Prostatos laikrodukas tiksi nuo 30-ies

Prostatos laikrodukas tiksi nuo 30-ies

Prostatos išvešėjimas dažniausiai pasireiškia apie 50-uosius gyvenimo metus. „Nors sakoma, kad tai vyresnių žmonių liga, tačiau imtis priemonių reikia ir tiems, kuriems laikrodukas išmušė trisdešimtmetį“, – sako Respublikinės Šiaulių ligoninės urologijos skyriaus vedėjas gydytojas urologas Tonaras Bekeris.

Prostata – silpnoji vyrų vieta

Pirmieji prostatos išvešėjimo požymiai, anot gydytojo urologo Tonaro Bekerio, pastebimi tik vyrui: silpnėja šlapimo srovė, reikia keltis naktį, kartais šiek tiek dažniau norisi šlapintis dieną. Jeigu su šiais nemalonumais kartu atsiranda skausmai, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją, nes tai gali būti uždegimo požymis.

Gėrybinės prostatos išvešėjimo priežastys nėra iki galo ištirtos. Manoma, kad jos yra susijusios su organizmo senėjimu, su mažėjančiu vyriško hormono – testoterono – kiekiu.

„Nuo 30-ties vyrui per metus testosterono kiekis sumažėja vienu procentu, o tai reiškia, kad nuo 30-ties vyras ima senti, – pasakoja urologas. – Su amžiumi daugėja kito hormono – dihidrotestosterono, kuris, manoma, ir sukelia vyrams prostatos išvešėjimą. Prostata padidėja todėl, kad padaugėja šios liaukos ląstelių ir raumenų skaidulų aplink ją. Tai normalios ląstelės, neturinčios navikinių ląstelių bruožų. Gėrybinis priekinės liaukos išvešėjimas nėra piktybinis navikas“.

Gydytojas sako, jog prostatos išvešėjimas susijęs su genais: jei su šia problema susidūrė senelis, tėvas, tai tikrai susidurs ir sūnus. Jam sveikata vertėtų susirūpinti dar būnant jauno amžiaus.

Anot T. Bekerio, kalbant apie priešinės liaukos ligas, itin svarbus maitinimosi ir gyvenimo būdas. Per didelis kiekis mėsos, riebalų, daržovių trūkumas, gausiai vartojami prieskoniai, sėdimas gyvenimo būdas, stresas, nervinė įtampa, žalingi įpročiai, stipri kava bei arbata neigiamai veikia prostatą.

Šios liaukos ligomis dažniau serga didelių miestų gyventojai, kuriuose užteršta aplinka. Taip pat labiau linkę sirgti nutukę vyrai.

Gydymo eigą lemia ligos stadija

Gydytojas T. Bekeris sakė, jog prostatos išvešėjimo gydymas priklauso nuo to, kiek toli pažengusi liga. Jeigu simptomai visai nežymūs, gali pakakti tik stebėti pacientą. Be jokios abejonės, vien laukimas neišgydys, todėl stebėjimo metu būtina reguliariai lankytis pas medikus. Kai kuriems vyrams prostatos auglys didėja labai lėtai, kai kuriems – gydymo nereikia iki gyvenimo galo.

Pradinės stadijos metu liga pasireiškia lengvais ir vidutinio stiprumo simptomais. Tada dažniausiai taikomas gydymas vaistais. Chirurginis gydymas, kuris parenkamas atsižvelgiant į paciento amžių, būklę bei priešinės liaukos dydį, taikomas esant vėlyvoms ligos stadijoms. Taip pat operuojami ir tie pacientai, kuriems gydymas vaistais neduoda rezultato, kai kartojasi šlapimo takų infekcijos, esant šlapimo takų akmenligei, inkstų funkcijos sutrikimui ir panašiai.

Gerybinės prostatos išvešėjimo simptomai:

* Dažnas šlapinimasis naktį.

* Staigus noras šlapintis.

* Šlapimo lašėjimas pasišlapinus.

* Susilpnėjusi šlapimo srovė.

* Skausmas šlapinantis.

* Nepilno pasišlapinimo jausmas.

* Nutrūkstanti šlapimo srovė.

* Būtina stangintis, kad ištekėtų šlapimas.

* Tenka palaukti, kol pradės bėgti šlapimas.

Nurodyti simptomai gali pasireikšti ir esant vėžiniams šio organo susirgimams, todėl jeigu pastebėjote, kad jums pasireiškia panašūs simptomai, būtina pasikonsultuoti su urologu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder