Odos vėžį galima pastebėti

Odos vėžį galima pastebėti

Vakar Lietuvoje jau penktą kartą paminėta Euromelanomos diena. Šių metų šūkis - "Žiūrite, bet nematote".

Specialistai pabrėžia, kad odos vėžys gali būti matomas, nes jį įmanoma pastebėti reguliariai apžiūrint savo odą. Deja, žmonės dažniausiai nekreipia dėmesio į atsiradusius pakitimus.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Neinfekcinių ligų profilaktikos skyrius primena, kad pagrindinė odos vėžio priežastis - ultravioletinių saulės spindulių poveikis odai.

Didesnę nei vidutinę riziką susirgti odos vėžiu turi asmenys, kurie yra šviesios odos arba greitai nudega saulėje, vaikystėje buvo smarkiai nudegę saulėje, daug laiko praleidžia saulėje, naudojasi soliariumais, turi daugiau kaip 50 apgamų, giminėje yra buvę odos vėžio atvejų. Į rizikos grupę patenka ir vyresni nei 50 metų žmonės, tie, kuriems buvo atlikta organų transplantacija.

Specialistai akcentuoja, kad net tuo atveju, jei žmogui netinka nė vienas iš paminėtų rizikos veiksnių, vis tiek būtina reguliariai apžiūrėti viso kūno odą. Reikėtų labiau atkreipti dėmesį į odos darinius, taip pat ir apgamus, kurie yra paraudę ar blizgūs, grublėto, nelygaus paviršiaus ar tarsi pasidengę žvyneliais. Įtartini yra ir tie, kurie atrodo kaip žaizdelė, tačiau negyja, kraujuoja, niežti, šlapiuoja.

Taip pat reikėtų labiau atkreipti dėmesį į apgamus, kurie pakeitė dydį, spalvą ar formą, yra netaisyklingo kontūro, asimetriški, įvairių spalvų, didesni nei 6 mm.

Anot specialistų, ne visi įtarimų keliantys odos dariniai atsiranda saulės labiausiai veikiamose ir matomose vietose. Taigi, vieną kartą per mėnesį reikėtų apžiūrėti visą savo ir vaikų kūną tiek iš priekio, tiek iš nugaros. Geriausia - prieš didelį veidrodį.

Pirmiausia reikėtų gerai apžiūrėti veidą, atkreipti dėmesį į nosį, lūpas ir vietas virš bei už ausų. Galvą apžiūrėkite šukomis praskleisdami plaukus. Patikrinkite rankas iš abiejų pusių, taip pat tarpupirščius. Pakėlę alkūnę apžiūrėkite žastą ir pažastis. Gerai apžiūrėkite viršutinę kūno dalį, krūtinę, kaklą. Moterims reikėtų atkreipti dėmesį į tarpkrūtį ir odą po krūtimis. Tada apžvelkite pilvą, šonus bei kojas. Naudodami mažesnį veidrodį apžiūrėkite nugarą, sėdmenis, kaklo, kojų ir rankų užpakalines dalis. Galiausiai patikrinkite pėdas ir kojų tarpupirščius.

Aptikus įtartiną odos darinį ar pakitusį apgamą reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją arba gydytoją dermatologą. Svarbu nedelsti, nes kuo anksčiau diagnozuojama liga, tuo didesnė sėkmingo gydymo tikimybė.

Patarimai

Venkite saulės, kai ji yra stipriausia (tarp 11 ir 16 valandos).
Naudokite apsauginius kremus nuo saulės. Taip pat apsaugokite odą ir akis galvos apdangalu, marškinėliais, akiniais nuo saulės.
Maksimaliai nuo saulės apsaugokite ir vaikus. Jiems būnant saulėje reguliariai naudokite apsaugines priemones su aukštu saulės apsaugos faktoriumi (SPF nuo 30 iki 50), marškinėlius ir galvos apdangalus.
Leiskite odai įrusti palaipsniui. Venkite nudegimo. Odos paraudimas po deginimosi saulėje jau reiškia, kad nudegėte. Jeigu pūslės ar skausmas tęsiasi dvi dienas ar ilgiau, reikėtų susirūpinti ir kreiptis į gydytoją.
Venkite degintis soliariumuose.

Parengta pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Neinfekcinių ligų profilaktikos skyriaus informaciją.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder