Perdirbtos mėsos produktai didina ankstyvos mirties tikimybę

Perdirbtos mėsos produktai didina ankstyvos mirties tikimybę

Pusės milijono Europos gyventojų tyrimas rodo, kad dešrelės, kumpis, šoninė ir kiti perdirbtos mėsos produktai didina ankstyvos mirties tikimybę, praneša BBC.

Tyrėjai vidutiniškai po 13 metų stebėjo pusę milijono žmonių iš 10 Europos šalių. Nustatyta, kad, vartojant daug perdirbtos mėsos, didėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei vėžiu. Tyrimo išvados skelbiamos žurnale "BMC Medicine". Mokslininkai mano, kad sveikatai kenkia perdirbtos mėsos galiojimo laikui prailginti naudojama druska ir cheminiai priedai.

Paaiškėjo, kad žmonės, valgantys daug perdirbtos mėsos, taip pat dažniau rūko, yra nutukę ir turi kitų sveikatai kenkiančių įpročių. Tačiau net atsižvelgus į kitus sveikatai kenkiančius veiksnius, nustatyta, kad perdirbta mėsa didina ankstyvos mirties tikimybę. Tyrimo metu mirė vienas iš 17 žmonių. Per dieną suvalgantiems apie 160 gramų perdirbtos mėsos tikimybė mirti buvo 44 proc. didesnė nei tų, kas per dieną suvartojo tik apie 20 gramų perdirbtos mėsos. Iš viso tyrimo metu beveik 10 tūkst. žmonių mirė nuo vėžio ir 5,5 tūkst. nuo širdies ligų.

Vis dėlto saikingai valgyti mėsą sveika. Rekomenduojama valgyti neperdirbtą raudoną mėsą, bet net ir perdirbta mėsa yra naudinga, jei vartojama saikingai. Dietologai paaiškino, kad sumalus šviežią raudoną mėsą, ji nelaikoma perdirbta mėsa. Perdirbta mėsa laikomi produktai, kurių galiojimo laikas yra kaip nors prailgintas, pavyzdžiui, sūdant, rūkant, konservuojant arba pridedant cheminių priedų. Net aukštos kokybės kumpis ir dešrelės laikomi perdirbtos mėsos produktais, bet namie iš šviežios mėsos pagaminti patiekalai nelaikomi perdirbtos mėsos produktais. Teigiama, kad daugumai žmonių nėra reikalo sumažinti šviežios mėsos patiekalų vartojimo. Reikėtų susirūpinti, tik jei kasdien valgoma daug mėsos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder