* Tarptautinė pasaulio organizacija (WHO) pripažįsta Ajurvedą kaip veiksmingą tradicinę liaudies mediciną, iki šių dienų praktikuojamą apie 1,5 milijardo žmonių Indijoje, Šri Lankoje, Pakistane, Mianmare ir Bangladeše.
* Pagal ajurvedą, apie 70 proc. ligų įmanoma išvengti laikantis tinkamo miego ir mitybos režimo.
* Sveikiausia keltis 30 minučių prieš patekant saulei. Gultis reikėtų po trijų valandų saulei nusileidus, bet ne vėliau kaip 22 valandą. Būtent šiuo laiku, iki 24 valandos, geriausiai pailsi smegenys.
* Atsikėlus reikia nusiprausti, išsivalyti dantis, nuvalyti liežuvį ir bent 20 minučių pamedituoti, pasirengti naujai dienai, darant kvėpavimo ir fizinius pratimus (asanas).
* Per dieną žmogus turėtų bent 60 kartų giliai pakvėpuoti visais plaučiais (darydamas pauzes tarp įkvėpimo ir iškvėpimo).
* Nepatartina valgyti saulei dar nepatekėjus arba jai jau nusileidus.
* Kad organizmas normaliai funkcionuotų, būtinas skysčių balansas, todėl atsibudus rytą reikia išgerti stiklinę kambario temperatūros vandens. Į jį dar galima įdėti arbatinį šaukštelį medaus arba išspausti citrinos sulčių.
* Po valgio patartina nusiplauti rankas, paskalauti burną. Šaltu vandeniu nusiprausus akis, ryšys su maistu tarsi nutraukiamas ir nepersivalgoma - nors akys mato, antros porcijos nebesinori.
* Po valgio reikėtų nueiti bent 100 žingsnių. Nemiegoti, kol nepraėjo bent dvi valandos.
* Nakčiai nereiktų valgyti rūgščių produktų. Tai gali būti neramių sapnų priežastis (ne veltui linkime saldžių, o ne rūgščių sapnų!).
* Paprastai vieną valandą kvėpuojame viena, po to - kita, ir valandą - abiem šnervėmis. Valgant geriau kvėpuoti pro dešiniąją šnervę. Toks kvėpavimas skatina dinamiškumą ir jėgą. Dešiniąja šnerve galima pradėti kvėpuoti pagulėjus ant kairiojo šono 10-15 min. arba, užspaudus dominuojančią kairiąją šnervę, keletą kartų pakvėpuoti pro dešiniąją.
* Maisto pasisavinimui pagerinti prieš valgį pravartu pakramtyti imbiero šaknies su citrinos griežinėliu arba gvazdikėlį. Tai padės ir apsunkus po valgio, kai persivalgyta.
* Maistą reikia gerai sukramtyti, nes angliavandeniai pradedami virškinti burnoje veikiant seilių fermentams. Jei ši taisyklė pažeidžiama, blogai virškinama ir žarnyne. Idealu vieną kąsnį kramtyti apie 30 kartų.
* Ajurveda išskiria 3 ligų priežastis: netinkamą mitybą, nešvarą (infekciją) ir stresą.
* Gydomąją galią turi visos gamtoje egzistuojančios medžiagos, jei tik tinkamai naudojamos.
* Ajurvedoje itin svarbią vietą užima prieskoniai. Jie vartojami ir profilaktiškai, ir gydymui. Jei prieskonių dėsi į maistą - jis bus kartu ir vaistas. Tik, šiukštu, nereikia jų perdozuoti. Prieskoniai neturi užgošti pagrindinių produktų skonio ir kvapo.
* Beveik visi prieskoniai padeda įveikti uždegimą, gerina emocijas, virškinimą, šalina iš organizmo toksinus.
* Imbieras, raudonieji pipirai, kalindži, kmynai, juodosios garstyčios, kalendra, ciberžolė gerina virškinimą, sumažina netinkamai suderintų produktų neigiamą poveikį, malšina žarnyno spazmus.
* Gvazdikėliai, muskatas, pankolis, kardamonas šalina blogą burnos kvapą, dezinfekuoja. Ciberžolė, pankolis, anyžius gydo opaligę ir skrandžio uždegimą. Juodieji pipirai, gvazdikėliai išvaro kirmėles.
* Ožragė, moliūgo sėklos, linų sėmenys, juodieji pipirai, sumaišyti su truputėliu medaus, padeda nuo vidurių užkietėjimo, gydo hemorojų, gerina virškinimą. Aštrūs ir kartūs prieskoniai valo organizmą, šalina iš jo toksinus.
* Imbieras, gvazdikėliai, ciberžolė, cinamonas, juodieji pipirai, kalendra stiprina imunitetą, gydo peršalimo ligas.
* Imuninę sistemą ir fizines jėgas stiprina ir lygiomis dalimis sumaišyti imbieras, citrina ir medus (nuplautą imbiero šaknį ir citriną su žievele sutarkuokite smulkia trintuve). Vaikams nuo 7 metų rekomenduojama vartoti po šaukštelį 2-3 kartus per dieną, suaugusiesiems - po desertinį šaukštą 3-4 kartus per dieną.
Rašyti komentarą