"Putinėlio" darželyje pratrūko žarnynai

"Putinėlio" darželyje pratrūko žarnynai

Vakar iki pietų dėl ūmios žarnyno infekcijos į gydymo įstaigas jau buvo paguldyta 15 Klaipėdos vaikų lopšelio-darželio "Putinėlis" auklėtinių ir 6 darbuotojos, o dar vienas sunegalavęs darbuotojas gydomas ambulatoriškai.

Ligoniai viduriavo, karščiavo, skundėsi silpnumu ir pilvo skausmais. Pasak medikų, užsikrėtusiųjų ir galinčių susirgti kol kas neaiškia infekcine liga gali būti ir daugiau.

Didžioji dalis susirgusių vaikų ir suaugusiųjų gydomi Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Infekcinių ligų skyriuje. Iš jų buvo paimti tyrimai nustatyti ligos sukėlėją.

Dėl kokios žarnyno infekcijos vienoje įstaigoje susirgo per 20 žmonių, pasak KUL Klinikinės diagnostinės laboratorijos vedėjos Rasos Auglienės, turėtų paaiškėti šiandien.

Sustabdė veiklą

Vakar Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai po patikrinimo sustabdė įstaigos veiklą. Pasak tarnybos viršininko Antano Baužos, laboratoriniam ištyrimui paimti kiaulienos ir kiaušinių, naudotų pietų patiekalams gaminti, ir pačių patiekalų mėginiai.

Jau daug metų Klaipėdoje nėra buvę tokio infekcinės ligos protrūkio. Pasitaikydavo tik pavieniai atvejai.

"Dar prieš savaitę mūsų specialistai darželių darbuotojus buvo pakvietę į seminarą dėl saugaus maisto paruošimo, higienos taisyklių laikymosi, tačiau atsitiko kaip atsitiko.

Lopšelio-darželio veiklą sustabdėme iki tol, kol bus pašalinti trūkumai ir pateiktas prašymas vėl atnaujinti veiklą. Maisto tyrimų rezultatai turėtų paaiškėti pirmadienį", - sakė A. Bauža.

Kilus infekcijos protrūkiui maisto inspektoriai skubiai patikrino "Putinėlio" virtuvę ir rado įvairių higienos pažeidimų: patalpose trūko rankų dezinfekavimo priemonių, vištų kiaušiniai buvo laikomi per šiltai, plaunami naudojant tas pačias priemones kaip ir ruošiant gatavus patiekalus bei kt.

Lankys kitus darželius

Klaipėdos senamiestyje įsikūrusiam "Putinėlio" darželiui ši savaitė turėjo būti paskutinė prieš 2 mėnesių vasaros atostogas. Darželį lanko 112 vaikų. Tačiau kolektyvui artėjantį atostogų džiaugsmą apkartino įstaigoje kilęs neeilinis infekcinės ligos protrūkis.

Teigiama, jog dar savaitės pradžioje susirgo viena auklėtoja, kuri skundėsi pykinimu, pilvo skausmais, silpnumu.

Antradienį ir trečiadienį į ligoninę jau buvo paguldyti 6 karščiuojantys bei viduriuojantys vaikai ir 3 darbuotojai, susirgę ūmia žarnyno užkrečiamąja liga. Vakar ligoninėse jau buvo gydoma 15 vaikų ir 6 suaugusieji: auklėtojos bei auklytės. Mažiausieji ligoniukai - 2-4 metų amžiaus.

"Neaišku, iš kur kilo ši infekcija. Per 32 metus, kiek dirbu šiame darželyje, tokio atvejo dar nėra buvę. Virtuvėje dirba patyrusios virėjos, nesame turėję jokių problemų dėl maisto kokybės. Produktus gauname iš vieno tiekėjo", - kalbėjo darželio direktorės pavaduotoja Liubovė Veremij.

Anot jos, darželis nuo pirmadienio turėjo būti uždarytas atostogoms, o vaikai - pereiti į kitus miesto darželius.

"Dabar greičiausiai bus paskelbtas karantinas, ir vaikai bent jau savaitę negalės lankyti kitų darželių, kol infekcijos plitimo rizika praeis", - sakė L. Veremij.

Tačiau Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (VSC) Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Ina Kuznecova paaiškino, jog jokio karantino nebus.

"Šiuo metu darželio patalpos valomos, dezinfekuojamos. Kadangi darželis nuo pirmadienio uždaromas atostogoms, nebus taikomas ir medicininis stebėjimas, nes vaikai nelankys įstaigos. Kitos ugdymo įstaigos turėtų be jokių kliūčių priimti vaikus iš šio darželio, jeigu tik jie neserga", - teigė I. Kuznecova.

Gali būti salmoneliozė?

VSC informavo, jog tiriant masinio susirgimo priežastis buvo apklausti vaikų tėvai, darbuotojai, paimti maisto pavyzdžiai, tyrimai ligoniams ir maisto paruošimo skyriaus darbuotojams dėl ligos sukėlėjo nustatymo, taip pat ploviniai nuo aplinkos paviršių mikrobinei taršai nustatyti.

Vakar sveikatos specialistai, kol nėra atlikti tyrimai, nenorėjo spėlioti, dėl kokios infekcijos staiga susirgo tiek daug žmonių.

Tačiau pagal ligos simptomus gali būti, jog darželyje kilo salmoneliozės protrūkis.

INFORMACIJA

Salmoneliozė - viena dažniausių per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų. Tai - infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Šios bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais.
Šie ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12-72 val. po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4-7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kasmet Lietuvoje užregistruojama 2-3 tūkst. šios ligos atvejų. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder