Produktai, kurie kelia nuotaiką

Produktai, kurie kelia nuotaiką

Kiekvienas iš mūsų nuolatos patiria stresą. O nerviniai sukrėtimai gali sutrikdyti įprastą mitybos režimą. Kai kuriems žmonėms streso situacijoje apie valgį bjauru net pagalvoti, o kitų neįmanoma atitraukti nuo lėkštės. Amerikiečiai mokslininkai sudarė sąrašą produktų, kuriuos valgant yra lengviau nusiraminti.

Pirmoje vietoje - natūralus jogurtas. Ypač rekomenduotina jo daug valgyti pavasarį ir vasarą. Jogurtas geriausia įsisavinamas būtent tada, kai ilgai yra šviesu. Jame gausu aminorūgšties tirozino, kuri smegenyse didina geros nuotaikos hormono serotonino kiekį.

Antroji vieta atiteko tamsiajam šokoladui. Iš jo organizmas gauna fenetilamino. Ši medžiaga yra nervinis mediatorius, tai yra, ji aktyvina smegenų ląstelių sąveiką, o tai padeda palaikyti gerą nuotaiką ir didina darbingumą. Taip pat šokolade gausu flavonoidų, o viena jų savybių - raminamasis poveikis nervų sistemai (dar vienas flavonoidų šaltinis - ramunėlių antpilas). Kuo šokoladas tamsesnis, tuo jis naudingesnis. Todėl geriausia pirkti tų rūšių šokoladą, kuriame yra ne mažiau kaip 70 proc. kakavos.
Trečiojoje vietoje - citrusiniai. Juose gausu natūralaus cukraus ir vitamino C. Šis derinys padeda smegenims įveikti įtampą.

Migdolai. Riešutuose yra vitamino B2, vitamino E, magnio ir cinko. Šie vitaminai ir mikroelementai yra būtini gerai smegenų veiklai ir nuotaikai palaikyti.

Žolelių arbatos. Efektyviausios - su ramunėlėmis ir jazminais.

Žuvis. Didžiausios reikšmės turi riebiosios omega 3 rūgštys, B grupės vitaminai (B6 ir B12 puikiai kovoja su stresu). Kaip žinoma, B12 trūkumas provokuoja streso būklę. Ypač naudinga lašiša. Naujausių tyrimų duomenimis, daugelyje rūšių lašišinių šeimos žuvų esančios polinesočiosios riebiosios rūgštys omega 3 gali padėti įveikti stresą.

Brokoliai. Specialistų manymu, tai pats naudingiausias garnyras, tinka prie visų patiekalų. Brokoliuose gausu augalinių baltymų, aminorūgščių, reguliuojančių smegenų aktyvumą, ir lėtųjų angliavandenių, kurie yra geriausi „degalai“ smegenims.

Česnakas. Jo aktyvūs fermentai mažina neigiamą aplinkos poveikį nervų ląstelėms.

Saulėgrąžos. Saulėgrąžų sėklos - puikus folio rūgšties, kuri pasižymi antidepresiniu poveikiu, šaltinis. Folio rūgštis skatina dopamino gamybą, o šis neretai yra vadinamas laimės hormonu.

Graikiniai riešutai. Jie pasižymi tiek daug organizmą palankiai veikiančių savybių, kad bet kokiu atveju juos būtina įtraukti į valgiaraštį, ypač kai kraujyje yra per daug adrenalino. Rekomenduojama kasdien suvalgyti apie 40 g graikinių riešutų.

 Parengta pagal dienraščio "Respublika" piedą "Būkime sveiki"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder