Pradėkime nuo gripo saugotis jau šiandien

Pradėkime nuo gripo saugotis jau šiandien

Gripas - tai oro lašelinė infekcija, galinti pažeisti kvėpavimo takus, sukelti komplikacijas ar net mirtį.

Gripą sukelia virusas (lot. Mixovirus influenzae), kuris gali būti 3 tipų: A, B, C. Šie tipai turi potipius, ir jiems mutavus gali kilti nauja epidemija, nes žmogaus organizme imunitetas susidaro tik tam tikros struktūros virusui, kuriuo buvo užsikrėtęs žmogus.

Gripo A virusas yra patogeniškas tiek žmogui, tiek laukiniams ir naminiams gyvūnams bei paukščiams ir žinduoliams.

Gripo B viruso šeimininkas yra žmogus. Gripo B virusas yra atsparus amantadinui ir rimantadinui - gydymo preparatams.

Gripo C virusas sukelia ligas žmonėms ir kiaulėms. Pandemijų nesukelia, dažniausiai tik pavienius protrūkius.

Genetinis gripo viruso kintamumas - vienas didžiausių. Genų mainai vyksta tik tarp to paties tipo gripo virusų. Du virusai su skirtingais genetinių žymenų rinkiniais gali infekuoti vieną ląstelę, ir naujai susidarantys virusai turės skirtingas jų kombinacijas. Tokiu principu atsiranda nauji virusai, kuriems žmogaus organizmas neturi imuniteto, tai ir sukelia įvairias epidemijas ar pandemijas.

Žmonių gripo infekcijos šaltinis yra sergantis žmogus. Epidemijų metu gali būti ir sveikų viruso nešiotojų.

Viruso perdavimo būdai

Gripo virusą perduoda žmogus kitam žmogui oro lašeliniu būdu, gali perduoti ir kontaktiniu būdu.

Oro lašeliniu būdu kitas žmogus gali užsikrėsti, kai sergančiajam čiaudint, kosėjant, kalbant lašelių pavidalu išsiskiria burnos gleivinės ir kvėpavimo takų sekretas.

Tiesioginio kontakto metu užsikrečiama dažniausiai liečiantis rankomis, tuomet virusas nuo rankų patenka į akių, burnos ar nosies gleivinę. Didžiausia tikimybė užsikrėsti yra sergančiojo šeimos nariams, taip pat sveikatos priežiūros specialistams, kurie dirba su užsikrėtusiaisiais.

Netiesioginio kontakto metu užsikrečiama nuo daiktų, kuriuos anksčiau lietė sergantysis. Ant lygaus paviršiaus daiktų gripo virusas gali išlikti gyvybingas apie 24-48 val., ant audeklo, popieriaus 8-12 val.

Profilaktika

Viena iš pagrindinių gripo profilaktikos priemonių yra vakcinacija. Vakcinacija - tai dirbtinio aktyvaus imuniteto sukūrimas.

Gripo vakcinos vertinamos pagal jų imunogeniškumą, efektyvumą ir veiksmingumą ir priklauso nuo skiepijamų asmenų amžiaus, imuninės sistemos būklės ir vakcinoje esančio bei populiacijoje cirkuliuojančio gripo viruso antigenų atitikimo.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis, šių metų sezoninio gripo trivalentėje vakcinoje yra gripo A(H1N1) (2009) viruso, tai pat ir kitų sezoninio gripo virusų (H3, B) antigenų. Dėl šios priežasties trivalentė vakcina suteiks apsaugą nuo visų tikėtinų sezoninio gripo virusų. Monovalentinė pandeminio gripo vakcina, kurioje yra tik gripo A(H1N1) viruso antigenas, apsaugos tik nuo gripo A(H1N1) viruso.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder