Netikėtos ir pavojingos Veneros dovanos

Netikėtos ir pavojingos Veneros dovanos

"Vienintelis būdas išvengti lytiškai plintančių ligų yra saugus seksas, kai pasitikima savo vieninteliu partneriu. Gal kai kam tai ir nuobodu, tačiau kitu atveju rizikuojama susigriebti ligų, kurių laiku nepastebėjus ir negydant, pasekmės būna labai nemalonios",- sakė Klaipėdos odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja, gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė.

Dabar, kai yra daugybė apsisaugojimo priemonių, ar dar daug žmonių serga sifiliu, gonorėja?

Negali sakyti, kad lytiškai plintančių ligų nebeliko, tačiau 1995-1996 metais sifilio pikas buvo visoje Lietuvoje, Klaipėdoje sirgo per 300 žmonių, per dieną turėdavome 4 naujus sifiliu sergančius ligonius, o šiais metais yra 13 naujų atvejų. Ir tai nėra asocialūs pacientai. Daliai jų nustatytas latentinis, arba slaptas nervų sistemos sifilis be išoriškai matomų požymių, keistų darinių. Gydantis nuo kitų ligų, po serologinio tyrimo, buvo gautos teigiamos reakcijos. Neurosifilis sukelia psichikos sutrikimus, ir žmogus pradeda keistai elgtis ir kalbėti.

Kita pacientų grupė - tai nėščios moterys, kurioms atliekant įprastus tyrimus nustatomas sifilis, prasidėjęs prieš keletą metų. Prieš dešimtmetį šalyje gimė 14 sifiliu užsikrėtusių naujagimių, iš jų - du klaipėdiečiai, kurie po paros mirė. Kūdikiai su įgimtu sifiliu yra distrofiški, mažučiu raukšlėtu veideliu, įtrūkusia delnų ir padų oda.Jeigu moteris serga sifiliu, dažnai įvyksta persileidimas dar ankstyvojo nėštumo metu. Galiu pagirti, kad pasitikrinti sveikatos ateina savo kūną parduodančios moterys.

Sifilis yra įvairių odos ligų beždžionė, jis maskuojasi, ir kartais nustatomas sergantiems dermatitais, pasireiškia vis kitokiais bėrimais. Bėrimai kartojasi, neniežti.

Esate minėjusi, jog retai, bet buitiniu keliu taip pat užsikrečiama sifiliu.

Esame turėję atvejį, kai buvo užsikrėtę sutuoktiniai, kurių delnuose buvo šlapiuojančios papulės, ir jie, maitindami bei prausdami dvi savo mažametes dukras, užkrėtė ir jas. Bet gamtoje taip viskas sutvarkyta, jog duota ir apsauga. Blyškioji treponema žūsta, patekusi ant daiktų, jai reikalinga drėgmė, baltymai ir kūno temperatūra.

Sifilis būna keturių stadijų. Ar teko matyti paskutiniąją, kai žmogus apanka, išprotėja, nupūva nosis?

Mačiau tik tokio paveikslėlį atlase. Teko matyti "gumas" - tretinio sifilio opas, šlapiuojančias, raudonas kaip rožės. Ligai progresuojant suyra kaulinis audinys, burna, prakiūra nosies pertvara, iškrenta dantys, prasideda smegenų džiūtis, pagaliau ištinka paralyžius, pamišimas, ir mirštama nuo smegenų insulto.

Trumpiausias ligos inkubacinis laikas yra 3-4 savaitės, bet gali trukti ir 3 mėnesius. Vienas pirmųjų požymių yra kietasis šankeris, viena ar kelios rūkytos mėsos spalvos apvalios ar ovalios opelės. Čiuopiant jaučiamas kremzlės konsistencijos sukietėjimas.

Antrinio sifilio požymis - bėrimai visame kūne, visi limfmazgiai padidėja nuo pupos iki slyvos dydžio. Šios stadijos metu pakenkiami vidaus organai ir centrinė nervų sistema. Šią ligos stadiją visuomet išduoda bėrimai, panašūs į alergiją ar niežus. Atsiradę mazgeliai lokalizuojasi liemens srityje, ypač šonuose, tačiau dažniausiai išberiami delnai ir padai. Analinėje srityje, kirkšnyse, odos raukšlėse, genitalijose atsiranda plokščiųjų kandilomų, kurios panašios į kalafiorus. Žmogus gali nuplikti.

SLAPUKĖS. "Lytiniu būdu plintančios ligos mėgsta slėptis po įvairiomis kaukėmis, tad kartais sifilis ar gonorėja nustatomi, kai žmonės kreipiasi į vidaus ligų gydytojus", - sakė gydytoja dermovenerologė Aldona Kajutytė.

Savigyda situaciją tik pablogina, liga paūmėja?

Prieš kelis metus galėjome nusipirkti antibiotikų be recepto, ir tokia saviveikla darė didelių bėdų, nes reikia žinoti dozes, ir ne kiekvienas vaistas veikia bakterijas, gydymo kursas keičiamas. Jei gydosi patys, liga pasirodo "bangomis", kol vieną dieną pereina į neurosifilį.

Gydymas nėra vien vaistų suleidimas - tai yra kontrolė, kraujo tyrimai. Kartais tenka skirti papildomą gydymą. Kontaktuodami žmonės apsikrečia dar ir kitomis ligomis. Sifilis nėra pats baisiausias dalykas, juk yra ŽIV, hepatitas B, hepatitas C, kuriais užsikrečiama per kraują.

Sakote, prezervatyvas neapsaugo šimtu procentų?

Kai žmonės mylisi, dalyvauja visas kūnas. Dabar populiarus oralinis seksas, ir partneriui kietasis šankeris gali būti susidaręs burnos ertmėje, ant liežuvio, tonzilių. Gerklėje mikrobų yra daug daugiau, negu kitose kūno vietose. Bučiuojantis per seiles ir mikroįtrūkimus, žaizdeles galima užsikrėsti. Pasitaiko gonorėjinė ir sifilinė angina.

Gonorėja, taip pat pavojinga liga, dabar sergama retai, kaip ir sifiliu?

Dažniausiai jeigu būna ligų pakilimas, tai - abiejų, tik gonorėjos būna 2-3 kartus daugiau. Pernai ja sirgo 22 žmonės, o ankstesniais metais - net 52.

Kai kuriems gonorėja pasireiškia jau kitą dieną, kitiems - po trijų. Šlapinantis skauda ir peršti, niežti, pasirodo pūlingos išskyros. Yra ir besimptominė gonorėjos forma, didžiausiai paciento nuostabai nustatoma profilaktinio patikrinimo metu, kai imamas tepinėlis. Tuomet apkrečiamas partneris. Nesvarbu, kad žmogus nieko nejaučia, tačiau negydoma infekcija sukelia uždegimus, o šie - nevaisingumą, impotenciją.

Vyrai, dar neketinantys pradėti santuokinio gyvenimo, eksperimentuoja su moterimis, ir praranda vaisingumą net nežinodami, kad vaikšto su seniai negydoma liga. Kai kurie labai didžiuojasi savo seksualiniais pasiekimais.

Moterų gonorėjos inkubacinis laikotarpis ilgesnis, trunka apie 2 savaites ir ilgiau, tai priklauso nuo imuninės sistemos, kuri puola ginti savo šeimininką ir slopina simptomus. Moterims gonorėjos simptomai ne tokie ryškūs, nes išskyrų būna visada, bet susirgus atsiranda nemalonus kvapas ir niežulys. Nustatyti gonorėją vyrams pakanka mikroskopinio tyrimo, o kad ją diagnozuotum moterims, reikia imti bakteriologį pasėlį, kuris yra gana brangus, o ir vaistai dar nemažai kainuoja.

Kaip gonokokai atlieka savo juodą darbą?

Ardo ląsteles, sukelia uždegimą. Paprastai nekarščiuojama, nebent yra kylančioji gonorėja. Kaip ir kiekviena gyva būtybė bakterijos nori užimti kuo didesnę teritoriją: gonokokai per gimdos kaklelį skverbiasi į gimdą, ir tada sukelia komplikuotą uždegimą, retais atvejais - pūliuojantį. Kai būna pilvo, mažojo dubens uždegimas, gali užakti kiaušintakiai, gresia nevaisingumas, gali būti ir sepsis, kraujo užkrėtimas, suauga kiaušintakių sienelės. Uždegimas apima ir gretimus audinius. Kai dėl suaugimų susidaro kietas, nepaslankus randinis audinys, tai trukdo žmogui judėti.

Ar chlamidiozė, trichomonozė yra mažiau bjaurios ligos?

Šių ligų taip pat mažėja. Pačios jos nepraeina. Trichomonozė - lėtinė liga, dažnai pasikartojantys uždegimai baigiasi nevaisingumu. Trichomonos veikia panašiai kaip gonokokai. Kartais trichomonozę žmonės išsigydo atsitiktinai, vaistais gydydami įvairiais vidaus organų ligas, tarkime, skrandį, žarnyną, netgi spuogus.

Trichomonozės ir chlamidiozės sukėlėjai yra skirtingi. Pirmieji gleivinę pažeidžia genitalijų srityje, pasirodo putotos išskyros, bakterijos gyvena bedeguonėje aplinkoje, jaučiamas žuvies kvapas. Toliau bakterijos ir nenukeliauja.

O chlamidijų yra daug rūšių, yra plaučių uždegimą sukeliančių, tokių, kurios pakenkia akis ir sąnarius, lytinių organų gleivinę, šlapimtakius. Tai rimtas susirgimas. Kartais būna, kad pacientai ateina dėl sąnarių skausmų pas reumatologus, o paskui siunčiami į laboratorijas specialiems tyrimams. Užsikrėsti galima ir buitiniu keliu, kai šeimos nariai naudojasi vienu rankšluosčiu: vienas šluostosi apatinę kūno dalį, kitas - veidą, ir chlamidijų įsitrina į akis. Bet kiekvieno žmogaus imuninė sistema kovoja su šiais mikrobais, ir daugelis žmonių net nežino, kad juos turi, tepinėlis nerodo floros. Vaistai yra plataus spektro, ir liga išgydoma.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder