Pošventinė depresija - kas tai?

Pošventinė depresija - kas tai?

Po ilgai užsitęsusio šventinio šurmulio ne vienam kasdienybė atrodo pilka ir nuobodi, jaučiamas nuovargis ir, regis, viskas krinta iš rankų. Ši būsena dažnai pavadinama pošventine depresija. Nuo švenčių pavargusių, prislėgtų pacientų šiuo metu daugiau sulaukia ir šeimos gydytojai. Apie pošventinę depresiją kalbamės su šeimos gydytoju Ričardu SABŪNU.

Gerbiamas gydytojau, kuo pasireiškia vadinamoji pošventinė depresija?

Ką tik baigėsi didžiosios metų šventės, o pacientai vėl skundžiasi bloga nuotaika, nuovargiu, dirglumu, kintančiomis emocijomis, išsiblaškymu, miego sutrikimais bei apetito stoka. Prasta savijauta paprastai skundžiamasi vieną, rečiau dvi savaites po švenčių. Dažniausiai tai savaime praeina.

Daliai žmonių tokie negalavimai kartojasi po visų didelių švenčių: jubiliejų, vestuvių, kitų švenčių.

Tačiau ne visi žmonės po švenčių jaučiasi prislėgti. Kiti priešingai - laimingi ir pailsėję grįžta į darbą.

Tad kokios šių sveikatos sutrikimų priežastys?

Depresijai būdinga prislėgta nuotaika, lydima sulėtėjusio mąstymo ir prislopintų judesių. Ją sukeliančios priežastys gali būti vidinės ir išorinės.

Vidinės, dažniausiai paveldimos, yra dėl "nuotaikos hormonų" - serotonino ir noradrenalino apykaitos sutrikimų. Išorinės priežastys gali būti dėl galvos smegenų, vidaus organų pažeidimų, dėl psichinių traumų. Kuomet šie negalavimai atsiranda tuoj pat po šventės, galima spėti, jog žmogus švęsdamas perlenkė lazdą, pritrūko saiko, todėl ir sutriko sveikata.

Puotos per ilgai tęsiasi, daug geriama ir valgoma, pamirštant visas maisto derinimo taisykles, taip pat per ilgai būnama triukšme. Todėl sutrinka vidaus organų, nervų sistemos veikla, silpnėja organizmo atsparumas ligoms. Dažnesni tokie pobūviai sukelia rimtas ligas, atsiranda lėtinis nuovargis, žmogų kamuoja bloga nuotaika, pasireiškia depresijos požymiai.

Tad kaip išvengti tos liūdnos nuotaikos po užsitęsusių švenčių?

Mes tikrai mokame tinkamai pasiruošti šventėms. Tad mokėkime jas ir švęsti. Kai šventė graži bei įdomi, o mes patys jausime saiką prie stalo, būsime geranoriškai nusiteikę, ją dar ilgai lydės tik malonūs prisiminimai ir pakili nuotaika.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder