Operacinėse - nauji akių gydymo metodai

Operacinėse - nauji akių gydymo metodai

Vakarų Lietuvos gyventojams jau seniai nebereikia vykti už kelių šimtų kilometrų operuotis akių. Beveik visos akių operacijos, įskaitant itin sudėtingas vitrektomijas (stiklakūnio pašalinimas), atliekamos Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Vitrektomijas atlieka Akių ligų skyriaus Nr. 2 vedėja, gydytoja oftalmologė Jurgita JUOTKIENĖ.

Šiemet Akių ligų skyriuje po pertraukos atliktos 7 vitrektomijų operacijos. Viena iš paskutiniųjų vitrektomijos operacijų, kuri truko apie pusantros valandos, buvo atlikta darbingo amžiaus pacientui po komplikuoto giluminio akies uždegimo. "Pašalinus susidrumstusį akies stiklakūnį, pacientas praregėjo", - sakė gydytoja J. Juotkienė.

Stiklakūnio ir tinklainės chirurgija apima labai daug ligų: traumos, diabeto, kraujo ligų komplikacijos, komplikacijos po akių operacijų.

Sudėtingos operacijos atliekamos operacinėje, aprūpintoje šiuolaikiška įranga: oftalmologiniu mikroskopu su ksenoniniu apšvietimu, vitrektomu, endolazeriu, tinklainės prišaldymo prietaisu, reikalingais mikrochirurginiais instrumentais.

Pasak gydytojos oftalmologės J. Juotkienės, šia vitrektomijų įranga atliekamos užpakalinio akies segmento operacijos, gydančios stiklakūnio kraujosruvas, tinklainės plyšimus, cukrinio diabeto sukeltas akių komplikacijas, akių traumas, lęšiuko panirimą ar išnirimą į stiklakūnį, šalinančios intraokulinius svetimkūnius.

Atkuria regėjimą

Stiklakūnis - tai į želė panaši skaidri medžiaga, užimanti didžiąją akies dalį. Kad šviesa patektų į tinklainę, stiklakūnis turi būti skaidrus, o tinklainė sveika.

Rimčiausios akių ligos, reikalaujančios operacinio gydymo, susijusios su stiklakūniu. Stiklakūnis, judėdamas akyje, gali įplėšti tinklainę, jos kraujagysles, iš kurių kraujas gali patekti į akies vidų ir sudrumsti stiklakūnį.

Tuomet šviesa nebegali prasiskverbti pro stiklakūnį ir būtina atlikti vitrektomijos - stiklakūnio pašalinimo - operaciją. Pašalinus stiklakūnį, regėjimo kokybė nenukenčia.

Priešingai - vitrektomijos operacija - vienintelis būdas atkurti regėjimą. Vitrektomijos būdas sukurtas gana seniai, anksčiau pašalinus stiklakūnį žmogus netekdavo regėjimo.

"Operacijos atliekamos, kai natūralus lęšiukas dėl traumos ar degeneracinių ligų nunyra iš savo vietos į stiklakūnį. Šiuo atveju taip pat pašalinamas stiklakūnis, lęšiukas ir įdedamas dirbtinis lęšiukas.

Dar viena sritis - po kitų akies operacijų atsiradusios komplikacijos, nukraujavimai į akies vidų ar dirbtinių lęšiukų nunirimas į stiklakūnį. Operacijos metu padaromi trys maži pjūviai, pro kuriuos instrumentais pašalinamas drumstas stiklakūnis, esami tinklainės plyšimai apšaudomi lazeriu ar prišaldomi šalčiu", - pasakojo gydytoja J. Juotkienė.

Pašalintas stiklakūnis pakeičiamas skysčiu ar dujomis, kurios per tam tikrą laiką ištirpsta akies gaminamame skystyje.

Skubiais atvejais, įvykus akies traumai, pacientai turi kreiptis tiesiai į Priėmimo skyrių. Planinėms vitrektomijos operacijoms reikalinga oftalmologų konsultacija.

Birželio mėnesį gydytoja J. Juotkienė Šveicarijoje baigė Europos mokyklos pažangiausios oftalmologijos studijas, kurių metu įgytus teorinius ir praktinius įgūdžius bei naujoves ketina pritaikyti operacinėje.

Gydytis būtina laiku

Gydytojus oftalmologus jaudina tai, jog daugelis ligonių nemato vien todėl, kad buvo praleistas tinkamas laikas gydyti - iš pradžių lazeriu, paskui atliekant operaciją.

Pasak oftalmologės J. Juotkienės, pasitaiko komplikuotų, uždelstų atvejų, kuomet tenka stengtis išsaugoti bent menką regėjimą. "Gaila, dažnai į mus kreipiasi jau sunkios būklės pacientai, kai nieko nebemato. Jei žmogus pradeda gydytis palyginti anksti, kai dar mato neblogai, operacijos rezultatai būna geresni. Dėl įsisenėjusios kataraktos lęšiukai pavirsta vos ne į akmenį, sunku juos išoperuoti.

Tokiu būdu tenka didinti pjūvius, operacija būna sudėtingesnė, padidėja komplikacijų rizika. Tokių užleistų kataraktų tenka operuoti kasdien. Tuo labai stebisi mūsų kolegos užsienyje, kur panašūs kataraktos atvejai - tikra retenybė ", - sakė gydytoja.

Skyriaus pacientai yra daugiausiai vyresnio amžiaus. Jie atvyksta ne tik iš Vakarų Lietuvos, bet ir tolimesnių šalies kampelių. Pasak skyriaus vedėjos J. Juotkienės, šiuo metu planinės kataraktos operacijos pacientui reikia laukti apie pusantro mėnesio.

"Išties sulaukiame labai daug norinčiųjų operuotis. Skyrius beveik nuolat perpildytas. Šiuo metu pritrūkome populiariausių dioptrijų dirbtinių lęšiukų, bet tikėkimės, kad šį trūkumą jausime neilgai, ligonių kasos žadėjo nupirkti",- viliasi J. Juotkienė.

Akių ligų skyriuje Nr. 2 teikiamos ir dienos chirurgijos paslaugos. "Kasdien turime pacientų, atliekame chirurgines procedūras gydant įvairias vokų, akių junginės ligas, šaliname augliukus, cistas, papilomas, "šaltus" miežius ir kita. Po šių procedūrų pacientai gali vykti į namus", - sakė skyriaus vedėja.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder