Psichotropines medžiagas vis sunkiau nustatyti ir gydyti

Psichotropines medžiagas vis sunkiau nustatyti ir gydyti

Lietuvoje atsiranda vis naujos svaiginimuisi skirtos ir psichoaktyviu poveikiu pasižyminčios medžiagos, pirkėjams pristatomos vis kita forma, jas tampa vis sunkiau nustatyti, o apsinuodijusius gydyti. Tokios tendencijos pastebimos ir kitose Europos šalyse.

"Prieš kelerius metus jos buvo pardavinėjamos kaip "arbatos", "trąšos", "botanikos tyrimams skirti mišiniai", šiuo metu - kaip "spice", "vonios druskos" ar pan., tačiau tikroji visų šių produktų paskirtis - apsvaigimo efektas", - Narkotikų kontrolės departamento pranešime spaudai cituojama jo direktorė dr. Audronė Astrauskienė.

Pasak departamento direktorės, pagrindinė problema yra tai, jog būna labai sunku, kartais net neįmanoma, diagnozuoti apsinuodijimų naujomis psichoaktyviosiomis medžiagomis: nėra diagnostinių testų, gydymo metodikų ir standartų, kas parodytų ir padėtų nustatyti nežinomas medžiagas. Apsinuodijimas neaiškios sudėties medžiaga gali baigtis tragiškai - žmogaus mirtimi.

Narkotikų kontrolės departamentas atkreipia dėmesį, kad jau žinomų narkotikų grynumas ir nuolat kintanti jų cheminė sudėtis taip pat kelia papildomą pavojų narkotikus vartojančiojo sveikatai, o kartais ir gyvybei. Kokie iš tiesų ingredientai sudaro narkotiką, negali žinoti nei pardavėjas, nei vartotojas.

Kartu pastebima, jog daugėja atvejų, kai tuo pačiu metu vartojami keli narkotikai. Pasak specialistų, įvairių narkotikų "derinimas" yra ypač pavojingas, nes net tas pats jau išbandytas narkotikų derinys kiekvieną kartą gali paveikti skirtingai bei sukelti tokią organizmo reakciją, kuri baigsis apsinuodijimu, sąmonės netekimu ar net mirtimi.

Ypač dažnai narkotikai maišomi su alkoholiu, kuris neretai dar daugiau sustiprina narkotiko poveikį, veikia slopinamai ir padidina riziką perdozuoti.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, 19 proc. visų apsinuodijimų Lietuvoje sudaro gyventojų apsinuodijimai alkoholiu, 2,3 proc. - narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis.

2009 metais dėl apsinuodijimų narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis į sveikatos priežiūros įstaigas kreiptasi 308 kartus, iš kurių 137 atvejais - konkrečios apsinuodijimą sukėlusios medžiagos nebuvo galima nurodyti arba patikslinti, tai yra konkreti psichoaktyvioji medžiaga nebuvo žinoma.

Pernai Narkotikų kontrolės departamentui pasiūlius, į draudžiamų narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą buvo įtrauktos 8 naujos psichoaktyviosios medžiagos, užpernai - 13.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder