Nori gyventi sveikiau ir ilgiau? Kelkis į Klaipėdą

Nori gyventi sveikiau ir ilgiau? Kelkis į Klaipėdą

Ne kartą teko išgirsti aktyvią kritiką, kad Klaipėda nėra sveikas miestas. Esą čia didelė tarša, triukšmas, mirtingumas. Manau, kad tai tik kalbos, o reikia faktų. Jie gali patvirtinti ar paneigti tuščią oro drebinimą ar kokius nors šou.

Sveikas miestas yra tik požiūris, kuris remiasi idėja, kad socialinė, ekonominė ir fizinė aplinka yra miesto gyventojų sveikatos problemos sprendimo raktas. Sveikų miestų programa siekia susidoroti su sveikatos problemomis, kylančiomis dėl urbanizacijos. Urbanizacija vyksta nerimą keliančiu tempu visame pasaulyje, todėl miesto gyventojų sveikatos klausimai tampa labai sudėtingi, ir šis sudėtingumas reikalauja neįprasto sveikatos sektoriaus bendradarbiavimo ir ne su sveikatos sektoriumi.

Klaipėdos miesto sveikatos kaita

Posūkis į Sveikų miestų tinklą yra sąlygotas naujų visuomenės gerovės tikslų. Senos vertybės ar siekiamybės pasirodė netikros, kai kurie vertinimai - nereikalingi. Pasirodė nauji. Sveikas miestas - tai siekinys sukurti tam tikrą gerovės miestą, kuriame žmonės gyventų ilgiau ir kiek geriau nei aplinkiniai. Sveiko miesto idėja atėjo į Klaipėdą gal 2007 metais, o dar kitais pradėta aktyviai domėtis - kas tai yra. Todėl lyginamuosius duomenis tenka imti nuo tų metų ir žiūrėti, kas keičiasi ir kur link. Pirmas skaičius beveik aiškus. Ir per penkerius metus išlieka daugmaž pastovus. Mirusiųjų 2007 metais mieste užregistruota 2099, 2011 -aisiais - 2059.

Antrasis skaičius, gaila, neperskaičiuotas miestui, bet yra perdėm apibendrintas - tai tikėtinas gyvenimo ilgumas. Jis vėl paimtas iš mūsų statistikos departamento duomenų. Klaipėdos apskrityje vyrų ir moterų vidutinė gyvenimo trukmė 2007 metais siekė 71,57 metų, 2010-aisiais - 74,13 metų.

Gyvenimo trukmė auga

Tad galima pastebėti gana žymius teigiamus pokyčius. Gyvenimo trukmė - auga. Žinant, jog dalis Klaipėdos miesto dirbančiųjų gyvena ne pačiame mieste, tai galima manyti, jog gerėja klaipėdiečių gyvenimo trukmė. Per ketverius metus - daugiau nei pusantrų metų. Didelę įtaką tam padarė kiek pagerėjęs sveikatos paslaugų prieinamumas, t.y. išaugo sveikatos paslaugas teikiančių įstaigų skaičius, pati paslauga "priartėjo" prie miestiečio. Klaipėdiečiai labiau rūpinosi savo sveikata ir daugiau kreipėsi į gydymo įstaigas. Štai duomenys: 2007 metais vienas gyventojas vidutiniškai apsilankė poliklinikose ir ambulatorijose 8,1 karto, 2010 metais - jau 9,4 karto. Iš viso 2010 metais uostamiesčio sveikatos priežiūros įstaigose apsilankyta beveik 1,7 mln. kartų.

Iš šių duomenų lyginimo didesnių išvadų nepadarysi. Bet kai kurios jau ir dabar įmanomos. Pirmoji - mažėjant Klaipėdos miesto gyventojų skaičiui, beveik nekintantis išlieka mirusiųjų skaičius, kai auga vidutinė gyvenimo trukmė. Išvada - gyventojai vis labiau "skyla" į sveikus, kurių ilgaamžiškumas auga, ir "ligotus", kurių gyvybių neįmanoma išsaugoti net su šiuolaikinės medicinos pagalba. Antroji; rūpestis savimi, savo sveikata gana greitai duoda teigiamą efektą.

Sveiko miesto tikslai

Sveikų miestų judėjimas iškėlė sau tokius tikslus: saugi aplinka, aktyvus dalyvavimas sprendžiant pačių miestiečių reikalus (įskaitant sveikos gyvensenos ir sveikatos), sveikatos problemų (ligų) mažinimas. Sveikais miestais šiuo metu vadinasi daugiau nei 100 Europos miestų, o 1500 yra nacionalinių tinklų dalyviais. Juos vienija siekimas to, kad visos vietinės iniciatyvos būtų persmelktos sveiko buvimo dvasia. Aišku, kad visų problemų iš karto neišspręsi. Todėl būtina nusimatyti artimus ir tolimesnius tikslus Sveiko miesto galimybių kontekste. Klaipėda taip pat turi apsispręsti. Tikru palengvinimu gali tapti Sveiko miesto dienoraštis. Jame renkami Klaipėdos miesto problemų aprašymai pagal prioritetus Lietuvos žiniasklaidoje. Iš viso per 2011 metus sukaupti 296 sveiko miesto aktualijų aprašymai. Tai miesto planavimo problemos, aplinkos, ekosistemos, fizinio aktyvumo trūkumo ir kitos problemos.

Nors apraše problemos turi skirtingą "svorį", manau, kad galima būtų pirmenybę skirti vienoms problemoms, kitas laikinai nukeliant į ateitį.

Miesto valdžios galimybės yra ribotos. Gyventojai gali (arba net privalo) būti aktyvūs. Jie gali nurodyti miesto valdžiai, kur link kreipti pastangas ir lėšas. Geriausias pavyzdys yra nevyriausybinės organizacijos, tačiau jų skaičius kol kas gerokai per mažas. Savivaldybės vaidmuo kur kas aiškesnis - jos paskirtis yra vienyti visų gyvenančių Klaipėdos mieste pastangas padaryti jį saugiu, švariu ir žaliu miestu. Galų gale miesto valdžios tikslas galėtų būti šūkis - "Nori gyventi ilgiau ir sveikiau - kelkis į Klaipėdą".

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder