Po Jūros šventės - daugiau pacientų

Po Jūros šventės - daugiau pacientų

Bene kiekvienoje šalyje rasime ne vieną progą išgerti alaus, o kai kurios iš šių švenčių sukviečia jų dalyvius masiniam svaiginimuisi alkoholiu. Viena iš tokių - ir Jūros šventė uostamiestyje. Jau seniai ir aiškiai įrodyta, jog alkoholio vartojimas gerokai padidina riziką susirgti ūminiu pankreatitu.

Miunchene pankreatito atvejų daugiau

Vokietijoje kasmet vyksta spalio alaus šventė "Oktoberfest". Jos metu išgeriama daug alaus ir kitų alkoholinių gėrimų. Pavyzdžiui, 2008-aisiais Miunchene alaus šventės metu ir po jos per 16 dienų buvo parduota 6,6 mln. litrų alaus. Mokslininkai pasidomėjo, ar šios šventės metu, ir jai pasibaigus, išauga sergamumas pankreatitu.

Mokslininkai atliko tyrimą siekdami išsiaiškinti, kaip dažnai į ligonines pakliuvo ūminiu pankreatitu susirgę pacientai. Miunchene ir jo apylinkėse iš viso 27 ligoninėse alaus šventės metu rasti 188 pacientai, kurie buvo gydyti dėl ūmaus pankreatito. Šie rezultatai buvo palyginti su dviem 18 dienų trukmės laikotarpiais ne šventės metu. Paaiškėjo, jog alaus šventės metu ūmaus pankreatito atvejų padaugėja ne taip jau žymiai - 117 proc. Tyrime vertinti ir lėtinio pankreatito paūmėjimai, sukelti alkoholio - čia statistiškai reikšmingų pakitimų nepastebėta.

Tyrimas atskleidė, kad Miunchene ir jo regione apskritai sergamumas ūminiu pankreatitu kur kas didesnis negu statistinis Vokietijos vidurkis. Tokie rezultatai buvo ir ne šventės metu.

Pacientų skaičius išauga dešimtimis

Lietuva neturi alaus šventės, bet švenčia Jūros šventę. Vietoj trijų šiųmetė pratęsta iki penkių dienų. Gydytojams tai ženklas ne gausesnio renginių pasirinkimo, o didesnio skaičiaus pacientų su atitinkamomis diagnozėmis.

Viena jų, kaip skelbia ir Vokietijos mokslininkai - pankreatitas. Bent jau Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL)Gastroenterologijos skyrius tokiomis dienomis tikrai sulaukia daugiau pacientų.

"Tai susiję su lietuvių mentalitetu - kuo daugiau pavalgyti ir kuo daugiau išgerti alaus, "šnapso", - pastebėjimais dalijosi šio skyriaus vedėjas Žilvinas Šukys. - Vyrai gausiai valgo cepelinų, šašlykų, kepto, rūkyto maisto ir užgeria alkoholiu, tad išsivysto ūmus kasos uždegimas - pankreatitas. Moterims, kadangi jos statistiškai mažiau vartoja alkoholio, bet dažniau turi tulžies akmenų, pankreatitą sukelia akmenligė. Tokios problemos išryškėja ne tik Jūros šventės metu, bet ir per Kalėdas, Naujuosius metus".

Ž. Šukio manymu, šventės metu ir po jos skyrius tradiciškai sulauks 10-20 pacientų daugiau. Tačiau Jūros šventę pratęsus iki penkių dienų pesimistiškai prognozuojama jų sulaukti dar daugiau. Tačiau gastroenterologas atkreipė dėmesį, kad į ligoninę žmonės patenka tik vidutinio ir sunkaus kasos uždegimo atvejais. Lengvesne pankreatito forma sergantieji gydosi patys namuose. O minėtam pacientų dvidešimtukui vienoje iš uostamiesčio ligoninių pankreatito diagnozę sukelia gausus alkoholio vartojimas.

Kasa ima virškinti save

Medikus neramina augantis svaiginimasis alkoholiu. "Ši tendencija auga tarp dvidešimtmečių-trisdešimtmečių. Į ligoninę dėl pankreatito patenka trisdešimtmečiai-keturiasdešimtmečiai, nors pasitaiko ir dvidešimtmečių, - kalbėjo gydytojas.- Paprastai tai būna socialiai žemesnio lygio asmenys, bedarbiai, darbininkai. Kuomet žmogus - aukštesnio intelekto koeficiento, jis alkoholį vartoja saikingai".

Kaip alkoholis veikia žmogaus organizmą, kad sukelia pankreatitą? "Viena, kad išgėrinėjantieji mažiau valgo, o alkoholio geria daug. Alkoholis sukelia kasos sulčių sąstovį kasos latakuose. Kasos sultys aktyvuojasi ir galų gale kasa ima virškinti pati save", - aiškino gydytojas.

Tačiau net ir būdamas skeptikas, ir žinodamas lietuvaičių jūrinius-šventinius įpročius, Ž. Šukys sako specialiai Jūros šventei skyriaus neruošęs. "Tiesiog žinome, kad bus alaus gėrimo pacientų. Lietuvoje daug yra geriančių ir išgeriančių didelius kiekius alkoholio. Vadinamieji absoliutaus alkoholio sunkūs gėrėjai išgeria po 4-5 gėrimo vienetus per dieną.

Dar blogiau, jei tokį kiekį išgeria per 2-3 valandas. Tai yra, prigeria, nukrenta, pamiega, atsikelia ir vėl geria. Taip staiga ir kyla kasos uždegimas. O pankreatitas yra rimta liga. Žmonės ir miršta, tik ne tiesiogiai nuo jos, o nuo ūmaus pankreatito sukeltų komplikacijų - širdies, kvėpavimo takų, inkstų ligų", - pasakojo gydytojas.

Pavojingiausias - pirmasis pasigėrimas

Po šventinio savaitgalio daugiau pacientų su kasos uždegimo nusiskundimais laukia ir šeimos gydytojas Ričardas Sabūnas. Gydytojas pabrėžė, kad pankreatitą sukelia ne tik alkoholio vartojimas, bet ir netvarkingas valgymas.

"Kaip į šiukšlių dėžę sukrauna bet ką į save, - šventines vaišes apibūdino pašnekovas. - Lietuviai švęsdami be perstojo valgo ir geria, valgo ir geria. Iš tiesų yra teisingas senas rusų posakis: "Po pirmos taurelės neužkąsk."

R. Sabūnas atkreipė dėmesį, kad ypač pavojinga smarkiai švęsti jauniems žmonėms. "Pirmas išgėrimas - pats pavojingiausias. Jauni žmonės ir į komą įkrenta, juos tenka gaivinti. Tokių švenčių metu jaunuoliai prisigeria pirmą kartą, atvežami į gydymo įstaigas tie, kurie iki tol visai negėrė ar labai saikingai vartojo alkoholį.

Vyresnių, jau įpratusių vartoti alkoholį, pankreatito baigtis būna geresnė", - tvirtino gydytojas, pabrėždamas, kad pankreatitas - mirtinas susirgimas, vemiant ir viduriuojant prarandama labai daug mikroelementų. Ypač didelę grėsmę ši liga kelia širdininkams, kuriems labai pavojinga netekti daug kalio.

"Jų gydymas - tik ligoninėje su lašeline ir badaujant", - tvirtino gydytojas.

Kalbėdamas apie populiarų Jūros šventės gėrimą - alų, pašnekovas paminėjo, kad jis irgi pavojingiausias būtent širdininkams. Ir vėl - ypač jauniems. "Jaunas žmogus gali ir nežinoti savo širdies būklės, o visokie prolapsai, net ir laikomi konstitucine norma, iš kurių vėliau išaugama sustiprėjus širdies raumenims.

Tačiau tokiai širdžiai davus didelį krūvį, pavyzdžiui, didelį kiekį alaus, galima labai pakenkti. Alus turi tokias fizikines savybes, kad labai greitai patenka į organizmą. O smarkiai padidėjus skysčių kiekiui sutrinka širdies ritmas. Todėl alaus kiekį reiktų labai riboti. Dienos norma - vienas puslitrinis bokalas, ne daugiau."

Alaus širdis

Gydytojas toksikologas Robertas Badaras, kalbėdamas apie konkrečiai alaus daromą žalą, akcentavo alaus širdį, kitaip dar - jaučio. Pastarąjį simptomą, gydytojo teigimu, išprovokuoja besaikis alaus vartojimas.

"Tai lėtinė komplikacija, atsirandanti dėl didelio skysčių kiekio. Alkoholis išplečia širdies ertmes, ji turi išpumpuoti gal net dvigubai daugiau skysčių", - aiškino gydytojas.

Tiesa, pašnekovo manymu, Lietuva nėra alaus šalis, kaip Čekija ar Vokietija, bet ir ne degtinės.

"Jei paprastai iš dviejų blogybių žmonės renkasi vieną, tai mes nelinkę atsisakyti nei vieno, nei kito, - sakė R. Badaras. - Mes deriname abi rūšis - ir alų, ir koncentruotą alkoholį, skaičiuojamą nuo 35 laipsnių stiprumo. Taigi, ir ligas susirenkame būdingas visokių rūšių alkoholio gėrėjams".

Parengta pagal www.vlmedicina.lt

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder