekia šokiruoti, naudos sau. Tai yra noras realizuoti save netinkamais būdais", - sakė pokalbininkas.

Kaip tampama tokia dramatiška psichopatine asmenybe?

Kartais ligonio motina būna emociškai sutrikusi, nesugeba kaip termometras reaguoti į tai, kas vyksta namuose, stebi viską tarsi iš šalies. Nepatyręs motiniškos šilumos vaikas užsisklendžia pykčio kiaute, gailisi savęs ir, atstumtas motinos, jaučiasi atstumtas ir viso pasaulio.

Netinkamos aplinkybės formuotis asmenybei yra psichologinė ir seksualinė prievarta, smurtas, patiriami šeimoje. Taip pat - tėvų skyrybos, lūkesčių neatitikimas, neigiami išgyvenimai, kai vaikas paliekamas vienas spręsti, analizuoti savo problemas, suvokti, kas vyksta ir kodėl.

Vaikas elgiasi taip, kaip jam paranku tuo metu, tai formuoja ydingus polinkius, tam tikrus elgesio stereotipus ir reakcijas. Į situacijas, į kurias normaliai augantis vaikas reaguotų atsainiai, sutrikusi, pažeidžiama asmenybė reaguoja perdėtai jautriai, pradeda save vertinti negatyviai, sunkiai įveikia stresą.

Patirtys ir gynyba

Žinome, jog savižudybė - tai procesas, daugybė priežasčių, ne tiek siekimas nebūties, kiek to, kad liautųsi dvasinis skausmas. Ribinės asmenybės ypač neatsparios suicidinėms mintims ir nuotaikoms, jaučiasi nesaugios šeimoje, mokykloje, visuomenėje. Jos gali bandyti žudytis be, regis, aiškios priežasties.

Gydytojas sakė, jog būna ir endogeninių sutrikimų, sutrikusios pusiausvyros, nervų sistemos pakitimų, tam tikrų organizmo medžiagų stokos. Dėl žiauraus elgesio su kitais žmonėmis tokią asmenybę reikia tirti, gilintis, daug bendrauti, kad suprastum jo būseną, staiga prasiveržusį nebūdingą jam poelgį, pamėginti atpažinti sutrikimą.

"Neteisingus reagavimo būdus įmanoma ir reikia koreguoti. Kai jau kas atsitinka - mėginama žudytis ar prasideda agresijos priepuoliai, nesulaukęs pagalbos žmogus negalės nuo to pabėgti, nes tai bus tapę jo patirtimi. Tai neišvengiamai suformuos asmenybę su tam tikrais bruožais, kurie kitiems yra nepriimtini", - sakė specialistas.

Paprastai priklausomi nuo svaigalų žmonės ir ribinės asmenybės turi stiprią gynybinę sistemą. Priešinasi terapijai, lyg ji galėtų pakeisti asmenybę, nors iš tikrųjų tai tik padėtų atrasti savyje daugiau spalvų, gelmės, sutarti su aplinkiniais. Asmenybė jau yra susiformavusi - su savo reagavimo, gynybos mechanizmais, ir ją pakeisti labai sunku. Terapija gali trukti mėnesius ir metų metus.

"Terapija padėtų sušvelninti simptomus, sumažinti dirglumą, įtampą, nerimą, koreguoti impulsyvumą. Žmogus atranda kitų būdų, kaip reaguoti į stresines situacijas ir pasiekti savo tikslų, įkūnyti lūkesčius, neskriausdamas savęs ir kitų.

Nepakanka gydytis tik vaistais; psichoterapija padeda įtvirtinti savo naująjį "aš", priprasti prie naujo elgesio modelio. Žmogus kartais neįsivaizduoja, kad atsisakęs skausmingų būsenų, pakeitęs kai kuriuos asmenybės bruožus, kurie jam trukdo bendrauti, galėtų gyventi kur kas lengviau ir sėkmingiau", - sakė gydytojas psichiatras.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder