Prieš rugsėjį mokiniai buriasi ligoninėse

Prieš rugsėjį mokiniai buriasi ligoninėse

Artėjant naujų mokslo metų pradžiai sveikatos priežiūros įstaigas užplūsta tėveliai su atžalomis, kad gautų sveikatą patvirtinančią pažymą, be kurios nei mokykla, nei darželis vaiko nepriims. Medikai teigia, kad stengiasi priminti apie šį būtiną patikrinimą, tačiau vėluojančiųjų išvengti nepavyksta.

Padidėjusius pacientų srautus jau dabar stebinti Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyresnioji vaikų ligų ir šeimos gydytoja Nijolė Mandeikienė: „Jau dabar yra padidėjęs pacientų skaičius. Žinoma, pats didžiausias srautas būna prieš pat rugsėjį, tačiau ir dabar darbo daug. Be to, nereikia pamiršti, kad yra vasara ir gydytojai taip pat nori pailsėti, tad dirbti tenka už du.“

Specialistės teigimu, geriausia vaikus vesti tikrinti sveikatos dar pavasarį, kai nėra tokių eilių. Deja, ne visuomet tėveliai randa laiko ir galimybių, tad pasitaiko net tokių, kurie atžalų sveikatą nori patikrinti praėjus tam skirtam laikui. „Švietimo įstaigos pažymų reikalauja iki rugsėjo 15 d. Bet pasitaiko, kad atvyksta ir vėliau. Mes, žinoma, suprantame tėvus, tad nors ir neturime teisės, priimame ir jaunimą, kuris atvyksta savarankiškai pasitikrinti“, - neslepia gydytoja.

Pasak jos, kartais tėvai mano, jog sveikatą pasitikrinti galima itin greitai, kone užbėgus po darbo, tačiau taip nėra. Norint gauti sveikatos pažymą į mokyklą reikia patikrinti vaiko regą, ūgį, svorį, apskaičiuoti kūno masės indeksą, pamatuoti kraujospūdį, patikrinti širdies veiklą, apžiūrėti dantis ir žandikaulius. Pažymoje nurodoma ne tik koks vaiko fizinis pasirengimas, bet ir kaip elgtis, jei mokykloje vaikui paūmėtų esamas susirgimas. Taip pat pažymoje nurodomas šeimos gydytojo kontaktinis telefonas.

„Pažiūrime, kokie tyrimai buvo daryti, gal kai kuriuos jau reikia kartoti, o pastebėję sutrikimų išrašome siuntimą pas specialistus. Gydytojas per patikrą privalo perversti visą vaiko ligos istoriją. Gali būti, kad jam buvo tikrinta širdis ir gydytojas parašė, jog po trejų metų reikės papildomų tyrimų“, - aiškina medikė.

N.Mandeikienė teigia nepastebinti, kad per keletą metų vaikų susirgimai būtų pakitę ar jų būtų smarkiai padaugėję. Ji tik akcentuoja, kad padaugėję regos sutrikimų. Dėl to ji linkusi kaltinti modernias technologijas, nuolatinį vaikų buvimą prie kompiuterių ar televizorių ekranų. „Visi kiti susirgimai nepakitę. Tarp jų dažniausi funkciniai sutrikimai, širdies ūžesiai, laikysenos sutrikimas, antsvoris. Kai kurie iš šių sutrikimų ar susirgimų, pvz., regėjimo sutrikimas, kartais gali būti išaugami, o kiti turi būti gydomi esant nuolatinei priežiūrai ir su specialisto pagalba“, - teigia N.Mandeikienė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder